Порекло презимена Јанић

18. фебруар 2012.

коментара: 1

ПИШЕ: Ненад Менићанин

Најзначајније ројеве презимена Јанић налазимо на Банији и осталим локалитетима који су некада припадали Војној Крајини. Јанићи на просторима Војне Крајине су већином православне вјере, дакле српско крајишко презиме док у осталим крајевима Хрватске посебно у Славонији и Загорју су већином римокатоличке вјере. Код православних презиме је вјероватно настало по матронимског творби од женског имена Јана док код римокатолика може бити да се ради о скривеном патрониму од имена Јанко.

ПОРИЈЕКЛО И ЗНАЧЕЊЕ ПРЕЗИМЕНА

Презиме Јанић налазимо у земљама које су насељене углавном Славенима, дакле на просторима некадашње Југославије и Чекословачке али и у Пољској и Мађарској. Овисно о локалитетима налазимо Јаниће православне и римокатоличке вјере. У Хрватској Јанићи су најбројнији на Банији али и у осталим крајевима који су насељени православним становништвом, дакле на подручју некадашње Војне крајине. Римокатолике у Хрватској налазимо углавном у Славонији и Хрватском Загорју.

Из старе Црне Горе и Херцеговине Јанићи као и многи други бјежећи од турског зулума налазили су уточиште у високим планинама динарског система, дакле скоро па идентичан крајолик који омогућава номадско сточарство као у крају из којега долазе. Преко Херцеговине, Лике и Босне, Јанићи насељавају простор Баније за вријеме Војне Крајине и о томе има писанога трага.

Значење односно творбу презимена налазимо у радовима Шимуновића и Бјелановића који сматрају да је презиме патронимског значења. Шимуновић у свом раду »Иван (и Јован)«[1] долази до основе »Јан« од новогрчког »Јаnnis« од чега су настала хрватска презимена Јанић, Јањић и Јањиш. Од основе »Јан« настало је особно име Јанко од којега по патронимској творви настало презиме Јанковић. Уосталом именски фонд настао од основе »Јан« налазимо у чешком: Јан, Јаник, Јаничек; затим у словачком и пољском Јан; словенском Јанез; мађарском Јанош итд.

Бјелановић сматра да ово презиме има на неки начин сакривену патронимску творбу од имена Јанко.[2]

Презимена Јанић и Јањић иако врло слична, нису истог поријекла што се лако може закључити и по локалитетима гдје се налазе значајнији ројеви. Ипак, оба презимена по мом мишљењу настала су као матроним односно од женског имена Јана и Јања. Сличне примјере налазимо код презимена Марић од Маре, Катић од Кате итд.

Можемо закључити да код православних Јанића са Баније и осталих подручја која су припадала Војној Крајини презиме је вјероватнио настало по матрониму од имена Јана, док код римокатолика може бити да се ради о скривеном патрониму од имана Јанко.

У овом раду тежиште истраживања је простор Баније односно, некадашње Војне крајине те локалитете које налазимо на миграционим путевима одакле су Јанићи поријеклом. Остали локалитети гдје налазимо Јаниће који нису предмет овог истраживања могу бити поменути и обрађени површно.

ПРЕЗИМЕ ЈАНИЋ СА БАНИЈЕ

Према попису становништва СР Хрватске из 1948. године, Јаниће налазимо на Банији, Кордуну, Лици и Славонији. Већ почетним истраживањем можемо са сигурношћу рећи да се ради о српском крајишком презимену са најбројнијим ројевима на простору Баније у Хрватској.

Стари запис о презимену Јанић са Баније налазимо у протоколу Српске Православне Цркве у Костајници гдје је уписан Јанић Михаил, рођ. 8 нов 1775. године, домаћин из Чукура који у својој кући има 10 живих и једног умрлог члана домаћинства према страни 73 протокола. [3]

Према том извору можемо констатирати да презиме Јанић из села Чукур поред Костајнице старо српско крајишко презиме.

Према Радеки, Јанићи славе у Горњој Крајини: Св. Василија, Ђурђевдан и Св. Николу уз напомену да Јанића има и римокатолика. [4]

Укидање манастира Комоговина на Банији:

У једној народној молби из 1778. године, упућеној митрополиту преко карловачког епископа, коју су потписали два протопрезвитера, два намесника, тринаест свештеника и 117 народних представника из 28 места, моле они да се манастир Комоговина не укида, јер је он био једина утеха крајишницима целе ове крајине. Веле, да им је владика дао наде у то, кад је долазио поводом оне комисије, па зато народ моли митрополита да у Бечу исходи такво решење. Па, ако не више, а оно да „барем по два калуђера само за чувати ову цркву и овде Бога молити остану. Зашто ми исповиједамо пред Богом и цјелим светом, да нама весма јест жао, што за наше прилоге дужни спомени не чинет се, јер кад службе божије не бива, онда и спомени престајут”. [5]

Међу потписницима тог документа налазимо: Јанић Јована из Дубице затим Јанић Јосифа, пароха у Крајини и Јанић Теодора из Градусе.

Драго Роксандић и Никола Лунић, водитељи су истраживачког пројекта о Српском привредном друштву «Привредник» (1897–1946). Друштво су основали Паулина и Владимир Матијевић 1897. године. На веб страници постављен је пројекат са пописом подузетника, повјереника и питомаца. [6]

Према бази података «Привредника» са Баније уписани су:

• Јанић Радован Ђурин из Ораовице кбр. 77, опћина Дивуша. Повјереник учитељ Сибић а ишао је на занат за колара код послодавца Сзецскар Лајоса из Новог Сада 1913. године.
• Јанић Василије Мијанов из Ораовице кбр. 76 , опћина Дивуша. Повјереник учитељ Кајгана Бошко из Комоговине а ишао је на занат за трговца код послодавца Гудурић Саве из Шимановца, 1924. године.
• Јанић Филип Петров из Ораовице кбр. 12 , опћина Волиња. Повјереници парохи М. Медаковић и Л. Богдановић, а ишао је на занат за бравара код послодавца Којић Ђоке из Осијека , 1900. године.
• Јанић Симо Алексин из Шегестина кбр. 9 , опћина Добрљин. Повјереник учитељ из Шегестина Његован Н. Милорад а ишао је на занат за часовничара код послодавца Бугарчић Пере из Вршца, 1936. године.
• Јанић Божо Мирков из Шегестина бб , опћина Дивуша. Повјереник учитељ Кајгана Бошко из Ораовице а ишао је на занат за пекара код послодавца Марковић Стевана из Беле Цркве, 1923. године.
• Јанић Јован Милин из Шегестина бб , опћина Дивуша. Повјереник Обрадовић Јово, парох а ишао је на занат за лимара код послодавца Танцзер Јакоба из Сегедина, 1909. године.
• Јанић Јован Васин из Велике Градусе кбр. 23, опћина Суња. Повјереник Мат. Влатковић а ишао је на занат за ципелара код послодавца Стеинер Сáндора из Беле Цркве, 1912. године.

Осим са Баније налазимо питомце из сљедећих мјеста: Госпић, Подравска Слатина, Куманово, Љубиње, Тушиловић, Пивница, Сокловац, Гргуревци, Мионица и Војнић.

Попис свих питомаца презименом Јанић налази се у прилогу.

У периоду 1937-1941. Године у срезу Двор на Уни постојала је широка мрежа огранака »Сељачког кола«, друштва за културно и економско унапређење села. Рад друштва у дворском крају обрадио је Ковачевић у свом раду »Сељачко коло« објављеном у монографији Двора на Уни. [7]
Међу угледнијим сељацима у надзорном одбору у селу Ораовица уписан је Мијо Јанић, а у Шегестину Миле Јанић.

У Шегестину је 30 Јануара 1942. Године, је извршен један од највећих злочина усташа у дворском крају. Усташе из хрватских села Унчана, Дивуше и Зриња под заповједништвом сатника Бећировића опколили су српско село Шегестин и убили су тада 189 лица а 22 одвели у логор Јасеновац. Народ је тај догађај назвао »Ноћ крвавих ножева«. О том догађају записано је свједочење Милке Илибашић. Према том свједочењу налазимо: »Кнежевић је ушао у кућу Миле Јанића. Нисам видјела шта је тамо радио али сам чула плач и запомагање…« [8]

Вјероватно Миле Јанић је угледнији сељак кога смо већ поменули из пријератног друштва »Сељачки коло«.

О том стравичном догађају у монографији Двора на Уни објављен је и рад хрвата Јоже Хорвата из Међимурја. [9]

Према непотпуном списку погинулих и умрлих у рату припадника VII Банијске Бригаде » Васиљ Гаћеша« налазимо уписаног Јанић Петра Милан, рођен 1914, Сјеверовац — Сисак, Србин, земљорадник, у НОВЈ од 1942, борац. Погинуо 1943. у бици на Сутјесци. [10]

Према попису жртава II свјетског рата налазимо 203 жртве са презименом Јанић а највише их је страдало у Шегестину 30 особа. Према том попису на Банији су страдали у сљедећим мјестима: Велика Градуса 8, Чукур 6, Горња Ораовица 5, Сјеверовац 4, Двор на Уни 3, затим по једна особа у Јабуковцу, Волињи, Грабовцу, Шамаричким Брђанима, Зрињу, Мајуру и Горњем Јаворњу. [11]

Комплетан попис жртава II свјетског рата са презименом Јанић налази се у прилогу.

Према попису становништва СР Хрватске из 1948. године направљен је Лексик презимена СР Хрватске. [12]

Свакако треба узети у обзир када се истражују српска крајишка презимена страховите губитке током II свјетског рата, те колонизацију непосредно по завршетку рата. Ипак овај рад има своју вриједност те се према конкретним податцима могу одредити ројеви појединог презимена.

И према том попису налазимо потврду да је презиме Јанић најбројније на Банији и то у сљедећим мјестима:
• Срез Петриња: у мјестима Велика Градуса 23, Сјеверовац20, Кладари 20, Глинска Пољана 3, Петриња 3 и Вукошевац 2.
• Срез Костајница: у мјестима Чукур 25, Костајница 20, Ивањски Бок 11 и Бабина Ријека 4
• Срез Двор на Уни: у мјестима: Шегестин 18 и Ораовица Горња 14

Комплетан попис особа са презименом Јанић према попису становништва СР Хрватске из 1948. године налази се у прилогу.

Саво Штрбац, предсједник Документационо информативног центра Веритас поставио је на веб страницама попис погинулих и несталих крајишника прошлог рата 1990-1998. [13]

Према подацима Веритаса уписан је Јанић Миленка Драго рођен 22.11.1963 у Славонској Пивници, опћина Вировитица а нестао је 5.08.1995. у Двору на Уни.

ЈАНИЋИ У ЛИЦИ, БОСНИ И ГОРЊОЈ КРАЈИНИ

У Лици према «Племенском Ријечнику Личке и Крбавске Жупаније» уписано је 8 кућа Јанића у Читлуку код Госпића.[14] Јаниће из Читлука у Лици налазимо и у попису Личких добровољаца у I свјетском рату[15]:
• Јанић Божо Милин, Читлук
• Јанић Дмитар Димитријев, Читлук
• Јанић Јован Савин, Читлук
• Јанић Тодор Стеванов, Читлук

Према Шемантизму православне митрополије и архијецезе Дабро-босанске за годину 1882, Ђорђе Јањатовић у својој књизи «Презимена Срба у Босни»[16] наводи слиједеће породице Јанић са крсним славама и црквеним локалитетима:

Крсна слава Парохија Протопрезвитерат
Арх. Михаил Бугојно Бугојнски
Ђурђевдан Медна Горња Герзовачки
Марко Еванђелист Блашко Бањалучки

 
ЦРНОГОРСКО ПОРИЈЕКЛО

У литератури налазимо Јаниће поријеклом из старе Црне Горе, из села Божановићи у Пиперима, а потичу од Лужана, једног најстаријег српског племена у овим крајевима, поред Јанића и Лалића. По предању, чукунунук њиховог заједничког претка Андрије, Радосав, имао је синове Крцалина и Божана. Од Божана настану Божановићи, док су Крцалинови потомци добили презиме Јанићи по његовој удовици Јани која је сама одгајила четири сина. Славили су Аранђеловдан, а прислуживали Илиндан. Али, и Петровдан босанских Божуновића има своје корене. У Пиперима су нека друга братства славила најпре празник Св. Петра (и Павла), па после узела за славу Сабор Св. Арханђела Михаила[17].

Јанић, Црнци (Пипери), раније: Црнац. Од њих су код Ваљева и Крушевца; Кржања (Кучи), раније: Мијовић – Дрекаловић, одселили се у: Улцињ и Србију, а у Васојевиће као: Бисмиљак; у Перашка насеља – Бока Которска сишли из Старе Црне Горе; Котор; Камено, Херцег-Нови и као: Јањић, доселили се из Бјелица (Цетиње) 1687. год. Пресјека, Херцег-Нови.[18] 

ПРИЛОЗИ

СРПСКО ДРУШТВО ПРИВРЕДНИК

ID Година Презиме Име Скрбник Mjестo (адреса) Повјереник Послодавац
925 1900 Јанић Филип Петров 12 Ораовица

Волиња

M. Mедаковић, пар., Л. Богдановић, пар. Којић Ђоко,бравар Осијек
6490 1909 Јанић Велимир Михаилов Широко село, Соколовац Трошић Фирмилијан, 5/4 Илић Никола, ковач, Каменица
6606 1909 Јанић Никола Дамјанов Читлук, Госпић Богдановић Данило, учит., 26/4 Kebirer Franz, сатлер и лакирер, Вршац
6788 1909 Јанић Јован Милин Шегестин, Дивуша Обрадовић Јово, парох,  18/8 Tanczer Jakob, лимар, Сегедин, Landon uteza 4
8818 1912 Јанић Ђурађ Дамјанов 94 Читлук Госпић Данило Богдановић, учитељ Komáromi Lajos, Ст. Бечер, ципелар
9342 1912 Јанић Јован Васин 23 Вел. Градуса, Суња Мат. Влатковић Steiner Sándor, Бела Црква, ципелар
10006 1913 Јанић Радован Ђурин 77 Ораовица, Дивуша Сибић, учитељ Szecskar Lajos, Нови Сад, колар
10369 1908 Јанић Симо Ђурин 1 Окич, Тушиловић Н. Борђошки уч. директно Сруковић Фрањо, Карловац, опанчар
11337 1921 Јанић Владимир Лазаров Љубиње Милан Милојевић, пекар, Осијек Јосифовић Коста, трг., Осијек
12551 1922 Јанић Благоје Радин Пивница Вида Милић, уч. Пивница Љубинковић Милан, кројач, Ст. Пазова
12642 1922 Јанић Небојша Катин 63 Пивнице Вида Милић, уч. Пивнице Beker Henrik, трг., Бач, Петрово Село
12940 1923 Јанић Божо Мирко Шегестин, Дивуша Кајгана Бошко, уч. Ораовица Марковић Стеван, пекар, Бела Црква
14630 1924 Јанић Василије Мијанов Ораовица 76, Дивуша Кајгана Бошко, уч. Комоговина Гудурић Сава, трг., Шимановци
15859 1924 Јанић Димитрије Кузманов Шуљан, Гргуревци Вукајловић Милорад, парох, Гргуревци  21/9 Бабудер Јоспић, столар, Београд
27929 1934 Јанић Ђорђе Димитрије Куманово Јовићевић Никола, прота у пензији, Куманово Симин Анка, трг. меш., Долово
29854 1936 Janić Симо Алексин 9 Шегестин, Добрљин Његован Н. Милорад, уч., Шегестин Бугарчић Перо, часовничар, Вршац
30591 1937 Јанић Јован Ђурин 38 Д. Кусоњи, Подр. Слатина Тихомировић Савка, уч., Д. Кусоњи Францић Јоца, бојадисар, Вршац
33557 1939 Јанић Милован Животин 50 Тодорин До, Мионица Божић М. Вукосава, уч., Дучић Дамјановић Стеван, трг. меш. Срп. Црња
35702 1942 Јанић Никола Маријин Живковић Коса, Војнић Комадина Михаило, чин., Београд Ружић Станимир, посластичар, Београд, Балканска 28

 

ЖРТВЕ II СВЈЕТСКОГ РАТА 

»Jasenovac Reasearch Institute«,  на веб презентацији, поставио је попис жртава II свјетског рата на територију Југославије. Према том попису могу се одредити локалитети презимена на територију цијеле Југославије, ипак у овом раду фокус ће бити усмјерен према жртвама са територије Хрватске односно Баније ради поређења са пописом становиштва СР Хрватске из 1948. године.[19]

Свим жртвама нека је вјечна слава!

Презиме Име Име оца Мјесто рођења Година рођења
JANIĆ ZAVIŠA VELISAV ATENICA 1910
JANIĆ SIMA VOJIN BATINAC 1921
JANIĆ VOJIN JANKO BATINAC 1901
JANIĆ VITOMIR SLAVKO BELOŠEVAC 1918
JANIĆ PETRA IVAN BENKOVAC 1915
JANIĆ STOJAN LAZO BENKOVAC OKUČANSKI 1882
JANIĆ ĐORĐE VOJISLAV BEOGRAD 1912
JANIĆ DUŠAN LAZAR BOSANSKA KOSTAJNICA 1921
JANIĆ LAZAR BOJAN BOSANSKA KOSTAJNICA 1888
JANIĆ MILUTIN LAZAR BOSANSKA KOSTAJNICA 1923
JANIĆ EVICA MIHAJLO BRĐANI ŠAMARIČKI 1919
JANIĆ RADA MIRKO BRESTAČ 1908
JANIĆ MILAN MATO BREZNICA ĐAKOVAČKA 1920
JANIĆ VASO MATE BREZNICA ĐAKOVAČKA 1910
JANIĆ VASO MATO BREZNICA ĐAKOVAČKA 1914
JANIĆ PETAR JOVAN BRZAJA 1905
JANIĆ KRUNA SPIRO BUJANOVAC 1936
JANIĆ MOMIR MILOŠ CVETKE 1927
JANIĆ VLADIMIR PETAR ČAKOVEC 1866
JANIĆ ANA NIKOLA ČUKUR 1909
JANIĆ JOVAN MATIJA ČUKUR 1906
JANIĆ LJUBA JOVO ČUKUR 1926
JANIĆ PERO MATIJA ČUKUR 1904
JANIĆ SIMEON MATIJA ČUKUR 1896
JANIĆ SVETOZAR JANKO ČUKUR 1925
JANIĆ ANKA STANKO DVOR 1888
JANIĆ JULIKA ĐURO DVOR 1877
JANIĆ JULIKA MIRKO DVOR 1868
JANIĆ JAKOV PETAR GAĆIŠTE 1904
JANIĆ SOFIJA MILAN GORANCI 1921
JANIĆ BOŽO LUKA GORNJA ORAOVICA 1931
JANIĆ JAGODA MIĆO GORNJA ORAOVICA n.a.
JANIĆ KATA LUKA GORNJA ORAOVICA 1933
JANIĆ MIJAN AĆIM GORNJA ORAOVICA 1886
JANIĆ RADE LUKA GORNJA ORAOVICA 1938
JANIĆ BRANKO OSTOJA GORNJE VODIČEVO 1905
JANIĆ DANICA MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1935
JANIĆ DRAGAN MILE GORNJE VODIČEVO 1922
JANIĆ JOVANKA OSTOJA GORNJE VODIČEVO 1909
JANIĆ LJEPOSAVA SAVA GORNJE VODIČEVO 1905
JANIĆ LJUBA MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1928
JANIĆ LJUBAN MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1929
JANIĆ MARA OSTOJA GORNJE VODIČEVO 1916
JANIĆ MILOŠ OSTOJA GORNJE VODIČEVO 1922
JANIĆ MILOŠ TRIVUN GORNJE VODIČEVO 1885
JANIĆ MILJKA MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1933
JANIĆ OSTOJA STOJAN GORNJE VODIČEVO 1883
JANIĆ RADE OSTOJA GORNJE VODIČEVO 1918
JANIĆ RADOJKA MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1938
JANIĆ STANA MIRKO GORNJE VODIČEVO 1886
JANIĆ VIDA MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1931
JANIĆ VIDA MILOŠ GORNJE VODIČEVO 1933
JANIĆ MILJA MILOŠ GORNJI JAVORANJ 1870
JANIĆ IVAN NN GORNJI KNEGINEC 1873
JANIĆ DUŠAN KOSTA GOSPIĆ 1923
JANIĆ ZLATOMIR BOGOSAV GRABOVAC 1912
JANIĆ DUŠAN MARKO GRKOVCI 1911
JANIĆ DUŠAN JOVAN GRUBIŠNO POLJE 1907
JANIĆ BOŽIDAR MIROSLAV GRUŽA 1925
JANIĆ RADMILA DRAGOLJUB GRUŽA 1921
JANIĆ SMILJA DRAGOLJUB GRUŽA 1923
JANIĆ IVAN NN HUM VAROŠ 1894
JANIĆ ANA VID HUM VOĆINSKI 1892
JANIĆ MILAN IVAN HUM VOĆINSKI 1929
JANIĆ MILORAD TODOR IVANGRAD 1914
JANIĆ BOGOLJUB ANDRIJA IVANOVCI 1921
JANIĆ MILKA STOJAN JABUKOVAC 1910
JANIĆ BORIVOJ MILOŠ JARAK 1919
JANIĆ MILOŠ NIKOLA JARAK 1880
JANIĆ MILAN KOSTA JARDAN 1903
JANIĆ PERO KOSTA JARDAN 1882
JANIĆ TOMO KOSTA JARDAN 1900
JANIĆ KRISTINA ĐURO JASENAŠ 1907
JANIĆ NIKOLA MILOŠ JAVORNIK 1913
JANIĆ MILORAD RANISAV JAZOVNIK 1920
JANIĆ ĐURO MILAN KLADARI 1903
JANIĆ LJUBAN ĐURO KLADARI 1912
JANIĆ RADE MILAN KLADARI 1901
JANIĆ VASO ĐURO KLOKOČEVAC 1922
JANIĆ DOBRIVOJE MILENKO KNEŽEVAC 1892
JANIĆ VLADO DUŠAN KONJIC 1921
JANIĆ MARKO ADAM KOSTAJNIČKI MAJUR 1901
JANIĆ STEVAN NN KRAGUJEVAC 1905
JANIĆ JEKA NN KRNJEUŠA 1880
JANIĆ ALEKSANDAR MOMČILO KRUŠEVICA 1926
JANIĆ PETAR SVETOZAR KRUŠEVICA 1920
JANIĆ ILIJA ŽIVAN LAPOVO VAROŠICA 1911
JANIĆ BRANKO SAVO LIČKI ČITLUK 1903
JANIĆ DUŠAN KOSTA LIČKI ČITLUK 1921
JANIĆ MILE JOVO LIČKI ČITLUK 1867
JANIĆ MILICA ĐURO LIČKI ČITLUK 1890
JANIĆ SAVO VASO LIČKI ČITLUK 1869
JANIĆ SAVO VASO LIČKI ČITLUK 1870
JANIĆ STEVO MILE LIČKI ČITLUK 1869
JANIĆ ĐURO TODOR LIPAR 1922
JANIĆ ILIJA NIKOLA LUŽNICE 1921
JANIĆ KRISTINA LUDVIG LJUBLJANA 1926
JANIĆ ŽARKO ANTONIJE MAJUR 1907
JANIĆ CANA ILIJA MIOKUS 1875
JANIĆ ŽIVORAD DRAGIĆ MIOKUS 1926
JANIĆ BORIVOJ ALEKSANDAR MOKRIN 1922
JANIĆ LUKA RADA MOKRIN 1903
JANIĆ NIĆIFOR DUŠAN MOKRIN 1900
JANIĆ NIKA DUŠAN MOKRIN 1900
JANIĆ ŽIVA ĐURO MOKRIN 1897
JANIĆ TOŠA BRANKO NEŠTIN 1919
JANIĆ ŽARKO ĐOKO NEŠTIN 1911
JANIĆ EVICA NIKOLA OSTROŽIN 1880
JANIĆ MIHAJLO NIKOLA OSTROŽIN 1892
JANIĆ MILE SIMO OSTROŽIN 1918
JANIĆ NIKOLA SIMO OSTROŽIN 1932
JANIĆ PAVAO SIMO OSTROŽIN 1915
JANIĆ PETAR MILKO OSTROŽIN 1911
JANIĆ PETAR STEVAN OSTROŽIN 1897
JANIĆ SIMO PAVLE OSTROŽIN 1896
JANIĆ STANA VUJO OSTROŽIN 1892
JANIĆ STEVAN JOVAN OSTROŽIN 1904
JANIĆ STEVAN MIHAJLO OSTROŽIN 1910
JANIĆ ANICA NN PAKLENICA 1876
JANIĆ MIRKO NN PAKLENICA 1881
JANIĆ SELIMIR RADOVAN PEPELJEVAC 1922
JANIĆ BLAGOJA RADE PIVNICA 1909
JANIĆ MILORAD BRANKO PIVNICA 1935
JANIĆ RADOJA STOJAN PIVNICA 1913
JANIĆ RANKO BRANKO PIVNICA 1933
JANIĆ STEVAN DUŠAN PLATIČEVO 1925
JANIĆ JANJA NN POČITELJ 1871
JANIĆ MILAN RADOSAV PORODIN 1905
JANIĆ JOVAN GLIGORIJE POŽAREVAC 1907
JANIĆ DRAGA MIHAILO PREDVORICA 1912
JANIĆ ĐURO LAZAR RAŠKA GORA 1915
JANIĆ BOŽIDAR VLADIMIR RGOTINA 1927
JANIĆ STANKO MILOJE RGOTINA 1883
JANIĆ DOBRIVOJE MILENKO ROPOČEVO 1905
JANIĆ MIJAILO PREDRAG ROPOČEVO 1922
JANIĆ MILOŠ SIMEUN ROPOČEVO 1922
JANIĆ PREDRAG DIMITRIJE ROPOČEVO 1900
JANIĆ SIMEUN NOVICA ROPOČEVO 1910
JANIĆ KAJO LAZAR SAJTOVIĆI 1918
JANIĆ ANA Đ SISAK 1878
JANIĆ JOSIP VLADIMIR SISAK 1913
JANIĆ DRAGAN PETAR SJEVEROVAC 1922
JANIĆ MILAN PETAR SJEVEROVAC 1914
JANIĆ NIKOLA STEVAN SJEVEROVAC 1909
JANIĆ VOJKA STEVAN SJEVEROVAC 1866
JANIĆ ŽIVOTA DIMITRIJE SMEDEREVO 1901
JANIĆ MILOSAV MILAN SMEDEREVSKA PALANKA 1900
JANIĆ ANĐELIJA JOVAN ŠAKANLIJE 1890
JANIĆ ADAM MIRKO ŠEGESTIN 1905
JANIĆ ANĐA NN ŠEGESTIN 1935
JANIĆ ANĐELIJA PETAR ŠEGESTIN 1864
JANIĆ ANKA MIRKO ŠEGESTIN 1912
JANIĆ BOŽIDAR DRAGAN ŠEGESTIN 1938
JANIĆ BOŽO NN ŠEGESTIN 1930
JANIĆ DUŠAN OSTOJA ŠEGESTIN 1903
JANIĆ EVICA NN ŠEGESTIN 1939
JANIĆ ILIJA NN ŠEGESTIN 1936
JANIĆ ILIJA PETAR ŠEGESTIN 1934
JANIĆ KATA NN ŠEGESTIN 1932
JANIĆ MILAN JOVAN ŠEGESTIN 1933
JANIĆ MILE JOSIP ŠEGESTIN 1868
JANIĆ MILE SAVAN ŠEGESTIN 1936
JANIĆ MILJKA MILOŠ ŠEGESTIN 1885
JANIĆ MILJKA SIMO ŠEGESTIN 1875
JANIĆ MIRKO JOSIP ŠEGESTIN 1882
JANIĆ MIRKO JOSIP ŠEGESTIN 1883
JANIĆ NADA NN ŠEGESTIN 1934
JANIĆ NEDA SAVAN ŠEGESTIN 1930
JANIĆ PETAR PAVLE ŠEGESTIN 1878
JANIĆ RADE NN ŠEGESTIN 1938
JANIĆ RADOVAN MILE ŠEGESTIN 1892
JANIĆ SAVAN OSTOJA ŠEGESTIN 1909
JANIĆ SIMO ALEKSA ŠEGESTIN 1923
JANIĆ SMILJANA DRAGAN ŠEGESTIN 1912
JANIĆ STEVAN MILE ŠEGESTIN 1901
JANIĆ VIDA NN ŠEGESTIN 1937
JANIĆ VLADO NN ŠEGESTIN 1936
JANIĆ VLADO PETAR ŠEGESTIN 1932
JANIĆ ANKA KORNELJ ŠIROKO SELO 1924
JANIĆ PETAR MILOŠ ŠIROKO SELO 1905
JANIĆ RADOVAN PAVLE ŠULJAM 1917
JANIĆ SVETOZAR M. TITEL 1901
JANIĆ BRANKO JELESIJE UGRINOVCI 1907
JANIĆ MILICA SAVA UGRINOVCI 1922
JANIĆ MILAN ANDREJA VELIKA BARNA 1915
JANIĆ DUŠAN J VELIKA GRADUSA 1908
JANIĆ ĐURO M VELIKA GRADUSA 1910
JANIĆ LJUBAN J VELIKA GRADUSA 1903
JANIĆ MIHAJLO S VELIKA GRADUSA 1880
JANIĆ MILE M VELIKA GRADUSA 1905
JANIĆ MILOŠ S VELIKA GRADUSA 1879
JANIĆ MIRKO JOVAN VELIKA GRADUSA 1894
JANIĆ SAVA I VELIKA GRADUSA 1882
JANIĆ JOVO VINKO VELIKA KLISA 1873
JANIĆ ALEKSANDAR DRAGUTIN VLASOTINCE 1924
JANIĆ SINIŠA UROŠ VLASOTINCE 1922
JANIĆ SLAVOLJUB ŽARKO VLASOTINCE 1940
JANIĆ ZARIJE ĐEKO VLASOTINCE 1870
JANIĆ MIRKO SIMEON VOLINJA 1928
JANIĆ DANILO TOMO VRANOVINA 1904
JANIĆ DRAGA MILE VRBOVLJANI 1895
JANIĆ VLADIMIR PETAR VUKOVAR 1866
JANIĆ ANA STANKO ZRIN 1900

 

ХРВАТСКА ПОПИС СТАНОВНИШТВА 1948.

Према попису становништва СР Хрватске из 1948. године направљен је Лексик презимена СР Хрватске.[20]

Свакако треба узети у обзир када се истражују српска крајишка презимена страховите губитке током ИИ свјетског рата, те колонизацију непосредно по завршетку рата. Ипак овај рад има своју вриједност те се према конкретним податцима могу одредити ројеви појединог презимена.

Комплетан препис из књиге пописаних особа са презименом Јанић и сортирано према бројности по срезовима.

Мјесто Пописано
Petrinja 71
Velika Gradusa 23
Sjeverovac 20
Kladari 20
Glinska Poljana 3
Petrinja 3
Vukoševac 2
Kostajnica 60
Čukur 25
Kostajnica 20
Ivanjski Bok 11
Babina Rijeka 4
Virovitica 59
Pivnica 24
Velika Klisa 14
Borova 9
Virovitica 6
Gaćište 5
Cabuna 1
Vrginmost 53
Ostrožin 32
Šljivovac 20
Kirin 1
Beli Manastir 49
Branjin Vrh 27
Beli Manastir 8
Jasenovac 5
Jug 3
Bolman 3
Darda 3
Vukovar 45
Bapska 18
Šarengrad 14
Ilok 6
Vukovar 5
Novak 2
Dvor na Uni 32
Šegestin 18
Oraovica Gornja 14
Slavonska Požega 27
Jurkovac 12
Nova Lipa 12
Slavonska Požega 3
Jastrebarsko 26
Goli Vrh 26
Grubišno Polje 21
Brzaja 13
Zrinjska 4
Grubišno Polje 3
Cremušina 1
Zagreb 15
Zagreb 15
Donji Miholjac 14
Krunoslavlje 14
Gospić 12
Čitluk 12
Đakovo 11
Đakovačka Breznica 11
Varaždin 9
Kneginec Gornji 8
Varaždin 1
Koprivnica 9
Široko Selo 6
Sokolovac 3
Vojnić 7
Živković Kosa 7
Osijek 7
Osijek 5
Višnjevac 1
koprivna 1
Garešnica 7
Popovac 4
Podgarić 1
Veliko Vukovje 1
Veliki Prokop 1
Bjelovar 6
Pavlin Kloštar 3
Velika Pisanica 2
Bjelovar 1
Čakovec 6
Čakovec 6
Novska 6
Paklenica 4
Novska 2
Otočac 5
Otočac 5
Nova Gradiška 5
Nova Gradiška 4
Donji Lipovac 1
Križevci 4
Vojakovac 2
Stepanovići 2
Našice 4
Našice 4
Split 3
Split 3
Sisak 3
Sisak 3
Knin 3
Kistanje 3
Rijeka 2
Rijeka 2
Podravska Slatina 2
Donji Meljani 1
Donje Kusonje 1
Daruvar 1
Gornji Daruvar 1
Slavonski Brod 1
Rastušje 1
Šibenik 1
Šibenik 1
Kutina 1
Mikleuška 1
Grand Total 587


ЕМИГРАНТИ У САД 

Знамо да је Америка насељена претежно са становништвом из Европе, а то је посебно дошло до изражаја за вријеме индустријске револуције те свакако су значајни миграциони смјерови и у том правцу. Посебно имајући у виду сиромаштво у Аустроугарској послије развојачења Војне крајине, те политичким и економским разлозима који су слиједили, велики број крајишника тражио је запослење и бољи живот у градовима и земљама изван монархије па тако и далекој Америци и Канади. На срећу највећа база података о усељеницима у Америку је музеј Ellis Island, оток близу кипа слободе у Њу Јорку. Већина бродских манифеста постављена је на интеренту у електронској верзији те је доступна свим корисницима интернета без накнаде. Грешке у ишчитавању и преписци старог рукописа су очигледне али увијек се може погледати и прочитати оргинал.

Према бази података Еллис Исланд уписани су: [21] 

Ред. број Презиме Име Мјесто рођења  Година доласка  Година рођења Име брода
1 Janic Mile Swinica, Hungary 1913 1880 Pretoria
2 Janic Nicefor Garesniea 1901 1873 Zeeland
3 Janic Mate` Vrbosko 1899 1881 La Touraine
4 Janic Joseph J N/A 1945 ? Timothy Bloodworth
5 Janic Johann Krain 1898 1872 La Touraine
6 Janic Petar Yugulavian 1951 1901 General C H Muir
7 Janic Jan Tyczyn, Austria 1910 1875 Blucher
8 Janic Sava Yugoslavia 1929 1895 Mauretania
9 Janic Johny USA 1943 1900 Plymouth
10 Janic Milovan N/A 1953 ? Sun Amelia
11 Janic Radisev N/A 1955 ? General W C  Lahgfitt
12 Janic Djuka Croatia 1926 1886 Olympic
13 Janic Michal Czechoslovak 1928 1894 Berengaria
14 Janic Djordje Yugoslavain 1951 1911 General M B Stanart
15 Janic Dragioa Yugoslavia 1927 1909 Aquitania
16 Janic Kata Krasic, Hungary 1913 1890 Pannonia
17 Janic Glilgo Sjeverovac, Croatia 1913 1896 George Washington
18 Janic Milovan Vojnic 1900 1874 Barbarossa
19 Janic Helen NYCNY 1927 1899 Carmania
20 Janic Lazar NESHIN 1902 1864 Belgravia
21 Janic Jovo Desehneji 1901 1883 Friesland
22 Janic Jovan Vojnic 1900 1865 Rhein
23 Janic Tadeusz Polish 1947 1925 Kutno
24 Janic Tadeusz Poland 1947 1926 Batory
25 Janic Amalie Zilkovce, Cz. Slovak 1921 1903 Lapland
26 Janic Eugene N/A 1924 1894 Paris
27 Janic Sava Backovic, YugoSlav 1921 1891 Rochambeau
28 Janic Tadeusz Polish 1947 1925 Kutno
29 Janic Fronjo Golivich, Hungary 1910 1893 Niagara
30 Janic Mil HELD INQUIRY 1911 1885 Alice
31 Janic Johan Kono Kavas 1899 1877 Gera
32 Janic Louise Paris 1899 ? La Champagne
33 Janic Michal Hrusov, Slovakia 1921 1894 Roussillon
34 Janic Iunac Janko Jaskovo 1899 1876 Barbarossa
35 Janic Marija Gradma, Hungary 1913 1885 President Grant
36 Janic Fani Dononkisevic, Yougoslavia 1921 1901 Aquitania
37 Janic Tomo Grubisnopolje 1905 1865 Zeeland
38 Janic Sofia Maziderna, Austria 1912 1891 Lapland
39 Janic Dusan Serovac, Hungary 1910 1879 Cincinnati
40 Janic Gagica Trizio, S.H.S. 1920 1898 President Grant
41 Janic Miles Sedestina, Hungary 1914 1876 Kaiser Franz Josef I
42 Janic Gjuro Jabukovec 1905 1874 Carpathia
43 Janic Eva Disnik, Croatia 1913 1887 Kaiser Wilhelm der Grosse
44 Janic Gjuro Akron, Ohio U.S.A. 1910 1874 Floride
45 Janic Gjuro Ilok, S.H.S. 1920 1873 Logan
46 Janic Mikda Vrgimost 1903 1887 Rotterdam
47 Janic Wojciech Austria 1893 1858 Peruvian
48 Janic Jacob Zerovnica, Austria 1913 1882 Martha Washington
49 Janic Mitar Drobuice 1904 1879 Pretoria
50 Janic Josef Mazarnia 1903 1881 Friedrich der Grosse
51 Janic Milan Pagusa 1903 1882 Citta di Genova
52 Janic Maria Ilok, S.H.S. 1920 1884 Logan
53 Janic Andjelija Okic 1905 1882 Pannonia
54 Janic Maria Akron, Ohio U.S.A. 1910 1884 Floride
55 Janic Dorothea Austria 1893 1867 Peruvian
56 Janic Stanko Klisa, Hungary 1910 1883 Ultonia
57 Janic Ostoja Segestin, Hungary 1913 1870 Rotterdam
58 Janic Stefan Klunasilo 1905 1888 Baltic
59 Janic Agta N/A 1892 1870 Darmstadt
60 Janic Mirko Hungary Legestrin 1912 1881 Alice
61 Janic Luka Bok, Hungary 1912 1886 Alice
62 Janic Aleksa Segestin, Croatia 1912 1890 George Washington
63 Janic Jovan Wilosavljen Drobujak 1903 1881 La Champagne
64 Janic Mato Ilok, Croatia 1907 1880 Main
65 Janic Milos Divosa 1906 1877 Statendam
66 Janic Jovo Belovar 1905 1877 Finland
67 Janic Josef Zerovince, Austria 1908 1889 Campania
68 Janic Ljubonur Disnik 1905 1878 Slavonia
69 Janic Naraly Apold, Hungary 1906 1869 Bremen
70 Janic Peter Legestin, Croatia 1907 1879 Kronprinz Wilhelm
71 Janic Lars Bankovci 1906 1880 Majestic -1890
72 Janic Mitar Drobinazi 1907 1881 La Gascogne
73 Janic Maria Ilok, Croatia 1907 1885 Main
74 Janic Helena Olescystary 1907 1878 Bremen
75 Janic Petar Veske Gradire, Hungary 1907 1890 Laura
76 Janic Radislaw Popovec 1905 1888 Ultonia
77 Janic Enzsebet Apold, Hungary 1906 1880 Bremen
78 Janic Savka Popovec 1905 1870 Ultonia
79 Janic Milos Sirakoselo, Hungary 1907 1865 Finland
80 Janic Jozef N/A 1906 1881 Gneisenau
81 Janic Maria Tlok, Hungary 1907 1884 La Lorraine
82 Janic Gyura Tlok, Hungary 1907 1874 La Lorraine
83 Janic Gyuro Pjescauea, Hungary 1907 1861 Kroonland
84 Janic Stojan Jabukovac 1905 1871 Statendam
85 Janic Simo Yodicova 1907 1883 Carpathia
86 Janic Lars Popovec 1905 1894 Ultonia
87 Janic Mita Mokni, Hungary 1907 1882 Main
88 Janic Rade Vzyinmost, Hungary 1909 1884 Alice
89 Janic Milan Schtrpze, Turkey 1909 1884 Berlin
90 Janic Meile Stoge, Hungary 1909 1891 Martha Washington
91 Janic Mihalfo Okic, Austria 1910 1877 La Gascogne
92 Janic Mihailo Zirkovickosa, Hungary 1911 1880 Rotterdam
93 Janic Stepan Ilok, Hungary 1910 1882 Chicago
94 Janic Yavo Diassela, Hungary 1909 1876 Alice
95 Janic Jovan Male Slona, Hungary 1909 1877 Pennsylvania
96 Janic Mile Grubisnopolje, Croatia 1909 1868 Friedrich der Grosse
97 Janic Vaso Val. Gradusa, Hungary 1911 1893 Martha Washington
98 Janic Alexandrina Grbarac, Croatia 1910 1876 Lusitania
99 Janic Jan Citluk, Austria 1910 1893 Oceanic
100 Janic Agnes Misvolgy, Hungary 1911 1892 Kronprinzessin Cecilie
101 Janic Vasa Gradusa, Hungary 1911 1893 Cincinnati
102 Janic Csjurdja Damvar, Croatia 1910 1888 Mauretania
103 Janic Josef Zunice, Austria 1909 1873 Majestic -1890
104 Janic Natale Bisco, Bisco 1909 1887 Luisiana
105 Janic Stevo Katymar, Hungary 1909 1885 Berlin
106 Janic Drhitar Citluk, Hungary 1909 1892 Volturno
107 Janic Mile Virginmost, Hungary 1909 1891 Amerika
108 Janic Milka Kukuraza, Hungary 1911 1885 Alice
109 Janic Stefania Roonagora, Hungary 1911 1883 Lapland
110 Janic Mile Gradusa, Hungary 1912 1880 Graf Waldersee
111 Janic Ivan Golivrfo, Hungary 1912 1895 Rochambeau
112 Janic Vaso N/A 1912 1897 Mauretania
113 Janic Ivan Ilok, Hungary 1912 1904 George Washington
114 Janic Gyuro Vrginmost, Hungary 1912 1894 Saxonia
115 Janic Marta Croatia 1912 1892 Lusitania
116 Janic Franjo Klunaselo, Hungary 1912 1895 Kroonland
117 Janic Ilija Majur, Hungary 1912 1893 Cincinnati
118 Janic Gligo Selerovac, Hungary 1912 1895 President Lincoln
119 Janic Martin Majur, Austria 1912 1887 Caroline
120 Janic Sava Gradusa, Hungary 1912 1880 Graf Waldersee
121 Janic Franc Csvic, Italy 1912 1895 Philadelphia
122 Janic Bogdan Citlak, Hungary 1912 1899 Noordam

 

[1] Petar Šimunović ”Hrvatska prezimena”, Zagreb 2006, str.286

[2] Prof. Živko Bjelanović , “Značajnije odlike prezimena Dvorskog kraja” objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 529-539

[3] Костајнички парох Ђорђе Радовановић начинио је садржај са пописом костајничке парохије према «протоколоу исповједајушчихсја» из 1776, копија на микрофилму 2121753 Парохија Костајничка,  http://www.familysearch.org/Eng/default.asp

[4] Милан Радека, Горња Крајина – Карловачко Владичанство, СКД Просвјета, II издање, Загреб 1975, стр.361

[5] Славко Гавриловић, Грађа за историјуВојне границе у XVIII веку, књига I, Банска Крајина 1690-1783, Београд 1989, стр. 655-660

[6] http://baza.privrednik.net/privrednik.php

[7] Ratko Kovačević; »Seljačko kolo« , objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 245 – 256

[8] Đuro Ostojić i Andrija Đermanović; »Na stratištima« , objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 365

[9] Joža Horvat, “Pokolj u Šegestinu”, objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str.432 – 433

[10] Ljuban Đurić, “Sedma banijska Brigada Vasilj Gaćeša”, Beograd, 1981, str. 416

[11] »Jasenovac Reasearch Institute«, на веб презентацији, поставио је попис жртава II свјетског рата на територију Југославије http://www.jasenovac.org/

[12] Valentin Putanec – Petar Šimunović , Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976

[13] http://www.veritas.org.rs/index.htm

[14] Plemenski Riječnik Ličko Krbavske Županije iz 1915, преузето са форума http://www.krajinaforce.com/forum/viewtopic.php?t=614&postdays=0&postorder=asc&start=0

[15] Преузето са форума  www.krajinaforce.com , Спискови су преписани из “Добровољачког гласника” бр.20, Новембар 2002. год., непознатог аутора

[16] Ђорђе Јањатовић, »Презимена Срба у Босни«, Просвета – Трговина дд, Сомбор 1993

[17] Фељтон у новинама »Вести«, »Порекло српских породица и презимена«, аутори Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић

[18] Према веб страницама „Montenegrin Etnic Association of Australia“http://www.montenegro.org.au/prezimena.html  , кориштени радови Ердељановића из 1910. те допуњено према Књизи «Презимена у Црној Гори» аутора Вукоте и Акима Миљанића.

[19] Jasenovac Research Institute, http://www.jasenovac.org/

[20] Valentin Putanec – Petar Šimunović , Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976

[21] Према подацима веб презентације фондације «Ellis Island» , http://www.ellisisland.org/

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. gordanaz

    molim vas za bilo kakve informacije o mom dedi todoru janiću iz čitluka otišao za ameriku.dobrovoljac na solunskom frontu.posle osnovali selo danas lipar u bačkoj.sin đuro poginuo 45.gkod virovitice . u ll s.ratu-zahvaljujem na ovim informacijama jer malo znamo o poreklu . I OVO JE DIVNO ŠTO STE OBJAVILI.