Порекло презимена Јокић

19. фебруар 2012.

коментара: 85

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јокић

Хаплогрупа: N1 P189.2

Порекло: Сивац, Војводина, Србија

Крсна слава: 

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (85)

Одговорите

85 коментара

  1. Небојша Бабић

    Нешо,
    Велика је у области која се данас назива Васојевићи, односно Горњи Васојевићи, а некад се звало Нахија, Горње Полимље, а још раније припадало је жупама Плав и Будимља, како кад.
    То не значи да су Величани по племенској припадности Васојевићи. Велика је посебно племе. Порекло Величана је од српских староседелаца Полимља и већим делом од Шаљана, потомства Чере Шаљанина. Осим тога, има још и неколико брђанских родова (Пипера, Ровчана) и нешто Васојевића који су се ту касније населили.
    У Велики постоји велико братство Јокића. Да ли сте ви од њих или од неког другог Јока, као што би се рекло према наведеном предању, требало би утврдити.

    Има на форуму Порекла тема о хаплогрупи N1, где се доста писало о Величанима.

    Ево једне адресе где има лепо урађено стабло величких Шаљана:
    http://www.rodoslovknezevica.com/rodoslov.html

    Велики поздрав!

  2. Srdjan Jokic

    Rodom sam iz Sarajeva, dok je oceva rodbina iz okoline Benkovac selo Podlug.
    Pokojni djed mi je pricao da smo mi Jokici porijeklom iz Crne Gore, okolina Niksica.
    Inace slvim Svetog Stefana…

    Veliki pozdrav

  3. jokic igor

    pozdrav svima,jokici su iz sela velika opstina plav,i slave krsnu slavu svetog nikolu..evo vam sajt pa ga pregledajte i tu ce te naci odakle ste..:D svakog 12 jula ima na cakor planini skup jokica,pa izvolite i dodjite.
    http://www.velika.me/

    • Зоран

      Велики поздрав мом презимењаку, и ја сам Јокоћ, али из жупе Никшићке, и славим св. Луку, тако да нијесу сви Јокићи Величани.

  4. Jokić iz Velike
    Profesor i pubicist Branko Jokić, iz Velike, najbolji je znalac prošlosti ovoga kraja. Objavio je sedam knjiga o Velici i Veličanima, među kojima su i: JOKIĆI IZ VELIKE (2012) i VELIKA I VELIČANI (2015). U njima je opisano porijeklo ovoga najvećega veličkoga bratstva, migracije (prema Dalmaciji, Bosni,Srbiji, Metohiji, ittd). Nešto o tome može se naći na sajtu selo-velika.me, preko kojega se može uspostaviti i kontakt s autorom.
    Lijep pozdrav svim rođacima i (eventualno slučajnim) prezimenjacima

    • Михаило Врцељ

      Моја мајка се презивала Јокић. Од њеног оца, мога деда Душана Јокића је остао на огњишту у Буковићу до Бенковца, Дуле Јокић. Ја сам њега и његову жену Љубицу посетио 2013. Иначе ја живим већ 50 година у Америци. Не знам ко ми је прадеда. Мој отац Јован, деда Тодор, прадеда Андреја и чукундеда Божур су живели у Буковићу, такође. Божур је дошао у Буковић из Лике вероватно из села Беговац-Врцељи до Плашког. И тамо сам био 2013-те. Ја сам рођен у Београду.
      Мој мајкина хапло група је – Maternal Haplogroup is H5’36. Не знам мамину славу.
      Моја очева хапло група је – Paternal Haplogroup is E-V13. Моја слава је Св Мрата.

      Хвала где год сте.
      Михаило Врцељ

  5. Zvezdana Stojsavljevic

    Veliki pozdrav svim Velicanima iz Engleske. Moja familija je iz sela Velika Popina (u juznoj Lici) i ne davno sam saznala da je porijeko majcine loze (zenska grana – Jokic) naj vjerovatnije dosla iz Velikog preko Hercegovine, Dalmacije (Ravnih Kotara) i konacno u selo Pribudic (juzna Lika). Fotografije su krasne.

    Postovanje i pozdrav

    Zvezdana D. Stojsavljevic-Novakovic

  6. igor jokic

    velika.me i saznajte poreklo Jokica.

  7. o. jokic

    porijeklo Jokica kojima ja pripadam seze do caus-Djordjija koji je zivio na prostoru katunske nahije, stara crna gora jos 1520g a prezime jokic se pojavljuje od haranbase joke jokica koji je takodje zivio na prostoru katunske nahije tacnije selo cevo (,,cevo ravno gnijezdo junacko,, je stih iz gorskog vijenca). mi, jokici sa ceva, slavimo arandjelovdan za krsnu slavu. zajednickog pretka, caus-Djordjija dijelimo jos sa Stevanovicima, Damjanovicima, Vucinicima, Jovanovicima,Mrdjenovicima, Dragovicima i Nenezicima

  8. Milan Jokic

    Ja sam iz Islama Grčkog Benkovac bilo nas je u četiri varoša tj. Zaseoka i uglavnom nismo bili u srodstvu. Moji su se spustili iz Popovića kod Obrovca. Od Stanise Jokica loze smo dalje njega ne znam. Dva sina su mu došla u Islam u lastvo dva u kosu. Cini mi se da ih je imao šest sad neznam mislim da je jedan otišao u Biograd na moru a jedan ostao u Popovićima. Uglavnom Pavlina sin Stanisin je meni cuku Djed, Jovan pradjed, Pavao djed, Jovo caca, Milan… s Božjom pomoći. E da i nama su prenosili da smo nedje iz crne gore?
    Pozdrav

  9. rada

    Deda moje majke Ilija Jokic rodjen je u Erveniku u Dalmaciji.Preselio se u Mirkovce u Slavoniji.Zivot je izgubio u Jasenovcu.Deo njegovog potomstva zivi u Sapcu,Beogradu i Nemackoj, ali vecina je zivela u Mirkovcima do ovog rata.