Poreklo prezimena Jokić

19. februar 2012.

komentara: 85

[toggle title=”TESTIRANI JOKIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Jokić

Haplogrupa: N1 P189.2

Poreklo: Sivac, Vojvodina, Srbija

Krsna slava: 

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (85)

Odgovorite

85 komentara

  1. Nebojša Babić

    Nešo,
    Velika je u oblasti koja se danas naziva Vasojevići, odnosno Gornji Vasojevići, a nekad se zvalo Nahija, Gornje Polimlje, a još ranije pripadalo je župama Plav i Budimlja, kako kad.
    To ne znači da su Veličani po plemenskoj pripadnosti Vasojevići. Velika je posebno pleme. Poreklo Veličana je od srpskih starosedelaca Polimlja i većim delom od Šaljana, potomstva Čere Šaljanina. Osim toga, ima još i nekoliko brđanskih rodova (Pipera, Rovčana) i nešto Vasojevića koji su se tu kasnije naselili.
    U Veliki postoji veliko bratstvo Jokića. Da li ste vi od njih ili od nekog drugog Joka, kao što bi se reklo prema navedenom predanju, trebalo bi utvrditi.

    Ima na forumu Porekla tema o haplogrupi N1, gde se dosta pisalo o Veličanima.

    Evo jedne adrese gde ima lepo urađeno stablo veličkih Šaljana:
    http://www.rodoslovknezevica.com/rodoslov.html

    Veliki pozdrav!

  2. Srdjan Jokic

    Rodom sam iz Sarajeva, dok je oceva rodbina iz okoline Benkovac selo Podlug.
    Pokojni djed mi je pricao da smo mi Jokici porijeklom iz Crne Gore, okolina Niksica.
    Inace slvim Svetog Stefana…

    Veliki pozdrav

  3. jokic igor

    pozdrav svima,jokici su iz sela velika opstina plav,i slave krsnu slavu svetog nikolu..evo vam sajt pa ga pregledajte i tu ce te naci odakle ste..:D svakog 12 jula ima na cakor planini skup jokica,pa izvolite i dodjite.
    http://www.velika.me/

  4. Jokić iz Velike
    Profesor i pubicist Branko Jokić, iz Velike, najbolji je znalac prošlosti ovoga kraja. Objavio je sedam knjiga o Velici i Veličanima, među kojima su i: JOKIĆI IZ VELIKE (2012) i VELIKA I VELIČANI (2015). U njima je opisano porijeklo ovoga najvećega veličkoga bratstva, migracije (prema Dalmaciji, Bosni,Srbiji, Metohiji, ittd). Nešto o tome može se naći na sajtu selo-velika.me, preko kojega se može uspostaviti i kontakt s autorom.
    Lijep pozdrav svim rođacima i (eventualno slučajnim) prezimenjacima

    • Mihailo Vrcelj

      Moja majka se prezivala Jokić. Od njenog oca, moga deda Dušana Jokića je ostao na ognjištu u Bukoviću do Benkovca, Dule Jokić. Ja sam njega i njegovu ženu Ljubicu posetio 2013. Inače ja živim već 50 godina u Americi. Ne znam ko mi je pradeda. Moj otac Jovan, deda Todor, pradeda Andreja i čukundeda Božur su živeli u Bukoviću, takođe. Božur je došao u Buković iz Like verovatno iz sela Begovac-Vrcelji do Plaškog. I tamo sam bio 2013-te. Ja sam rođen u Beogradu.
      Moj majkina haplo grupa je – Maternal Haplogroup is H5’36. Ne znam maminu slavu.
      Moja očeva haplo grupa je – Paternal Haplogroup is E-V13. Moja slava je Sv Mrata.

      Hvala gde god ste.
      Mihailo Vrcelj

  5. Zvezdana Stojsavljevic

    Veliki pozdrav svim Velicanima iz Engleske. Moja familija je iz sela Velika Popina (u juznoj Lici) i ne davno sam saznala da je porijeko majcine loze (zenska grana – Jokic) naj vjerovatnije dosla iz Velikog preko Hercegovine, Dalmacije (Ravnih Kotara) i konacno u selo Pribudic (juzna Lika). Fotografije su krasne.

    Postovanje i pozdrav

    Zvezdana D. Stojsavljevic-Novakovic

  6. igor jokic

    velika.me i saznajte poreklo Jokica.

  7. Selo Velika opstina Plav !!!!

  8. o. jokic

    porijeklo Jokica kojima ja pripadam seze do caus-Djordjija koji je zivio na prostoru katunske nahije, stara crna gora jos 1520g a prezime jokic se pojavljuje od haranbase joke jokica koji je takodje zivio na prostoru katunske nahije tacnije selo cevo (,,cevo ravno gnijezdo junacko,, je stih iz gorskog vijenca). mi, jokici sa ceva, slavimo arandjelovdan za krsnu slavu. zajednickog pretka, caus-Djordjija dijelimo jos sa Stevanovicima, Damjanovicima, Vucinicima, Jovanovicima,Mrdjenovicima, Dragovicima i Nenezicima

  9. Milan Jokic

    Ja sam iz Islama Grčkog Benkovac bilo nas je u četiri varoša tj. Zaseoka i uglavnom nismo bili u srodstvu. Moji su se spustili iz Popovića kod Obrovca. Od Stanise Jokica loze smo dalje njega ne znam. Dva sina su mu došla u Islam u lastvo dva u kosu. Cini mi se da ih je imao šest sad neznam mislim da je jedan otišao u Biograd na moru a jedan ostao u Popovićima. Uglavnom Pavlina sin Stanisin je meni cuku Djed, Jovan pradjed, Pavao djed, Jovo caca, Milan… s Božjom pomoći. E da i nama su prenosili da smo nedje iz crne gore?
    Pozdrav

  10. rada

    Deda moje majke Ilija Jokic rodjen je u Erveniku u Dalmaciji.Preselio se u Mirkovce u Slavoniji.Zivot je izgubio u Jasenovcu.Deo njegovog potomstva zivi u Sapcu,Beogradu i Nemackoj, ali vecina je zivela u Mirkovcima do ovog rata.