Joveljić

19. februara 2012.

komentara: 6

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

 1. strahinja

  Pozdrav interesuje me porijeklo, moji su rodom iz sela Osojnica kod Zenice prezivamo se Joveljić slavimo Sv. Dimitrija.Otac mi je pričao kako potičemo iz okoline Nikšića i da je nas predak došao otprilike prije 200 godina.Davno je moj rođak jos prije rata išao u Nikšić i upoznao te Joveljiće,ali kako su počela ratna dejstva taj kontakt je prekinut.Pa molim vas admine ako možete ikako da mi pomognete jer je ovo prezime baš rijetko po RS i BIH.Danas Joveljića ima svuda sto zbog rata sto zbog poslova itd. A i da napomenem da nijedan Hrvat i Bošnjak ne nose ovo prezime.Uzdravlje

  • Jovica Krtinić

   Poštovani, zenički kraj je slabo pokriven etnološkom građom. Prezime Joveljić je i inače veoma retko (osnov je lično ime Jovo – Jovelja). U blizini Brčkog se prezime Joveljić sreće sa slavom Sv. Luka. Ukoliko je tačno predanje Vašeg oca da potičete iz okoline Nikšića, onda bi moglo biti da je i Vama stara slava bila Sv. Luka, a da je Sv. Dimitrije uzet naknadno. Sve to bi bilo jasnije ukoliko biste uradili Y-DNK test koji bi dao odgovor o Vašem starijem poreklu.

   • Strahinja

    Možete li mi objasniti, kako da uradim taj test?

    • Branko Todorović

     Testiranje se može uraditi u DNK centru za genetiku u Beogradu (članovi Društva “Poreklo” mogu da ga urade sa popustom od 50%, odnosno po ceni od 6.500 dinara), ili u nekoj od laboratorija u inostranstvu (FamilyTreeDNA.com, YSeq.net…). Zavisno da li se radi u Beogradu ili u Hjustonu ili Berlinu, pribor za uzimanje uzorka (“pribor za bukalni bris”) se kupi u bolje opremljenoj apoteci, odnosno dobije se poštom iz stranih laboratorija, kao njihov specijalni pribor. Uzorak se uzmima iz usta, i to tako što se štapićem trlja unutrašnja strana obraza (15-20 sekundi). Zatim se uzorak šalje na adresu laboratorije i čekaju se rezultati. U Beogradu se čeka par dana, dok se u stranim laboratorijama čeka od pola meseca, do mesec i po, u nekim slučajevima trajalo je i duže od dva meseca. Kad rezultati stignu, javite se na Srpski DNK projekat, gde će vam urednici projekta bliže reći šta taj rezultat znači. Iz laboratorije se dobije samo uopšteno objašnjenje, i ne sadrži ono što testiranog zapravo najviše zanima, a to je njegovo porodično poreklo.

 2. Strahinja

  A kako da postanem član društva Poreklo?