Jež

19. februar 2012.

komentara: 7

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Slobodan

    Porodica Jež iz koje dolazi moja pokojna baka, vodi poreklo iz sela Gornji Petrovići, opština Bosanska Krupa, BiH. Slave krsnu slavu svetog Stevana. Ne znam puno detalja o poreklu te porodice, ali je veoma često prezime u tom kraju koji se naziva Bosanska Krajina. Od bakine rođene sestre sam čuo priču da vode poreklo iz Slovenije. Malo sam proveravao na internetu i video da je to često prezime kod Slovenaca tako da možda ima neke istine. Generalno “jež” kao ime životinje je reč slovenskog porekla, i u manje više istom obliku je koriste svi slovenski narodi.

  2. Mila

    Slobodane.. Kako ti se zvala baka?

    • Slobodan

      Baka se zvala Stana, ima sestu Desu i imala je dva brata Stojana i Mila, svi su sem Stojana dosli ovde u Juzno Backi okrug, jedino je Stojan ostao u Gornjim Petrovicima.
      Inace nasao sam interesantan podatak koji pobija ovaj “mit” o poreklu iz Slovenije. Naime u jednoj knjizi koja istrazuje poreklo stanovnistva iz opstine Bosanska Krupa, navodi se da su Ježi poreklom iz Jajca.

      • Suzana Jež Tubić

        Osim da smo poreklom iz Bosanske Krupe ne znam gotovo ništa. Pokojni deda Dragoljub mi je pričao da smo se nekad prezivali Mlađenović.Sada čitam da je prezime Jež često u nekim krajevima a ja ne znam nikog ko nije iz moje najblize porodice. Iz Bosanske Krupe su se doselili u Srem oko 1965 god. Lep pozdrav za sve Ježe 😊

        • Saša Jež

          Meni je moj đed Dusan govorio da je prezime nastalo po nekom hajduku koji se krio po šumi pa su ga prozvali Jež. A ipak to moze biti samo legenda. Moji su iz Gonji Petrovića. Ja sam rodjen i živio u Bosanskoj Krupi do 1995.

        • Saša Despot

          Zdravo, moja mama je bila djevojačko Jež, i isto kažu da su se nekad prezivali Mladenović dok nisu izbjegli zbog ubojstva nekoga turčina, koji jim je slilovao sestru vratili su se oko 1880 u Srednji Dubovik. Nakon povratka su jih počeli zvat Ježevi moj prađed se je zvao Stojan. To je više manje sve što znam Stojanovog oca su ustaše zaklale na kućnom pragu.

          • Jez

            Ja sam isto od ti Jez-a nekadasnjih Mladjenovića.
            Oceva tetka Darinka mi je pricala:
            Bila su 4 brata i imali sestru koju je htio neki beg,oni nisu dali i jednom kad je isla po vodu na bunar beg je silovao i bacio u bunar
            Onda su braca nasla bega zaklali ga i kako kaze nabili mu gavu na neki oras.
            U Tursko vrijeme morali su pobjeci pa tako i promjeniti prezime uzeli su neko koje nema Jež i tako su se posle nekoliko godina vratili u selo Srednji Dubovik Bosanska Krupa pa od tad i do sad postojimo
            Kao sto kazu bolje da nas unuci mtve pamte nego da nas sinovi zive zaborave. Pozdrav za sve moje 💪