Порекло презимена Здјелар

18. фебруар 2012.

коментара: 7

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЗДЈЕЛАР НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Здјелар

Хаплогрупа: Е1b род Васојевића

Порекло: Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. ivan zdjelar

    Poštovani moje je ime Ivan Zdjelar, živim u Vršcu, moja porodica je na ove prostore došla prema mojim saznanjima između dva svetska rata, u selo Mileticevo i Duzne, iz Vojnica i Svinice Krstinske u današnjoj R.Hrvatskoj, slava nam je sveti Nikola. Moj pradeda se zvao Pajo Zdjelar.

  2. Gordana Zdjelar

    Na Facebooku postoji grupa ‘Klan Zdjelar’ u kojoj istrazujemo poreklo Zdjelara.
    http://www.facebook.com/groups/12262588719/
    Kacimo fotografije, mape, rodoslove… Moja porodica vodi poreklo od tri brata, Nikole, Mice i Vida. Oni su svojevremeno pobegli od Turaka negde iz Like i naselili se u selu Rudice kod Bosanskog Novog, sada Novog Grada. Slava im je Djurdjevdan. Rodoslov se nalazi u albumu grupe. Medjutim, postoji i podatak da su se nekada prezivali Grubjesic ali su nakon ubistva nekog turskog age, moguce zbog prava na prvu bracnu noc, pobegli u Rudice, promenili prezime u Zdjelar (jer su najverovatnije bili grncari) i promenili krsnu slavu u Djurdjevdan da ih ne bi pronasli. Ipak, podaci pre njihovog preseljenja u Rudice su nejasni i nesigurni…

    Takodje imamo clanova koji vode poreklo iz sela Kestenovac koje se pominje na vasem spisku na stranici http://www.poreklo.rs/2012/10/31/knjiga-kr%C5%A1tenih-spc-za-parohiju-kloko%C4%8D-kordun-iz-1830-godine/?lang=lat .

  3. Синиша Јерковић

    Породица Здјелар је генетски тестирана и припада хаплогрупи Е1b V13. Податке о поменутој хаплогрупи можете наћи у дијелу сајта о генетици. Интересантно је да су Здјелари на ДНК пројекту генетски веома блиски неколицини тестираних Васојевића, а генетика не лаже. Значи да би даље поријекло Здјелара требало тражити у том смјеру и да су Здјелари заиста поријеклом од Васојевића.

  4. Gordana Zdjelar

    Sinisa, mnogo hvala na odgovoru, ovo nam mnogo znaci!
    Puno pozdrava!

  5. Dusanka Djordjevic

    Moja pokojna baka se zvala Jelisaveta Radojcic rodj. Zdjelar, rodjena u Dobrom Selu, opstina Bosanska Krupa 1892, umrla u Vrdniku, Vojvodina 1942. Da li neko raspolaze nekim informacijama koje bi mi bile od koristi jer o njenom poreklu imam samo nejasne porodicne price?

  6. Maja Zdjelar

    Dusanka, ja se isto prezivam Zdjelar, zivim u Rumi, imam rodbine i u Vrdniku i na Vencu. Mozda smo neki rod. 😀

  7. Боро Здјелар

    Ја сам син Мирков, дјед ми је Никола. Отац ми је рођен 1934. на Кордуну у селу Саставак код Фурјана, општина Слуњ. Нисам сигуран како ми се звао прадјед по неким сазнањима Новак, а по неким Василије. Имао сам стрица Симу и тетку Соку, послије уписана као Софија. Бака ми је била Ката р. Рокнић, сестра Радована. Дјед и бака су нестали у другом свјетском рату, Тата је спомињао рођаке у Војводини , свог стрица Милана који је преживио рат и исељен у Војводину негдје код Сомбора, ваљда у Чонопљу. Тамо је имао брата, није рођени, Ђуро Здјелар, има сина који ради у Сомбору, зову га Бато. Славимо св. Арханђела, и од 1962. живимо у Градишци на Сави , у Босанској Крајини. Молим Здјеларе или Рокниће који
    знају нешто о мојим рођацима или се сами препознају као потомци да ми се јаве.