Јеж

19. фебруара 2012.

коментара: 5

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Slobodan

  Porodica Jež iz koje dolazi moja pokojna baka, vodi poreklo iz sela Gornji Petrovići, opština Bosanska Krupa, BiH. Slave krsnu slavu svetog Stevana. Ne znam puno detalja o poreklu te porodice, ali je veoma često prezime u tom kraju koji se naziva Bosanska Krajina. Od bakine rođene sestre sam čuo priču da vode poreklo iz Slovenije. Malo sam proveravao na internetu i video da je to često prezime kod Slovenaca tako da možda ima neke istine. Generalno “jež” kao ime životinje je reč slovenskog porekla, i u manje više istom obliku je koriste svi slovenski narodi.

 2. Mila

  Slobodane.. Kako ti se zvala baka?

  • Slobodan

   Baka se zvala Stana, ima sestu Desu i imala je dva brata Stojana i Mila, svi su sem Stojana dosli ovde u Juzno Backi okrug, jedino je Stojan ostao u Gornjim Petrovicima.
   Inace nasao sam interesantan podatak koji pobija ovaj “mit” o poreklu iz Slovenije. Naime u jednoj knjizi koja istrazuje poreklo stanovnistva iz opstine Bosanska Krupa, navodi se da su Ježi poreklom iz Jajca.

   • Suzana Jež Tubić

    Osim da smo poreklom iz Bosanske Krupe ne znam gotovo ništa. Pokojni deda Dragoljub mi je pričao da smo se nekad prezivali Mlađenović.Sada čitam da je prezime Jež često u nekim krajevima a ja ne znam nikog ko nije iz moje najblize porodice. Iz Bosanske Krupe su se doselili u Srem oko 1965 god. Lep pozdrav za sve Ježe 😊

    • Saša Jež

     Meni je moj đed Dusan govorio da je prezime nastalo po nekom hajduku koji se krio po šumi pa su ga prozvali Jež. A ipak to moze biti samo legenda. Moji su iz Gonji Petrovića. Ja sam rodjen i živio u Bosanskoj Krupi do 1995.