Poreklo prezimena Janić

18. februar 2012.

komentara: 1

PIŠE: Nenad Menićanin

Najznačajnije rojeve prezimena Janić nalazimo na Baniji i ostalim lokalitetima koji su nekada pripadali Vojnoj Krajini. Janići na prostorima Vojne Krajine su većinom pravoslavne vjere, dakle srpsko krajiško prezime dok u ostalim krajevima Hrvatske posebno u Slavoniji i Zagorju su većinom rimokatoličke vjere. Kod pravoslavnih prezime je vjerovatno nastalo po matronimskog tvorbi od ženskog imena Jana dok kod rimokatolika može biti da se radi o skrivenom patronimu od imena Janko.

PORIJEKLO I ZNAČENJE PREZIMENA

Prezime Janić nalazimo u zemljama koje su naseljene uglavnom Slavenima, dakle na prostorima nekadašnje Jugoslavije i Čekoslovačke ali i u Poljskoj i Mađarskoj. Ovisno o lokalitetima nalazimo Janiće pravoslavne i rimokatoličke vjere. U Hrvatskoj Janići su najbrojniji na Baniji ali i u ostalim krajevima koji su naseljeni pravoslavnim stanovništvom, dakle na području nekadašnje Vojne krajine. Rimokatolike u Hrvatskoj nalazimo uglavnom u Slavoniji i Hrvatskom Zagorju.

Iz stare Crne Gore i Hercegovine Janići kao i mnogi drugi bježeći od turskog zuluma nalazili su utočište u visokim planinama dinarskog sistema, dakle skoro pa identičan krajolik koji omogućava nomadsko stočarstvo kao u kraju iz kojega dolaze. Preko Hercegovine, Like i Bosne, Janići naseljavaju prostor Banije za vrijeme Vojne Krajine i o tome ima pisanoga traga.

Značenje odnosno tvorbu prezimena nalazimo u radovima Šimunovića i Bjelanovića koji smatraju da je prezime patronimskog značenja. Šimunović u svom radu »Ivan (i Jovan)«[1] dolazi do osnove »Jan« od novogrčkog »Jannis« od čega su nastala hrvatska prezimena Janić, Janjić i Janjiš. Od osnove »Jan« nastalo je osobno ime Janko od kojega po patronimskoj tvorvi nastalo prezime Janković. Uostalom imenski fond nastao od osnove »Jan« nalazimo u češkom: Jan, Janik, Janiček; zatim u slovačkom i poljskom Jan; slovenskom Janez; mađarskom Janoš itd.

Bjelanović smatra da ovo prezime ima na neki način sakrivenu patronimsku tvorbu od imena Janko.[2]

Prezimena Janić i Janjić iako vrlo slična, nisu istog porijekla što se lako može zaključiti i po lokalitetima gdje se nalaze značajniji rojevi. Ipak, oba prezimena po mom mišljenju nastala su kao matronim odnosno od ženskog imena Jana i Janja. Slične primjere nalazimo kod prezimena Marić od Mare, Katić od Kate itd.

Možemo zaključiti da kod pravoslavnih Janića sa Banije i ostalih područja koja su pripadala Vojnoj Krajini prezime je vjerovatnio nastalo po matronimu od imena Jana, dok kod rimokatolika može biti da se radi o skrivenom patronimu od imana Janko.

U ovom radu težište istraživanja je prostor Banije odnosno, nekadašnje Vojne krajine te lokalitete koje nalazimo na migracionim putevima odakle su Janići porijeklom. Ostali lokaliteti gdje nalazimo Janiće koji nisu predmet ovog istraživanja mogu biti pomenuti i obrađeni površno.

PREZIME JANIĆ SA BANIJE

Prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. godine, Janiće nalazimo na Baniji, Kordunu, Lici i Slavoniji. Već početnim istraživanjem možemo sa sigurnošću reći da se radi o srpskom krajiškom prezimenu sa najbrojnijim rojevima na prostoru Banije u Hrvatskoj.

Stari zapis o prezimenu Janić sa Banije nalazimo u protokolu Srpske Pravoslavne Crkve u Kostajnici gdje je upisan Janić Mihail, rođ. 8 nov 1775. godine, domaćin iz Čukura koji u svojoj kući ima 10 živih i jednog umrlog člana domaćinstva prema strani 73 protokola. [3]

Prema tom izvoru možemo konstatirati da prezime Janić iz sela Čukur pored Kostajnice staro srpsko krajiško prezime.

Prema Radeki, Janići slave u Gornjoj Krajini: Sv. Vasilija, Đurđevdan i Sv. Nikolu uz napomenu da Janića ima i rimokatolika. [4]

Ukidanje manastira Komogovina na Baniji:

U jednoj narodnoj molbi iz 1778. godine, upućenoj mitropolitu preko karlovačkog episkopa, koju su potpisali dva protoprezvitera, dva namesnika, trinaest sveštenika i 117 narodnih predstavnika iz 28 mesta, mole oni da se manastir Komogovina ne ukida, jer je on bio jedina uteha krajišnicima cele ove krajine. Vele, da im je vladika dao nade u to, kad je dolazio povodom one komisije, pa zato narod moli mitropolita da u Beču ishodi takvo rešenje. Pa, ako ne više, a ono da „barem po dva kaluđera samo za čuvati ovu crkvu i ovde Boga moliti ostanu. Zašto mi ispovijedamo pred Bogom i cjelim svetom, da nama vesma jest žao, što za naše priloge dužni spomeni ne činet se, jer kad službe božije ne biva, onda i spomeni prestajut”. [5]

Među potpisnicima tog dokumenta nalazimo: Janić Jovana iz Dubice zatim Janić Josifa, paroha u Krajini i Janić Teodora iz Graduse.

Drago Roksandić i Nikola Lunić, voditelji su istraživačkog projekta o Srpskom privrednom društvu «Privrednik» (1897–1946). Društvo su osnovali Paulina i Vladimir Matijević 1897. godine. Na veb stranici postavljen je projekat sa popisom poduzetnika, povjerenika i pitomaca. [6]

Prema bazi podataka «Privrednika» sa Banije upisani su:

• Janić Radovan Đurin iz Oraovice kbr. 77, općina Divuša. Povjerenik učitelj Sibić a išao je na zanat za kolara kod poslodavca Szecskar Lajosa iz Novog Sada 1913. godine.
• Janić Vasilije Mijanov iz Oraovice kbr. 76 , općina Divuša. Povjerenik učitelj Kajgana Boško iz Komogovine a išao je na zanat za trgovca kod poslodavca Gudurić Save iz Šimanovca, 1924. godine.
• Janić Filip Petrov iz Oraovice kbr. 12 , općina Volinja. Povjerenici parohi M. Medaković i L. Bogdanović, a išao je na zanat za bravara kod poslodavca Kojić Đoke iz Osijeka , 1900. godine.
• Janić Simo Aleksin iz Šegestina kbr. 9 , općina Dobrljin. Povjerenik učitelj iz Šegestina Njegovan N. Milorad a išao je na zanat za časovničara kod poslodavca Bugarčić Pere iz Vršca, 1936. godine.
• Janić Božo Mirkov iz Šegestina bb , općina Divuša. Povjerenik učitelj Kajgana Boško iz Oraovice a išao je na zanat za pekara kod poslodavca Marković Stevana iz Bele Crkve, 1923. godine.
• Janić Jovan Milin iz Šegestina bb , općina Divuša. Povjerenik Obradović Jovo, paroh a išao je na zanat za limara kod poslodavca Tanczer Jakoba iz Segedina, 1909. godine.
• Janić Jovan Vasin iz Velike Graduse kbr. 23, općina Sunja. Povjerenik Mat. Vlatković a išao je na zanat za cipelara kod poslodavca Steiner Sándora iz Bele Crkve, 1912. godine.

Osim sa Banije nalazimo pitomce iz sljedećih mjesta: Gospić, Podravska Slatina, Kumanovo, Ljubinje, Tušilović, Pivnica, Soklovac, Grgurevci, Mionica i Vojnić.

Popis svih pitomaca prezimenom Janić nalazi se u prilogu.

U periodu 1937-1941. Godine u srezu Dvor na Uni postojala je široka mreža ogranaka »Seljačkog kola«, društva za kulturno i ekonomsko unapređenje sela. Rad društva u dvorskom kraju obradio je Kovačević u svom radu »Seljačko kolo« objavljenom u monografiji Dvora na Uni. [7]
Među uglednijim seljacima u nadzornom odboru u selu Oraovica upisan je Mijo Janić, a u Šegestinu Mile Janić.

U Šegestinu je 30 Januara 1942. Godine, je izvršen jedan od najvećih zločina ustaša u dvorskom kraju. Ustaše iz hrvatskih sela Unčana, Divuše i Zrinja pod zapovjedništvom satnika Bećirovića opkolili su srpsko selo Šegestin i ubili su tada 189 lica a 22 odveli u logor Jasenovac. Narod je taj događaj nazvao »Noć krvavih noževa«. O tom događaju zapisano je svjedočenje Milke Ilibašić. Prema tom svjedočenju nalazimo: »Knežević je ušao u kuću Mile Janića. Nisam vidjela šta je tamo radio ali sam čula plač i zapomaganje…« [8]

Vjerovatno Mile Janić je ugledniji seljak koga smo već pomenuli iz prijeratnog društva »Seljački kolo«.

O tom stravičnom događaju u monografiji Dvora na Uni objavljen je i rad hrvata Jože Horvata iz Međimurja. [9]

Prema nepotpunom spisku poginulih i umrlih u ratu pripadnika VII Banijske Brigade » Vasilj Gaćeša« nalazimo upisanog Janić Petra Milan, rođen 1914, Sjeverovac — Sisak, Srbin, zemljoradnik, u NOVJ od 1942, borac. Poginuo 1943. u bici na Sutjesci. [10]

Prema popisu žrtava II svjetskog rata nalazimo 203 žrtve sa prezimenom Janić a najviše ih je stradalo u Šegestinu 30 osoba. Prema tom popisu na Baniji su stradali u sljedećim mjestima: Velika Gradusa 8, Čukur 6, Gornja Oraovica 5, Sjeverovac 4, Dvor na Uni 3, zatim po jedna osoba u Jabukovcu, Volinji, Grabovcu, Šamaričkim Brđanima, Zrinju, Majuru i Gornjem Javornju. [11]

Kompletan popis žrtava II svjetskog rata sa prezimenom Janić nalazi se u prilogu.

Prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. godine napravljen je Leksik prezimena SR Hrvatske. [12]

Svakako treba uzeti u obzir kada se istražuju srpska krajiška prezimena strahovite gubitke tokom II svjetskog rata, te kolonizaciju neposredno po završetku rata. Ipak ovaj rad ima svoju vrijednost te se prema konkretnim podatcima mogu odrediti rojevi pojedinog prezimena.

I prema tom popisu nalazimo potvrdu da je prezime Janić najbrojnije na Baniji i to u sljedećim mjestima:
• Srez Petrinja: u mjestima Velika Gradusa 23, Sjeverovac20, Kladari 20, Glinska Poljana 3, Petrinja 3 i Vukoševac 2.
• Srez Kostajnica: u mjestima Čukur 25, Kostajnica 20, Ivanjski Bok 11 i Babina Rijeka 4
• Srez Dvor na Uni: u mjestima: Šegestin 18 i Oraovica Gornja 14

Kompletan popis osoba sa prezimenom Janić prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. godine nalazi se u prilogu.

Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informativnog centra Veritas postavio je na veb stranicama popis poginulih i nestalih krajišnika prošlog rata 1990-1998. [13]

Prema podacima Veritasa upisan je Janić Milenka Drago rođen 22.11.1963 u Slavonskoj Pivnici, općina Virovitica a nestao je 5.08.1995. u Dvoru na Uni.

JANIĆI U LICI, BOSNI I GORNJOJ KRAJINI

U Lici prema «Plemenskom Riječniku Ličke i Krbavske Županije» upisano je 8 kuća Janića u Čitluku kod Gospića.[14] Janiće iz Čitluka u Lici nalazimo i u popisu Ličkih dobrovoljaca u I svjetskom ratu[15]:
• Janić Božo Milin, Čitluk
• Janić Dmitar Dimitrijev, Čitluk
• Janić Jovan Savin, Čitluk
• Janić Todor Stevanov, Čitluk

Prema Šemantizmu pravoslavne mitropolije i arhijeceze Dabro-bosanske za godinu 1882, Đorđe Janjatović u svojoj knjizi «Prezimena Srba u Bosni»[16] navodi slijedeće porodice Janić sa krsnim slavama i crkvenim lokalitetima:

Krsna slavaParohijaProtoprezviterat
Arh. MihailBugojnoBugojnski
ĐurđevdanMedna GornjaGerzovački
Marko EvanđelistBlaškoBanjalučki

 
CRNOGORSKO PORIJEKLO

U literaturi nalazimo Janiće porijeklom iz stare Crne Gore, iz sela Božanovići u Piperima, a potiču od Lužana, jednog najstarijeg srpskog plemena u ovim krajevima, pored Janića i Lalića. Po predanju, čukununuk njihovog zajedničkog pretka Andrije, Radosav, imao je sinove Krcalina i Božana. Od Božana nastanu Božanovići, dok su Krcalinovi potomci dobili prezime Janići po njegovoj udovici Jani koja je sama odgajila četiri sina. Slavili su Aranđelovdan, a prisluživali Ilindan. Ali, i Petrovdan bosanskih Božunovića ima svoje korene. U Piperima su neka druga bratstva slavila najpre praznik Sv. Petra (i Pavla), pa posle uzela za slavu Sabor Sv. Arhanđela Mihaila[17].

Janić, Crnci (Piperi), ranije: Crnac. Od njih su kod Valjeva i Kruševca; Kržanja (Kuči), ranije: Mijović – Drekalović, odselili se u: Ulcinj i Srbiju, a u Vasojeviće kao: Bismiljak; u Peraška naselja – Boka Kotorska sišli iz Stare Crne Gore; Kotor; Kameno, Herceg-Novi i kao: Janjić, doselili se iz Bjelica (Cetinje) 1687. god. Presjeka, Herceg-Novi.[18] 

PRILOZI

SRPSKO DRUŠTVO PRIVREDNIK

IDGodinaPrezimeImeSkrbnikMjesto (adresa)PovjerenikPoslodavac
9251900JanićFilipPetrov12 Oraovica

Volinja

M. Medaković, par., L. Bogdanović, par.Kojić Đoko,bravar Osijek
64901909JanićVelimirMihailovŠiroko selo, SokolovacTrošić Firmilijan, 5/4Ilić Nikola, kovač, Kamenica
66061909JanićNikolaDamjanovČitluk, GospićBogdanović Danilo, učit., 26/4Kebirer Franz, satler i lakirer, Vršac
67881909JanićJovanMilinŠegestin, DivušaObradović Jovo, paroh,  18/8Tanczer Jakob, limar, Segedin, Landon uteza 4
88181912JanićĐurađDamjanov94 Čitluk GospićDanilo Bogdanović, učiteljKomáromi Lajos, St. Bečer, cipelar
93421912JanićJovanVasin23 Vel. Gradusa, SunjaMat. VlatkovićSteiner Sándor, Bela Crkva, cipelar
100061913JanićRadovanĐurin77 Oraovica, DivušaSibić, učiteljSzecskar Lajos, Novi Sad, kolar
103691908JanićSimoĐurin1 Okič, TušilovićN. Borđoški uč. direktnoSruković Franjo, Karlovac, opančar
113371921JanićVladimirLazarovLjubinjeMilan Milojević, pekar, OsijekJosifović Kosta, trg., Osijek
125511922JanićBlagojeRadinPivnicaVida Milić, uč. PivnicaLjubinković Milan, krojač, St. Pazova
126421922JanićNebojšaKatin63 PivniceVida Milić, uč. PivniceBeker Henrik, trg., Bač, Petrovo Selo
129401923JanićBožoMirkoŠegestin, DivušaKajgana Boško, uč. OraovicaMarković Stevan, pekar, Bela Crkva
146301924JanićVasilijeMijanovOraovica 76, DivušaKajgana Boško, uč. KomogovinaGudurić Sava, trg., Šimanovci
158591924JanićDimitrijeKuzmanovŠuljan, GrgurevciVukajlović Milorad, paroh, Grgurevci  21/9Babuder Jospić, stolar, Beograd
279291934JanićĐorđeDimitrijeKumanovoJovićević Nikola, prota u penziji, KumanovoSimin Anka, trg. meš., Dolovo
298541936JanićSimoAleksin9 Šegestin, DobrljinNjegovan N. Milorad, uč., ŠegestinBugarčić Pero, časovničar, Vršac
305911937JanićJovanĐurin38 D. Kusonji, Podr. SlatinaTihomirović Savka, uč., D. KusonjiFrancić Joca, bojadisar, Vršac
335571939JanićMilovanŽivotin50 Todorin Do, MionicaBožić M. Vukosava, uč., DučićDamjanović Stevan, trg. meš. Srp. Crnja
357021942JanićNikolaMarijinŽivković Kosa, VojnićKomadina Mihailo, čin., BeogradRužić Stanimir, poslastičar, Beograd, Balkanska 28

 

ŽRTVE II SVJETSKOG RATA 

»Jasenovac Reasearch Institute«,  na veb prezentaciji, postavio je popis žrtava II svjetskog rata na teritoriju Jugoslavije. Prema tom popisu mogu se odrediti lokaliteti prezimena na teritoriju cijele Jugoslavije, ipak u ovom radu fokus će biti usmjeren prema žrtvama sa teritorije Hrvatske odnosno Banije radi poređenja sa popisom stanovištva SR Hrvatske iz 1948. godine.[19]

Svim žrtvama neka je vječna slava!

PrezimeImeIme ocaMjesto rođenjaGodina rođenja
JANIĆZAVIŠAVELISAVATENICA1910
JANIĆSIMAVOJINBATINAC1921
JANIĆVOJINJANKOBATINAC1901
JANIĆVITOMIRSLAVKOBELOŠEVAC1918
JANIĆPETRAIVANBENKOVAC1915
JANIĆSTOJANLAZOBENKOVAC OKUČANSKI1882
JANIĆĐORĐEVOJISLAVBEOGRAD1912
JANIĆDUŠANLAZARBOSANSKA KOSTAJNICA1921
JANIĆLAZARBOJANBOSANSKA KOSTAJNICA1888
JANIĆMILUTINLAZARBOSANSKA KOSTAJNICA1923
JANIĆEVICAMIHAJLOBRĐANI ŠAMARIČKI1919
JANIĆRADAMIRKOBRESTAČ1908
JANIĆMILANMATOBREZNICA ĐAKOVAČKA1920
JANIĆVASOMATEBREZNICA ĐAKOVAČKA1910
JANIĆVASOMATOBREZNICA ĐAKOVAČKA1914
JANIĆPETARJOVANBRZAJA1905
JANIĆKRUNASPIROBUJANOVAC1936
JANIĆMOMIRMILOŠCVETKE1927
JANIĆVLADIMIRPETARČAKOVEC1866
JANIĆANANIKOLAČUKUR1909
JANIĆJOVANMATIJAČUKUR1906
JANIĆLJUBAJOVOČUKUR1926
JANIĆPEROMATIJAČUKUR1904
JANIĆSIMEONMATIJAČUKUR1896
JANIĆSVETOZARJANKOČUKUR1925
JANIĆANKASTANKODVOR1888
JANIĆJULIKAĐURODVOR1877
JANIĆJULIKAMIRKODVOR1868
JANIĆJAKOVPETARGAĆIŠTE1904
JANIĆSOFIJAMILANGORANCI1921
JANIĆBOŽOLUKAGORNJA ORAOVICA1931
JANIĆJAGODAMIĆOGORNJA ORAOVICAn.a.
JANIĆKATALUKAGORNJA ORAOVICA1933
JANIĆMIJANAĆIMGORNJA ORAOVICA1886
JANIĆRADELUKAGORNJA ORAOVICA1938
JANIĆBRANKOOSTOJAGORNJE VODIČEVO1905
JANIĆDANICAMILOŠGORNJE VODIČEVO1935
JANIĆDRAGANMILEGORNJE VODIČEVO1922
JANIĆJOVANKAOSTOJAGORNJE VODIČEVO1909
JANIĆLJEPOSAVASAVAGORNJE VODIČEVO1905
JANIĆLJUBAMILOŠGORNJE VODIČEVO1928
JANIĆLJUBANMILOŠGORNJE VODIČEVO1929
JANIĆMARAOSTOJAGORNJE VODIČEVO1916
JANIĆMILOŠOSTOJAGORNJE VODIČEVO1922
JANIĆMILOŠTRIVUNGORNJE VODIČEVO1885
JANIĆMILJKAMILOŠGORNJE VODIČEVO1933
JANIĆOSTOJASTOJANGORNJE VODIČEVO1883
JANIĆRADEOSTOJAGORNJE VODIČEVO1918
JANIĆRADOJKAMILOŠGORNJE VODIČEVO1938
JANIĆSTANAMIRKOGORNJE VODIČEVO1886
JANIĆVIDAMILOŠGORNJE VODIČEVO1931
JANIĆVIDAMILOŠGORNJE VODIČEVO1933
JANIĆMILJAMILOŠGORNJI JAVORANJ1870
JANIĆIVANNNGORNJI KNEGINEC1873
JANIĆDUŠANKOSTAGOSPIĆ1923
JANIĆZLATOMIRBOGOSAVGRABOVAC1912
JANIĆDUŠANMARKOGRKOVCI1911
JANIĆDUŠANJOVANGRUBIŠNO POLJE1907
JANIĆBOŽIDARMIROSLAVGRUŽA1925
JANIĆRADMILADRAGOLJUBGRUŽA1921
JANIĆSMILJADRAGOLJUBGRUŽA1923
JANIĆIVANNNHUM VAROŠ1894
JANIĆANAVIDHUM VOĆINSKI1892
JANIĆMILANIVANHUM VOĆINSKI1929
JANIĆMILORADTODORIVANGRAD1914
JANIĆBOGOLJUBANDRIJAIVANOVCI1921
JANIĆMILKASTOJANJABUKOVAC1910
JANIĆBORIVOJMILOŠJARAK1919
JANIĆMILOŠNIKOLAJARAK1880
JANIĆMILANKOSTAJARDAN1903
JANIĆPEROKOSTAJARDAN1882
JANIĆTOMOKOSTAJARDAN1900
JANIĆKRISTINAĐUROJASENAŠ1907
JANIĆNIKOLAMILOŠJAVORNIK1913
JANIĆMILORADRANISAVJAZOVNIK1920
JANIĆĐUROMILANKLADARI1903
JANIĆLJUBANĐUROKLADARI1912
JANIĆRADEMILANKLADARI1901
JANIĆVASOĐUROKLOKOČEVAC1922
JANIĆDOBRIVOJEMILENKOKNEŽEVAC1892
JANIĆVLADODUŠANKONJIC1921
JANIĆMARKOADAMKOSTAJNIČKI MAJUR1901
JANIĆSTEVANNNKRAGUJEVAC1905
JANIĆJEKANNKRNJEUŠA1880
JANIĆALEKSANDARMOMČILOKRUŠEVICA1926
JANIĆPETARSVETOZARKRUŠEVICA1920
JANIĆILIJAŽIVANLAPOVO VAROŠICA1911
JANIĆBRANKOSAVOLIČKI ČITLUK1903
JANIĆDUŠANKOSTALIČKI ČITLUK1921
JANIĆMILEJOVOLIČKI ČITLUK1867
JANIĆMILICAĐUROLIČKI ČITLUK1890
JANIĆSAVOVASOLIČKI ČITLUK1869
JANIĆSAVOVASOLIČKI ČITLUK1870
JANIĆSTEVOMILELIČKI ČITLUK1869
JANIĆĐUROTODORLIPAR1922
JANIĆILIJANIKOLALUŽNICE1921
JANIĆKRISTINALUDVIGLJUBLJANA1926
JANIĆŽARKOANTONIJEMAJUR1907
JANIĆCANAILIJAMIOKUS1875
JANIĆŽIVORADDRAGIĆMIOKUS1926
JANIĆBORIVOJALEKSANDARMOKRIN1922
JANIĆLUKARADAMOKRIN1903
JANIĆNIĆIFORDUŠANMOKRIN1900
JANIĆNIKADUŠANMOKRIN1900
JANIĆŽIVAĐUROMOKRIN1897
JANIĆTOŠABRANKONEŠTIN1919
JANIĆŽARKOĐOKONEŠTIN1911
JANIĆEVICANIKOLAOSTROŽIN1880
JANIĆMIHAJLONIKOLAOSTROŽIN1892
JANIĆMILESIMOOSTROŽIN1918
JANIĆNIKOLASIMOOSTROŽIN1932
JANIĆPAVAOSIMOOSTROŽIN1915
JANIĆPETARMILKOOSTROŽIN1911
JANIĆPETARSTEVANOSTROŽIN1897
JANIĆSIMOPAVLEOSTROŽIN1896
JANIĆSTANAVUJOOSTROŽIN1892
JANIĆSTEVANJOVANOSTROŽIN1904
JANIĆSTEVANMIHAJLOOSTROŽIN1910
JANIĆANICANNPAKLENICA1876
JANIĆMIRKONNPAKLENICA1881
JANIĆSELIMIRRADOVANPEPELJEVAC1922
JANIĆBLAGOJARADEPIVNICA1909
JANIĆMILORADBRANKOPIVNICA1935
JANIĆRADOJASTOJANPIVNICA1913
JANIĆRANKOBRANKOPIVNICA1933
JANIĆSTEVANDUŠANPLATIČEVO1925
JANIĆJANJANNPOČITELJ1871
JANIĆMILANRADOSAVPORODIN1905
JANIĆJOVANGLIGORIJEPOŽAREVAC1907
JANIĆDRAGAMIHAILOPREDVORICA1912
JANIĆĐUROLAZARRAŠKA GORA1915
JANIĆBOŽIDARVLADIMIRRGOTINA1927
JANIĆSTANKOMILOJERGOTINA1883
JANIĆDOBRIVOJEMILENKOROPOČEVO1905
JANIĆMIJAILOPREDRAGROPOČEVO1922
JANIĆMILOŠSIMEUNROPOČEVO1922
JANIĆPREDRAGDIMITRIJEROPOČEVO1900
JANIĆSIMEUNNOVICAROPOČEVO1910
JANIĆKAJOLAZARSAJTOVIĆI1918
JANIĆANAĐSISAK1878
JANIĆJOSIPVLADIMIRSISAK1913
JANIĆDRAGANPETARSJEVEROVAC1922
JANIĆMILANPETARSJEVEROVAC1914
JANIĆNIKOLASTEVANSJEVEROVAC1909
JANIĆVOJKASTEVANSJEVEROVAC1866
JANIĆŽIVOTADIMITRIJESMEDEREVO1901
JANIĆMILOSAVMILANSMEDEREVSKA PALANKA1900
JANIĆANĐELIJAJOVANŠAKANLIJE1890
JANIĆADAMMIRKOŠEGESTIN1905
JANIĆANĐANNŠEGESTIN1935
JANIĆANĐELIJAPETARŠEGESTIN1864
JANIĆANKAMIRKOŠEGESTIN1912
JANIĆBOŽIDARDRAGANŠEGESTIN1938
JANIĆBOŽONNŠEGESTIN1930
JANIĆDUŠANOSTOJAŠEGESTIN1903
JANIĆEVICANNŠEGESTIN1939
JANIĆILIJANNŠEGESTIN1936
JANIĆILIJAPETARŠEGESTIN1934
JANIĆKATANNŠEGESTIN1932
JANIĆMILANJOVANŠEGESTIN1933
JANIĆMILEJOSIPŠEGESTIN1868
JANIĆMILESAVANŠEGESTIN1936
JANIĆMILJKAMILOŠŠEGESTIN1885
JANIĆMILJKASIMOŠEGESTIN1875
JANIĆMIRKOJOSIPŠEGESTIN1882
JANIĆMIRKOJOSIPŠEGESTIN1883
JANIĆNADANNŠEGESTIN1934
JANIĆNEDASAVANŠEGESTIN1930
JANIĆPETARPAVLEŠEGESTIN1878
JANIĆRADENNŠEGESTIN1938
JANIĆRADOVANMILEŠEGESTIN1892
JANIĆSAVANOSTOJAŠEGESTIN1909
JANIĆSIMOALEKSAŠEGESTIN1923
JANIĆSMILJANADRAGANŠEGESTIN1912
JANIĆSTEVANMILEŠEGESTIN1901
JANIĆVIDANNŠEGESTIN1937
JANIĆVLADONNŠEGESTIN1936
JANIĆVLADOPETARŠEGESTIN1932
JANIĆANKAKORNELJŠIROKO SELO1924
JANIĆPETARMILOŠŠIROKO SELO1905
JANIĆRADOVANPAVLEŠULJAM1917
JANIĆSVETOZARM.TITEL1901
JANIĆBRANKOJELESIJEUGRINOVCI1907
JANIĆMILICASAVAUGRINOVCI1922
JANIĆMILANANDREJAVELIKA BARNA1915
JANIĆDUŠANJVELIKA GRADUSA1908
JANIĆĐUROMVELIKA GRADUSA1910
JANIĆLJUBANJVELIKA GRADUSA1903
JANIĆMIHAJLOSVELIKA GRADUSA1880
JANIĆMILEMVELIKA GRADUSA1905
JANIĆMILOŠSVELIKA GRADUSA1879
JANIĆMIRKOJOVANVELIKA GRADUSA1894
JANIĆSAVAIVELIKA GRADUSA1882
JANIĆJOVOVINKOVELIKA KLISA1873
JANIĆALEKSANDARDRAGUTINVLASOTINCE1924
JANIĆSINIŠAUROŠVLASOTINCE1922
JANIĆSLAVOLJUBŽARKOVLASOTINCE1940
JANIĆZARIJEĐEKOVLASOTINCE1870
JANIĆMIRKOSIMEONVOLINJA1928
JANIĆDANILOTOMOVRANOVINA1904
JANIĆDRAGAMILEVRBOVLJANI1895
JANIĆVLADIMIRPETARVUKOVAR1866
JANIĆANASTANKOZRIN1900

 

HRVATSKA POPIS STANOVNIŠTVA 1948.

Prema popisu stanovništva SR Hrvatske iz 1948. godine napravljen je Leksik prezimena SR Hrvatske.[20]

Svakako treba uzeti u obzir kada se istražuju srpska krajiška prezimena strahovite gubitke tokom II svjetskog rata, te kolonizaciju neposredno po završetku rata. Ipak ovaj rad ima svoju vrijednost te se prema konkretnim podatcima mogu odrediti rojevi pojedinog prezimena.

Kompletan prepis iz knjige popisanih osoba sa prezimenom Janić i sortirano prema brojnosti po srezovima.

MjestoPopisano
Petrinja71
Velika Gradusa23
Sjeverovac20
Kladari20
Glinska Poljana3
Petrinja3
Vukoševac2
Kostajnica60
Čukur25
Kostajnica20
Ivanjski Bok11
Babina Rijeka4
Virovitica59
Pivnica24
Velika Klisa14
Borova9
Virovitica6
Gaćište5
Cabuna1
Vrginmost53
Ostrožin32
Šljivovac20
Kirin1
Beli Manastir49
Branjin Vrh27
Beli Manastir8
Jasenovac5
Jug3
Bolman3
Darda3
Vukovar45
Bapska18
Šarengrad14
Ilok6
Vukovar5
Novak2
Dvor na Uni32
Šegestin18
Oraovica Gornja14
Slavonska Požega27
Jurkovac12
Nova Lipa12
Slavonska Požega3
Jastrebarsko26
Goli Vrh26
Grubišno Polje21
Brzaja13
Zrinjska4
Grubišno Polje3
Cremušina1
Zagreb15
Zagreb15
Donji Miholjac14
Krunoslavlje14
Gospić12
Čitluk12
Đakovo11
Đakovačka Breznica11
Varaždin9
Kneginec Gornji8
Varaždin1
Koprivnica9
Široko Selo6
Sokolovac3
Vojnić7
Živković Kosa7
Osijek7
Osijek5
Višnjevac1
koprivna1
Garešnica7
Popovac4
Podgarić1
Veliko Vukovje1
Veliki Prokop1
Bjelovar6
Pavlin Kloštar3
Velika Pisanica2
Bjelovar1
Čakovec6
Čakovec6
Novska6
Paklenica4
Novska2
Otočac5
Otočac5
Nova Gradiška5
Nova Gradiška4
Donji Lipovac1
Križevci4
Vojakovac2
Stepanovići2
Našice4
Našice4
Split3
Split3
Sisak3
Sisak3
Knin3
Kistanje3
Rijeka2
Rijeka2
Podravska Slatina2
Donji Meljani1
Donje Kusonje1
Daruvar1
Gornji Daruvar1
Slavonski Brod1
Rastušje1
Šibenik1
Šibenik1
Kutina1
Mikleuška1
Grand Total587


EMIGRANTI U SAD 

Znamo da je Amerika naseljena pretežno sa stanovništvom iz Evrope, a to je posebno došlo do izražaja za vrijeme industrijske revolucije te svakako su značajni migracioni smjerovi i u tom pravcu. Posebno imajući u vidu siromaštvo u Austrougarskoj poslije razvojačenja Vojne krajine, te političkim i ekonomskim razlozima koji su slijedili, veliki broj krajišnika tražio je zaposlenje i bolji život u gradovima i zemljama izvan monarhije pa tako i dalekoj Americi i Kanadi. Na sreću najveća baza podataka o useljenicima u Ameriku je muzej Ellis Island, otok blizu kipa slobode u Nju Jorku. Većina brodskih manifesta postavljena je na interentu u elektronskoj verziji te je dostupna svim korisnicima interneta bez naknade. Greške u iščitavanju i prepisci starog rukopisa su očigledne ali uvijek se može pogledati i pročitati orginal.

Prema bazi podataka Ellis Island upisani su: [21] 

Red. brojPrezimeImeMjesto rođenja Godina dolaska Godina rođenjaIme broda
1JanicMileSwinica, Hungary19131880Pretoria
2JanicNiceforGaresniea19011873Zeeland
3JanicMate`Vrbosko18991881La Touraine
4JanicJoseph JN/A1945?Timothy Bloodworth
5JanicJohannKrain18981872La Touraine
6JanicPetarYugulavian19511901General C H Muir
7JanicJanTyczyn, Austria19101875Blucher
8JanicSavaYugoslavia19291895Mauretania
9JanicJohnyUSA19431900Plymouth
10JanicMilovanN/A1953?Sun Amelia
11JanicRadisevN/A1955?General W C  Lahgfitt
12JanicDjukaCroatia19261886Olympic
13JanicMichalCzechoslovak19281894Berengaria
14JanicDjordjeYugoslavain19511911General M B Stanart
15JanicDragioaYugoslavia19271909Aquitania
16JanicKataKrasic, Hungary19131890Pannonia
17JanicGlilgoSjeverovac, Croatia19131896George Washington
18JanicMilovanVojnic19001874Barbarossa
19JanicHelenNYCNY19271899Carmania
20JanicLazarNESHIN19021864Belgravia
21JanicJovoDesehneji19011883Friesland
22JanicJovanVojnic19001865Rhein
23JanicTadeuszPolish19471925Kutno
24JanicTadeuszPoland19471926Batory
25JanicAmalieZilkovce, Cz. Slovak19211903Lapland
26JanicEugeneN/A19241894Paris
27JanicSavaBackovic, YugoSlav19211891Rochambeau
28JanicTadeuszPolish19471925Kutno
29JanicFronjoGolivich, Hungary19101893Niagara
30JanicMilHELD INQUIRY19111885Alice
31JanicJohanKono Kavas18991877Gera
32JanicLouiseParis1899?La Champagne
33JanicMichalHrusov, Slovakia19211894Roussillon
34JanicIunac JankoJaskovo18991876Barbarossa
35JanicMarijaGradma, Hungary19131885President Grant
36JanicFaniDononkisevic, Yougoslavia19211901Aquitania
37JanicTomoGrubisnopolje19051865Zeeland
38JanicSofiaMaziderna, Austria19121891Lapland
39JanicDusanSerovac, Hungary19101879Cincinnati
40JanicGagicaTrizio, S.H.S.19201898President Grant
41JanicMilesSedestina, Hungary19141876Kaiser Franz Josef I
42JanicGjuroJabukovec19051874Carpathia
43JanicEvaDisnik, Croatia19131887Kaiser Wilhelm der Grosse
44JanicGjuroAkron, Ohio U.S.A.19101874Floride
45JanicGjuroIlok, S.H.S.19201873Logan
46JanicMikdaVrgimost19031887Rotterdam
47JanicWojciechAustria18931858Peruvian
48JanicJacobZerovnica, Austria19131882Martha Washington
49JanicMitarDrobuice19041879Pretoria
50JanicJosefMazarnia19031881Friedrich der Grosse
51JanicMilanPagusa19031882Citta di Genova
52JanicMariaIlok, S.H.S.19201884Logan
53JanicAndjelijaOkic19051882Pannonia
54JanicMariaAkron, Ohio U.S.A.19101884Floride
55JanicDorotheaAustria18931867Peruvian
56JanicStankoKlisa, Hungary19101883Ultonia
57JanicOstojaSegestin, Hungary19131870Rotterdam
58JanicStefanKlunasilo19051888Baltic
59JanicAgtaN/A18921870Darmstadt
60JanicMirkoHungary Legestrin19121881Alice
61JanicLukaBok, Hungary19121886Alice
62JanicAleksaSegestin, Croatia19121890George Washington
63JanicJovan WilosavljenDrobujak19031881La Champagne
64JanicMatoIlok, Croatia19071880Main
65JanicMilosDivosa19061877Statendam
66JanicJovoBelovar19051877Finland
67JanicJosefZerovince, Austria19081889Campania
68JanicLjubonurDisnik19051878Slavonia
69JanicNaralyApold, Hungary19061869Bremen
70JanicPeterLegestin, Croatia19071879Kronprinz Wilhelm
71JanicLarsBankovci19061880Majestic -1890
72JanicMitarDrobinazi19071881La Gascogne
73JanicMariaIlok, Croatia19071885Main
74JanicHelenaOlescystary19071878Bremen
75JanicPetarVeske Gradire, Hungary19071890Laura
76JanicRadislawPopovec19051888Ultonia
77JanicEnzsebetApold, Hungary19061880Bremen
78JanicSavkaPopovec19051870Ultonia
79JanicMilosSirakoselo, Hungary19071865Finland
80JanicJozefN/A19061881Gneisenau
81JanicMariaTlok, Hungary19071884La Lorraine
82JanicGyuraTlok, Hungary19071874La Lorraine
83JanicGyuroPjescauea, Hungary19071861Kroonland
84JanicStojanJabukovac19051871Statendam
85JanicSimoYodicova19071883Carpathia
86JanicLarsPopovec19051894Ultonia
87JanicMitaMokni, Hungary19071882Main
88JanicRadeVzyinmost, Hungary19091884Alice
89JanicMilanSchtrpze, Turkey19091884Berlin
90JanicMeileStoge, Hungary19091891Martha Washington
91JanicMihalfoOkic, Austria19101877La Gascogne
92JanicMihailoZirkovickosa, Hungary19111880Rotterdam
93JanicStepanIlok, Hungary19101882Chicago
94JanicYavoDiassela, Hungary19091876Alice
95JanicJovanMale Slona, Hungary19091877Pennsylvania
96JanicMileGrubisnopolje, Croatia19091868Friedrich der Grosse
97JanicVasoVal. Gradusa, Hungary19111893Martha Washington
98JanicAlexandrinaGrbarac, Croatia19101876Lusitania
99JanicJanCitluk, Austria19101893Oceanic
100JanicAgnesMisvolgy, Hungary19111892Kronprinzessin Cecilie
101JanicVasaGradusa, Hungary19111893Cincinnati
102JanicCsjurdjaDamvar, Croatia19101888Mauretania
103JanicJosefZunice, Austria19091873Majestic -1890
104JanicNataleBisco, Bisco19091887Luisiana
105JanicStevoKatymar, Hungary19091885Berlin
106JanicDrhitarCitluk, Hungary19091892Volturno
107JanicMileVirginmost, Hungary19091891Amerika
108JanicMilkaKukuraza, Hungary19111885Alice
109JanicStefaniaRoonagora, Hungary19111883Lapland
110JanicMileGradusa, Hungary19121880Graf Waldersee
111JanicIvanGolivrfo, Hungary19121895Rochambeau
112JanicVasoN/A19121897Mauretania
113JanicIvanIlok, Hungary19121904George Washington
114JanicGyuroVrginmost, Hungary19121894Saxonia
115JanicMartaCroatia19121892Lusitania
116JanicFranjoKlunaselo, Hungary19121895Kroonland
117JanicIlijaMajur, Hungary19121893Cincinnati
118JanicGligoSelerovac, Hungary19121895President Lincoln
119JanicMartinMajur, Austria19121887Caroline
120JanicSavaGradusa, Hungary19121880Graf Waldersee
121JanicFrancCsvic, Italy19121895Philadelphia
122JanicBogdanCitlak, Hungary19121899Noordam

 

[1] Petar Šimunović ”Hrvatska prezimena”, Zagreb 2006, str.286

[2] Prof. Živko Bjelanović , “Značajnije odlike prezimena Dvorskog kraja” objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 529-539

[3] Kostajnički paroh Đorđe Radovanović načinio je sadržaj sa popisom kostajničke parohije prema «protokolou ispovjedajuščihsja» iz 1776, kopija na mikrofilmu 2121753 Parohija Kostajnička,  http://www.familysearch.org/Eng/default.asp

[4] Milan Radeka, Gornja Krajina – Karlovačko Vladičanstvo, SKD Prosvjeta, II izdanje, Zagreb 1975, str.361

[5] Slavko Gavrilović, Građa za istorijuVojne granice u XVIII veku, knjiga I, Banska Krajina 1690-1783, Beograd 1989, str. 655-660

[6]http://baza.privrednik.net/privrednik.php

[7] Ratko Kovačević; »Seljačko kolo« , objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 245 – 256

[8] Đuro Ostojić i Andrija Đermanović; »Na stratištima« , objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str. 365

[9] Joža Horvat, “Pokolj u Šegestinu”, objavljeno u Zborniku naučnih i publicističkih radova Dvor na Uni, izdano 1991, Godine, str.432 – 433

[10] Ljuban Đurić, “Sedma banijska Brigada Vasilj Gaćeša”, Beograd, 1981, str. 416

[11] »Jasenovac Reasearch Institute«, na veb prezentaciji, postavio je popis žrtava II svjetskog rata na teritoriju Jugoslavije http://www.jasenovac.org/

[12] Valentin Putanec – Petar Šimunović , Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976

[13]http://www.veritas.org.rs/index.htm

[14] Plemenski Riječnik Ličko Krbavske Županije iz 1915, preuzeto sa foruma http://www.krajinaforce.com/forum/viewtopic.php?t=614&postdays=0&postorder=asc&start=0

[15] Preuzeto sa foruma  www.krajinaforce.com , Spiskovi su prepisani iz “Dobrovoljačkog glasnika” br.20, Novembar 2002. god., nepoznatog autora

[16] Đorđe Janjatović, »Prezimena Srba u Bosni«, Prosveta – Trgovina dd, Sombor 1993

[17] Feljton u novinama »Vesti«, »Poreklo srpskih porodica i prezimena«, autori Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić

[18] Prema veb stranicama „Montenegrin Etnic Association of Australia“http://www.montenegro.org.au/prezimena.html  , korišteni radovi Erdeljanovića iz 1910. te dopunjeno prema Knjizi «Prezimena u Crnoj Gori» autora Vukote i Akima Miljanića.

[19] Jasenovac Research Institute, http://www.jasenovac.org/

[20] Valentin Putanec – Petar Šimunović , Leksik prezimena Socijalističke Republike Hrvatske, Zagreb 1976

[21] Prema podacima veb prezentacije fondacije «Ellis Island» , http://www.ellisisland.org/

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. gordanaz

    molim vas za bilo kakve informacije o mom dedi todoru janiću iz čitluka otišao za ameriku.dobrovoljac na solunskom frontu.posle osnovali selo danas lipar u bačkoj.sin đuro poginuo 45.gkod virovitice . u ll s.ratu-zahvaljujem na ovim informacijama jer malo znamo o poreklu . I OVO JE DIVNO ŠTO STE OBJAVILI.