Јованов

19. фебруар 2012.

коментара: 7

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Саша Панчевачки

    Породица са овим презименом има по читавом Банату, само у селу Долову постоје три породица са овим презименом различитог порекла. У питању су Јованов-Рибичкови (свети Василије) који су из Омољице прешли у Долово, Јованов-Берда (Свети Стефан) и Јованов-Писарови (Свети Врачеви Козма и Дамјан), оба рода су из Старчева прешла у Долово.
    Што се Јованов-Писарових тиче, надимак Писаров је у једном тренутку био презиме. Као најстарији предак ове породице у матичним књигама Долова наводи се Георгије Јовановић Писаров (1766-1826). Најстарији број куће им је у 18. и до средине 19.века био број 286.

    • Jondza

      Odakle je koren prezimena Jovanov?
      Ja sam došao do podatka da je za vreme popisa Marije Terezije u kuci bio glava porodice neki Jovan,pa odatle i prezime Jovanovi.
      Mada mi se to nikako ne podudara jer ima zaisata mnogo porodica koje nosu bliske ili nemaju veze jedni sa drugima a Prezivaju se isto.
      Ako neko ima informaciju o korenu prezimena neka podeli svoje skromno znanje.
      Znam da su u Banat doseljavani Sa Kosova 1690.godine u najvecoj seobi Srba sa patrijahom Arsenijem III Čarnojevićem.

      • Саша Панчевачки

        Претпостављам да ви говорите о Јованов-Писаровима из Долова? Сасвим је сигурно да је предак ове породице био Јован, али пошто се у Долову налазе 3 породице Јованова са различитим крсним славама вероватно је да нису истог порекла. Ја имам претке преко прабабе са очеве стране из куће Јованов-Писарова чија је крсна слава Свети Врачеви. Први предак за кога могу поуздано да кажем да је из ове куће јесте поменути Георгије Јовановић/Георгије Писаров (1766-1826) а све остало је непоуздано.

  2. Zoran jovanov

    Moji preci su se naselili posle sebe Srba u Banatsko Aranđelovac,13 familija koje su došle iz stare Raška je bila i naša.Prezivali smo se Jovanović ali u vreme Austougara nam je skinuto ić i ostali do danas Jovanov,mada su pradedova braća od stričeva vratila ić na prezime.Inače slavimo Aranđelov dan.

  3. Miodrag Jovanov

    Ja sam cuo od svog dede, prvog posleratnog predsednika vrsackog sreza, koji je ziveo u Vrscu da je za vreme marije terezije u Vojvodini svim porodicama skinuto sa prezimena ic

  4. Zoran Jovanov

    Moji Jovanovi su iz Ilandže, i slave Đurđevdan, i ne znam ništa o poreklu porodice, valjda zato što je najčešće prezime na- ov.
    Pozdrav svima!