Порекло презимена Јовичић

19. фебруар 2012.

коментара: 128

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (128)

Одговорите

128 коментара

    • Dragan Jovicic

      Zdravo,
      Moj djed Miloje Jovicic je iz Vardista negov sin moj otac Milovan je zivio u Sarajevu gdje je i umro
      ja zivim u Kanadi .Ako je tvoje porijeklo iz Vardista mi smo rod.Mozes mi se javiti na ovaj e-mail.
      Dragan,

  1. Milan Jovičić

    poreklo sa Oplenca selo Božurnja. Krsna slava Arhangel Mihailo. Aranđelovdan

    • Olga Jovičić

      Poštovani, pokušavam da dodjem do nekih podataka za koje nikako ne mogu da nadjem ni jedan trag.Moj deda pok. Milan Jovičić, rodom sa Pala , posle II svetskog rata doveden je u Banat kao ratno siroče. Ja sam rodjena 1958.god. PO njegovom pricanju a to koliko sam i ja zapamtila, imamo je dvojicu braće i jednu sestru Tankosavu koja je ostala i do smrti živela u Bosni , Sokolac . Taj segment porodice Jovicic nije sporan ali o braći nikada nije pricao puno sem da su i oni kao deca dovedeni u Vojvodinu , Srem ili Bačka ne znam tačno. Jedan o njih dvojice je dolazio u selo Pavliš, Vršac, za vreme II svetskog rata kao vojnik dok se vodile borbe oko oslobodjenja Vršca . Braća su imala imena MIlivoj i Pero. Slavili su slavu po ocu Arandjelovdan. Gde su oni živeli , da li su imali svoje porodice …potomke ? Ne znam. Jedino sto mi je rekao je da su poginuli na Sremskom frontu. Da je on imao tu informaciju.
      Deda je preminuo 1982.god. Sada je opet pitanje gde su oni živeli ? Ne mora da znači da su ostali u Vojvodini kako je on tvrdio da su tu dovedeni kao deca. Pokušavam da dodjem do nekih informacija jer se polako otvara pravi rodoslov porodice JOvičić poreklom sa Pala.
      MOlila bih Vas ako nije problem da mi odgovorite da li Vi imate neke informacije , nikada se nezna.
      Veliki pozdrav i oprosite na uznemiravanju.

  2. m.jovicic

    Zivim u Trsteniku, Srbija. Krsna slava Sv. Nikola. Otac se doselio u Trstenik iz sela Jablanica, opstina Boljevac. Pozdrav svima

  3. JOVICIC DOBRIVOJE

    VELIKA PORODICA JOVICIC IZ DVA SELA KOD ROGATICE, REPUBLIKA SRPSKA.
    GUCEVO I DOBRASINA, DVA SUSEDNA SELA .
    DELIMICNO ISTRAZIO PORODICNU LOZU IZ DOBRASINE. PORODICNA LOZA PO IMENIMA DOSEZE 10 KOLENA UNAZAD. PREDANJE KAZE DA SMO ,,STAROSEDEOCI,,. NIKO OD STARIH JOVICICA BIJE IMAO NITI POMINJAO PODATKE O TOME POREKLU. CAK U JEDNOJ STUDIJI O POREKLU STANOVNISTVA POD NAZIVOM ,,GLASINAC ,, ( SUSEDNA OPSTINA SOKOLAC, OBLAST PLANINE ROMANIJE), AUTOR DR. MILENKO FILIPOVIC ETNOLOG, CLAN SRPSKE AKADEMIJE NAUKA, POMINJE FAMILIJU JOVICIC U SUSEDNOJ ROGATICKOJ OPSTINI ZA KOJU KAZE DA PREDANJE GOVORI O PREZIMENU JOVICIC KAO ,,STAROSEDEOCIMA,, ,,KDRAVLASIMA,, ( TURSKI NAZIV ZA SRBE STOCARE U PLANINAMA).
    NASA SLAVA JE DJURDJEVDAN. NE POSTOJE PODACI NITI SECANJA NAJSTARIJIH CLANOVA LOZE JOVICIC O TOME DA SMO OD NEKUDA DOSLI. POSTOJE PODACI O KASNIKIM POMERANJIMA DUZ REKE DRINENU RAVNICARSKE KRAJEVE SEMBERIJE I MACVE.

  4. Дејан

    Јовичићи из Вишеграда. Крсна слава – Јовандан. Колико знам преци су живјели у селу Вардиште између Вишеграда и Ужица, а мој прађед Милош је сишао у Вишеград..

  5. vedran

    Porodica Jovicic iz Brckog Republika Srpska, slavimo Sv.Jovana

  6. Sonja

    Moj otac slavi sv. Nikolu. Po prici, do sredine 19. veka ziveli su u Vrlici ( izmedju Sinja i Knina). Zanima me da li ima jos Jovicica iz tog kraja.

    • Strahinja

      Moji su iz sela Civljane. To je bukvalno jedno do drugog, veoma je moguce da smo rod. 🙂 Pradeda mi se zvao Ilija Jovičić, a njegov otac je bio Mariša.

      • Сандра

        Поздрав 🙂
        И моја бака је из Врлике, Невенка Јовичић. Њен отац је био Миле, а мајка Стана, врло вероватно да смо род. Имате ли можда породично стабло? Бака је 1934 годиште.

  7. vladimir

    Moj otac i deda su rodjeni u Rudicima BiH.

    ebo sta sam nasao o selu i porodici

    Порекло становништва села Рудићи, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

    Привредне прилике.

    Њиве и „башче“ су испод кућа, а паша и ретка дрвета изнад кућа у Паљежима. Ливаде су у пољу (Рибњаку), а на планини у Старетини и Матраку. Један Јовичић има на планини колибу и кошару. Шума је изнад паше.

    Положај и тип.

    Куће леже на темену ниске терасе испод стране поља, и на овој страни.

    Кућа има: Пердува 3, Тривуновића 4, Кесића 1 и Вракела 3. Куће Пердува су издвојене од осталих које чине групу. Од. ове групе је одвојена друга где су куће: Ненадића 4, Козоморе 1 и Ненадића 1. И у трећој групи су куће: Јовичића 3, Ловра 1, Иветића 2, Козомора 2, Сушића 1 и Ињца 1.

    Јовичићи су се доселили из Цивљана (код Врљике) у првој половини 19. века. Отуда је „од потребе“ дошао њихов дед у најам, овде се оженио и остао. Славе Св. Николу.

  8. Nikica Jovičić

    Zivim u Beogradu. Deda mi je iz sela Piperci, opstina Bijeljina , R. Srpska. Slavimo Lazarevu subotu ili Vrbicu. Po dedinoj prici, predaci su dosli iz hecegovine. Bili smo Lazarevic, ali pod turcima smo promenili u Jovicic, po nekom Jovi. Zbog prezimena Lazarevic, smo uzeli da slavimo Lazarevu Subotu. E sada da li je to sve tako, ne znam.

  9. Предраг Јовичић

    Име деде Рајко Јовичић из Шапца. А други део фамилије је са Копаоника са презименом Милутиновић.Оба би ме интересовала али Јовичић пре ….Хвала унапред

    • Borko Jovicic

      Порекло становништва села Миокус, град Шабац. Према антропогеографским испитивањима 1947, 1948. и 1949. године “Шабачка Посавина и Поцерина“ Војислава С. Радовановића.
      Породице – „фамилије”:
      Јовичићи I (5 к., Јовањдан), из Старог Бечеја, пре 60 година. Јовичићи I били тамо бироши, орачи „спајински”, па побегли од спахије швапског.
      Јовичић II Тома (1 к., Никољдан), из Нерадина, 1921. дошао. Нису никакав род, само исто презиме.