Порекло презимена Јовичић

19. фебруар 2012.

коментара: 128

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (128)

Одговорите

128 коментара

  1. danijel

    Pozdrav moji Jovicici, ja sam Danijel Jovičić i porijeklom sam iz Kladnja Bosna i Hercegovina. Krsna slava nam je Sveti Jovan a po predanjima smo porijeklom iz Crne Gore (Savnik).

  2. Vanja

    Moji Jovicici su sa Ozrena, Milino Selo.. Slave Sv. Simeona 16.februara

  3. Milenko Jovicic

    Slavimo Slavu Sveti Arhangel Mihajlo,zivimo u Staroj Pazovi,blize poreklo iz okoline Paprace u Republici Srpskoj ,opstina Sekovici.Po predanju starijih dosli smo iz Hercegovine.

  4. Milorad Jovičić

    Moji Jovičići žive u selu Gornji Detlak kod Dervente u Posavini, Republika Srbska.Slavimo Svetog Stefana,neznamo porijeklo…

  5. Slobodan

    Pozdrav,
    Moji Jovičići su iz Vardišta, okolina Višegrada, krsna slava Jovanjdan. Interesuje me poreklo..

  6. Селаковић

    Слободане, поздрав! Не знам ништа о вашим Јовичићима, али ипак, с обзиром да сте из Варадишта, знате ли нешто о пореклу Јевтића из Варадишта?

  7. ozren jovicic

    pozdrav svima, ja sam iz Teslica.U nasoj opstini postoje dvije loze jovicica ;medjusobno se razlikujemo po slavama ,jedna loza slavi sv simeona a druga sv.georgija ili djurdjevdan ,porodicno stablo se zna do pet koljena unazad ,trenutno je u fazi izrade i tesko ide jer malo je pisanih tragova a kako vrijeme odmice sve je manje i onih sto su od svojih djedova i baba upamtili,neko je rekao da smo porijeklom iz hercegovine ……

  8. Bogdan

    Selo Drenovac Banija Hrvatska.Slavimo svetoga Jovana Krstitelja.Po nekoliko saznanjima smo rodom iz Hercegovina. Čak postoji neka priča daje bio i porodični grb

  9. Jovica

    Jovičić familija iz Brvnika (S. Šamac). Slava, Arhandjelovdan. Oko 1859 god. promenijili ima na Djurdjevici i slavu na Jovandan radi propadne Bune Posavinske 1858 god. Na poznatiji članovi loze su Obor-Knez Stojan Jovičić i njegov sin Risto Jovičić (rodjen 1814 god).

  10. Адам

    Енциклопедијски, шумадинци су “снажна етничка комбинација малобројних старинаца и већине досељеника”. Једна од стариначких породица су и Красојевићи из Горње Црнуће под Рудником. Учествовали су у стварању новије српске историје, уживали велики углед и ородили се са многим значајним породицама. У последњих 200 година заузаимали су високе црквене и државне положаје.
    Ђорђевићи – Красојевићи су једна од најстаријих породица у Шумадији. По предању воде порекло од витеза Красоја родоначелника средњевековних Красојевића и имали су и грб али то је прича која нема опипљивих историјских доказа.
    Дворски кнез овог двора ( Кнеза Милоша Обреновића)у Гор. Црнући био је кнез Ђорђе Јовичић или како га како га у документима налазимо Георгије Јовичић.
    Кнез Ђорђе је имао брата Красоја а Красоје два сина Ђорђа и Ђоку. Ђока (рођен око 1799) је имао синове Вићентија касније епископа жичког, Сима, Милоја и Милосава, и ћерке Аницу и Марту.
    Кнез Ђорђе био је близак и поверљив пријатељ кнеза Милоша и као такав одшкринуо је врата власти за све своје потомке. Његов унук Живко отишао је у Београд и бавио се трговином. Живко је био народни посланик 1869 године.
    Имао је три сина: Милана, Ђорђа и Војислава. Сва тројица су средњим словом Ж. сачували своје сећање на оца Живка. Све фамилије( ђорђевић, Красојевић, Петровић) славе св,Ђорђа( Ђурђиц или Ђурђевдан)
    по неким казиванјима воде порекло од племена Тарачић са Косова