Јовељић

19. фебруар 2012.

коментара: 8

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. strahinja

    Pozdrav interesuje me porijeklo, moji su rodom iz sela Osojnica kod Zenice prezivamo se Joveljić slavimo Sv. Dimitrija.Otac mi je pričao kako potičemo iz okoline Nikšića i da je nas predak došao otprilike prije 200 godina.Davno je moj rođak jos prije rata išao u Nikšić i upoznao te Joveljiće,ali kako su počela ratna dejstva taj kontakt je prekinut.Pa molim vas admine ako možete ikako da mi pomognete jer je ovo prezime baš rijetko po RS i BIH.Danas Joveljića ima svuda sto zbog rata sto zbog poslova itd. A i da napomenem da nijedan Hrvat i Bošnjak ne nose ovo prezime.Uzdravlje

    • Јовица Кртинић

      Поштовани, зенички крај је слабо покривен етнолошком грађом. Презиме Јовељић је и иначе веома ретко (основ је лично име Јово – Јовеља). У близини Брчког се презиме Јовељић среће са славом Св. Лука. Уколико је тачно предање Вашег оца да потичете из околине Никшића, онда би могло бити да је и Вама стара слава била Св. Лука, а да је Св. Димитрије узет накнадно. Све то би било јасније уколико бисте урадили Y-ДНК тест који би дао одговор о Вашем старијем пореклу.

      • Strahinja

        Можете ли ми објаснити, како да урадим тај тест?

        • Бранко Тодоровић

          Тестирање се може урадити у ДНК центру за генетику у Београду (чланови Друштва “Порекло” могу да га ураде са попустом од 50%, односно по цени од 6.500 динара), или у некој од лабораторија у иностранству (FamilyTreeDNA.com, YSeq.net…). Зависно да ли се ради у Београду или у Хјустону или Берлину, прибор за узимање узорка (“прибор за букални брис”) се купи у боље опремљеној апотеци, односно добије се поштом из страних лабораторија, као њихов специјални прибор. Узорак се узмима из уста, и то тако што се штапићем трља унутрашња страна образа (15-20 секунди). Затим се узорак шаље на адресу лабораторије и чекају се резултати. У Београду се чека пар дана, док се у страним лабораторијама чека од пола месеца, до месец и по, у неким случајевима трајало је и дуже од два месеца. Кад резултати стигну, јавите се на Српски ДНК пројекат, где ће вам уредници пројекта ближе рећи шта тај резултат значи. Из лабораторије се добије само уопштено објашњење, и не садржи оно што тестираног заправо највише занима, а то је његово породично порекло.

      • Тешановић

        Мада је прошло четири године од како је ово писано желим да напоменем само да сам урадио тест целог генома за најстаријег Јовељића у Кореташима код Брчког и када буде готов можда ће се знати нешто више.
        Према предању ти Јовељићи у Кореташима су из околине Невесиња и било их је девет браће. Од њих и њихових потомака су настали Јовељићи, Давидовићи, Пољићи и Митровићи у Кореташима код Брчког, Зекићи, Марјановићи и Јелићи у Пукишу код Брчког, Богићевићи у Поточарима код Брчког, Тододровићи у Пиперцима код Брчког, Шешлићи у Тутњевцу и Његићи у Дворовима код Бијељине. Сви славе СВ. Луку.

  2. Strahinja

    A како да постанем члан друштва Порекло?