Poreklo prezimena Zdjelar

18. februar 2012.

komentara: 7

[toggle title=”TESTIRANI ZDJELAR NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Zdjelar

Haplogrupa: E1b rod Vasojevića

Poreklo: Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. ivan zdjelar

    Poštovani moje je ime Ivan Zdjelar, živim u Vršcu, moja porodica je na ove prostore došla prema mojim saznanjima između dva svetska rata, u selo Mileticevo i Duzne, iz Vojnica i Svinice Krstinske u današnjoj R.Hrvatskoj, slava nam je sveti Nikola. Moj pradeda se zvao Pajo Zdjelar.

  2. Gordana Zdjelar

    Na Facebooku postoji grupa ‘Klan Zdjelar’ u kojoj istrazujemo poreklo Zdjelara.
    http://www.facebook.com/groups/12262588719/
    Kacimo fotografije, mape, rodoslove… Moja porodica vodi poreklo od tri brata, Nikole, Mice i Vida. Oni su svojevremeno pobegli od Turaka negde iz Like i naselili se u selu Rudice kod Bosanskog Novog, sada Novog Grada. Slava im je Djurdjevdan. Rodoslov se nalazi u albumu grupe. Medjutim, postoji i podatak da su se nekada prezivali Grubjesic ali su nakon ubistva nekog turskog age, moguce zbog prava na prvu bracnu noc, pobegli u Rudice, promenili prezime u Zdjelar (jer su najverovatnije bili grncari) i promenili krsnu slavu u Djurdjevdan da ih ne bi pronasli. Ipak, podaci pre njihovog preseljenja u Rudice su nejasni i nesigurni…

    Takodje imamo clanova koji vode poreklo iz sela Kestenovac koje se pominje na vasem spisku na stranici http://www.poreklo.rs/2012/10/31/knjiga-kr%C5%A1tenih-spc-za-parohiju-kloko%C4%8D-kordun-iz-1830-godine/?lang=lat .

  3. Siniša Jerković

    Porodica Zdjelar je genetski testirana i pripada haplogrupi E1b V13. Podatke o pomenutoj haplogrupi možete naći u dijelu sajta o genetici. Interesantno je da su Zdjelari na DNK projektu genetski veoma bliski nekolicini testiranih Vasojevića, a genetika ne laže. Znači da bi dalje porijeklo Zdjelara trebalo tražiti u tom smjeru i da su Zdjelari zaista porijeklom od Vasojevića.

  4. Gordana Zdjelar

    Sinisa, mnogo hvala na odgovoru, ovo nam mnogo znaci!
    Puno pozdrava!

  5. Dusanka Djordjevic

    Moja pokojna baka se zvala Jelisaveta Radojcic rodj. Zdjelar, rodjena u Dobrom Selu, opstina Bosanska Krupa 1892, umrla u Vrdniku, Vojvodina 1942. Da li neko raspolaze nekim informacijama koje bi mi bile od koristi jer o njenom poreklu imam samo nejasne porodicne price?

  6. Maja Zdjelar

    Dusanka, ja se isto prezivam Zdjelar, zivim u Rumi, imam rodbine i u Vrdniku i na Vencu. Mozda smo neki rod. 😀

  7. Boro Zdjelar

    Ja sam sin Mirkov, djed mi je Nikola. Otac mi je rođen 1934. na Kordunu u selu Sastavak kod Furjana, opština Slunj. Nisam siguran kako mi se zvao pradjed po nekim saznanjima Novak, a po nekim Vasilije. Imao sam strica Simu i tetku Soku, poslije upisana kao Sofija. Baka mi je bila Kata r. Roknić, sestra Radovana. Djed i baka su nestali u drugom svjetskom ratu, Tata je spominjao rođake u Vojvodini , svog strica Milana koji je preživio rat i iseljen u Vojvodinu negdje kod Sombora, valjda u Čonoplju. Tamo je imao brata, nije rođeni, Đuro Zdjelar, ima sina koji radi u Somboru, zovu ga Bato. Slavimo sv. Arhanđela, i od 1962. živimo u Gradišci na Savi , u Bosanskoj Krajini. Molim Zdjelare ili Rokniće koji
    znaju nešto o mojim rođacima ili se sami prepoznaju kao potomci da mi se jave.