Јованов

19. фебруара 2012.

коментара: 4

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Саша Панчевачки

  Породица са овим презименом има по читавом Банату, само у селу Долову постоје три породица са овим презименом различитог порекла. У питању су Јованов-Рибичкови (свети Василије) који су из Омољице прешли у Долово, Јованов-Берда (Свети Стефан) и Јованов-Писарови (Свети Врачеви Козма и Дамјан), оба рода су из Старчева прешла у Долово.
  Што се Јованов-Писарових тиче, надимак Писаров је у једном тренутку био презиме. Као најстарији предак ове породице у матичним књигама Долова наводи се Георгије Јовановић Писаров (1766-1826). Најстарији број куће им је у 18. и до средине 19.века био број 286.

  • Jondza

   Odakle je koren prezimena Jovanov?
   Ja sam došao do podatka da je za vreme popisa Marije Terezije u kuci bio glava porodice neki Jovan,pa odatle i prezime Jovanovi.
   Mada mi se to nikako ne podudara jer ima zaisata mnogo porodica koje nosu bliske ili nemaju veze jedni sa drugima a Prezivaju se isto.
   Ako neko ima informaciju o korenu prezimena neka podeli svoje skromno znanje.
   Znam da su u Banat doseljavani Sa Kosova 1690.godine u najvecoj seobi Srba sa patrijahom Arsenijem III Čarnojevićem.

   • Саша Панчевачки

    Претпостављам да ви говорите о Јованов-Писаровима из Долова? Сасвим је сигурно да је предак ове породице био Јован, али пошто се у Долову налазе 3 породице Јованова са различитим крсним славама вероватно је да нису истог порекла. Ја имам претке преко прабабе са очеве стране из куће Јованов-Писарова чија је крсна слава Свети Врачеви. Први предак за кога могу поуздано да кажем да је из ове куће јесте поменути Георгије Јовановић/Георгије Писаров (1766-1826) а све остало је непоуздано.