Jovanov

19. februar 2012.

komentara: 8

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Saša Pančevački

    Porodica sa ovim prezimenom ima po čitavom Banatu, samo u selu Dolovu postoje tri porodica sa ovim prezimenom različitog porekla. U pitanju su Jovanov-Ribičkovi (sveti Vasilije) koji su iz Omoljice prešli u Dolovo, Jovanov-Berda (Sveti Stefan) i Jovanov-Pisarovi (Sveti Vračevi Kozma i Damjan), oba roda su iz Starčeva prešla u Dolovo.
    Što se Jovanov-Pisarovih tiče, nadimak Pisarov je u jednom trenutku bio prezime. Kao najstariji predak ove porodice u matičnim knjigama Dolova navodi se Georgije Jovanović Pisarov (1766-1826). Najstariji broj kuće im je u 18. i do sredine 19.veka bio broj 286.

    • Jondza

      Odakle je koren prezimena Jovanov?
      Ja sam došao do podatka da je za vreme popisa Marije Terezije u kuci bio glava porodice neki Jovan,pa odatle i prezime Jovanovi.
      Mada mi se to nikako ne podudara jer ima zaisata mnogo porodica koje nosu bliske ili nemaju veze jedni sa drugima a Prezivaju se isto.
      Ako neko ima informaciju o korenu prezimena neka podeli svoje skromno znanje.
      Znam da su u Banat doseljavani Sa Kosova 1690.godine u najvecoj seobi Srba sa patrijahom Arsenijem III Čarnojevićem.

      • Saša Pančevački

        Pretpostavljam da vi govorite o Jovanov-Pisarovima iz Dolova? Sasvim je sigurno da je predak ove porodice bio Jovan, ali pošto se u Dolovu nalaze 3 porodice Jovanova sa različitim krsnim slavama verovatno je da nisu istog porekla. Ja imam pretke preko prababe sa očeve strane iz kuće Jovanov-Pisarova čija je krsna slava Sveti Vračevi. Prvi predak za koga mogu pouzdano da kažem da je iz ove kuće jeste pomenuti Georgije Jovanović/Georgije Pisarov (1766-1826) a sve ostalo je nepouzdano.

        • U selu Dobrica u Vojvodini ima dosta Jovanova u tom selu zivi sva moja rodbina sad ne znam tacno odakle su korjeni al znam da u tom selu ima bas dosta prodocia Jovanov

      • Dimitrije

        Koju krsnu slavu slavite?

  2. Zoran jovanov

    Moji preci su se naselili posle sebe Srba u Banatsko Aranđelovac,13 familija koje su došle iz stare Raška je bila i naša.Prezivali smo se Jovanović ali u vreme Austougara nam je skinuto ić i ostali do danas Jovanov,mada su pradedova braća od stričeva vratila ić na prezime.Inače slavimo Aranđelov dan.

  3. Miodrag Jovanov

    Ja sam cuo od svog dede, prvog posleratnog predsednika vrsackog sreza, koji je ziveo u Vrscu da je za vreme marije terezije u Vojvodini svim porodicama skinuto sa prezimena ic

  4. Zoran Jovanov

    Moji Jovanovi su iz Ilandže, i slave Đurđevdan, i ne znam ništa o poreklu porodice, valjda zato što je najčešće prezime na- ov.
    Pozdrav svima!