Poreklo prezimena Jandrić

18. februar 2012.

komentara: 37

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (37)

Odgovorite

37 komentara

  1. Mišo (Radovan) Jandrić

    Poreklo Jandrića je iz okoline ‘Jandrića vrela’ u Dalmaciji, kad se pogleda geografska karta to vrelo se nalazi tačno na pola puta između Zadra i Rijeke. Jedan od mojih predaka je zbog nekog prekršaja, priče su da je ubio nekog kmeta (Mletački ili slične nacije tadašnje), pa se u bežaniji jedno vreme naselio u Hercegovini, u okolini Mostara (postoje crkvene knjige, koje su igrom slučaja trenutno u glavnoj džamiji u Mostaru), da bi se konačno skrasio u predelu Janj (između Šipova i Kupresa), teritorija opštine Šipovo. On je imao više dece, između ostalog i sina zvani Jandro, odakle i poreklo prezimena Jandrić. Tu su njegova tri sina osnovali porodice, jedan je ostao u selu Popuže u centru sela (moj direktni predak), drugi je prešao na desnu stranu reke Janj u Janjske otoke, a treći je takođe prešao na drugu stranu reke Janj, ali dosta više i dalje od reke. Međutim, taj treći sin se nije tu dobro snašao, pa se posle nekog vremena vratio na Popuže gde mu je brat dao deo imanja, koji i danas pripada njegovim potomcima. Od tog prvog sina, koji je nosio očevo ime, je poreklo mog prađeda, sve do mene danas. Imam i porodično stablo ako kome treba, skroz urađeno i provereno na dosta načina i strana. Krsna slava, kao i većini Srba poreklom iz Dalmacije, je Sveti Nikola, kao zaštitnik moreplovaca i putnika uopšte.

    • Milan Jandric

      Da li mozes da mi posaljes to porodicno stablo?

    • Jelena

      Mišo,
      Moja majka Vida ima devojačko prezime Jandrić (majka joj je Mara, otac joj je Vaskrsija Jandrić, a njegov otac Jakov Jandrić iz Popuža). Ona ne zna godinu svog rodjenja jer su joj u Strojicama u matičnim knjigama izmenili datum rodjenja. Ona misli da je rodjena 1939. godine a da joj je upisana 1936. Da li postoje crkvene knjige u toj oblasti (Popuže, Strojice, Šipovo…), odnosno da li se datum rodjenja i krštenja u to vreme upisivao u crkvene knjige? Ako postoje, kako mogu da saznam kada je ona rodjena?
      Moja adresa je [email protected]

      • Branko Todorović

        Jelena,

        Matične knjige u crkvama su se tada sigurno vodile, a pod uslovom da su sačuvane i da je vaša majka krštena, trebale bi biti i dostupne. To su pitanja koja možete proveriti u parohiji ako ste blizu Strojice, odnosno preko kontakta na stranicama Eparhije bihaćko-petrovačke, ukoliko niste u blizini Strojice.

        Nažalost, moram da konstatujem da sam malopre video podatke za parohiju Strojičku, prema kojima je crkva stradala i u Drugom svetskom ratu i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

        Ali za svaki slučaj, vi proverite, ništa vas ne košta! 😉

    • Ratko Jandric

      Postovani Miso, sa mnogo interesovanja sam procitao o “nasem ” poreklu. Rodio sam se u Njemackoj, a otac mi je rodom iz Bareva (Opstina Jajce). Da li mozes da mi posaljes porodicon stablo Jandric-a? Unaprijed se zahvaljujem.

    • Nikola Jandrić

      Pozdrav svima,
      ja sam Nikola Jandrić (1988) iz Futoga. Mišo zamolio bih te da mi pošalješ tvoje porodično stablo, pošto se tvoja priča poklapa sa pričama koje sam čuo od mojih predaka. Trebalo bi da sam direktan potomak jednog od ta tri navedena brata. Naime moji preci su: otac Zdravko (1958), deda Niko (1924 – 2014 učesnik NOB-a), pradeda Mitar (1888 – 1973 učesnik Velikog rata – Solunac), čukundeda Niko i navrdeda Đurađ Jandrić po kojem su nas zvali i dalje prepoznaju kao Đurđeviće. Smatram da je Đurađ taj brat koji se odvojio i preselio (ne svojom voljom koliko mi je poznato, nego voljom bega po kazni) na drugu stranu planine gde se skućio malo iznad reke Janj (Janjskih otoka, zaseok Ćuklić). Inače krsna slava nam je Sveti Nikola. Tako da bih te zamolio da mi pošalješ porodično stablo ( na [email protected] ) koje imaš kako bi usporedili saznanja o našim precima. Pozdrav za sve Jandriće širom sveta 🙂

    • Vlada

      Pozdrav Miso, da li bi mogao da mi posaljes porodicno stablo na mail [email protected]
      Svako dobro.

    • Nenad

      Dobar dan Mišo (Radovane) Jandrić,
      zovem se Nenad Jandrić, i ja vodim poreklo iz Janja, Močioca. Moja krsna Slava je Sveti Nikola.
      Ja i zena udubilismo se u traženje naseg porodičnog stabla. Sta se tice Jandrića, došlismo najdalje do Acima i Save. Nažalost prema prikupljenim informacijama, većina crkvenih knjiga, gde mogao bih da nađem roditelje i dedove Acima i Save, uništeni su tokom ratova.
      Bio bih zahvalan ako biste mogli da mi pošaljete vase porodično stablo, moguće je da imamo zajedničkih predaka.
      Srdačan pozdrav,
      Nenad Jandrić
      [email protected]

    • Srđan Jandrić

      Pozdrav Mišo, čuo sam i ja tu priču i da smo se prezivali Đurđević. Ako đožeš da mi pošalješ to stablo, moji su od tog pretka što je prešao u janjske otoke.
      [email protected]

    • Zoran Jandrić

      Poštovani Mišo,
      bio bih Vam zahvalan ako bi stebili u mogućnosti da mi pošaljete svoje porodično stablo.
      [email protected]

    • Aleksandar Jandric

      Miso, bio bih ti zahvalan da mi posaljes to porodicno stablo. Deda mi je rodjen 1931. U Mociocima. Krstan se zvao. Krsna slava nam je Sveti Nikola.
      Moj email je [email protected]
      Hvala

    • Dušan Jandric

      Pozdrav Miso dali bih mogao da mi pošalješ porodično stablo Jandrica.Ja sam praunuk Vaskrsije Jandrica.
      Hvala unapred.

  2. SJandric

    Bio bih ti zahvalan ako bi mi poslao porodicno stablo na adresu [email protected]

  3. Goran

    Slicnu pricu sam i ja cuo sa malim razlikama. Jedan od brace je navodno ostao u selu Ljuša a jedan je bio u Pribeljcima, gde i danas postoji zaseok u kome su uglavnom svi Jandrici. Moji baba i deda su ziveli tamo do zadnjeg rata.
    Ako mozes i meni da posaljes to stablo pa da probam da ga nadogradim.

    Srdacan pozdrav,

    Goran Jandrić

  4. Ana Jandric

    Poštovani,

    bila bih jako zahvalna ako bi bilo ko od vas mogao da mi pošalje stablo porodice Jandrić na moj email [email protected] . Moj deda Stojan Jandrić potiče iz Šipova, stvarno bi mi bilo jako drago da dodjem do ovog porodicnog stabla.

    Hvala vam i pozdrav svim Jandrićima na svetu! 🙂

  5. Milos Jandric

    Jaaandriciiiii aaaaa. hhhhh poz meni rekose da mi je pradeda iz Jajca, i da je odatle prezime. Jel moze malo o tome, zna neko nesto?

    • Milorad Bogdanović

      Miloše brate dragi, ovo što si ti nama napisao i baba gatara ne bi ti ništa rekla.
      Odakle si?
      Koju slavu slaviš ili ste slavili?
      Imaš li ikakvih saznanja o svom prezimenu i pretcima svojim?
      Koja si generacija? Ako si mlađa, pranđed ti može viti rođen i poslije Prvog rata.
      Ovako što si ti nama napisao i pismom kojim si pisao, od Milorada teško da ćeš išta novo saznati.

  6. Milos Jandric

    knjige, spise, dokaze ko ima… ajde radite to. sve na osnov onog prvo gore napisano. ja imam skoro 100 godina stare knjige i nikome necu da ih prodam, ali o opstoj istoriji, sad ocu nesto o JANDRICIMA. sta je problem? svi to trazimo. znaci kakav mejl je_eni. jesam covek il sam mejl. U RUUUKE DA MI PREDA ZIV COVEK!!!! za pare normalno. ako li bude takav nek se javi.

  7. Milorad Bogdanović

    U parohiji Jelići (Jelićka), kuća br. 28 spominje se 1881 godine Andrić Todor i Milica koji su 18 jula dobili sina Iliju, a koji je kršten 30.7. iste 1881, kršteni kum Josif Đurić iz istoga sela.
    Josif je kum i Stanku rođen u aprilu 1884 a umro 19.10.1886, sahranjen u zecovskom groblju.
    Treći sin Todora i Milice, Stojan, rođen 16.1.1891, kršten 20.1.1891, k. kum Simo Purišić, vodi se u krštenici pod prezimenom Jandrić.
    Sveštenik koji je krstio ovu djecu zvao se Simeun Popović, poznati Mračajski proto, opisan u pripovjetci Petra Kočića.
    Ovi Andrići-Jandrići su stara porodica ovoga sela koje više ovdje nema.

  8. Goran J.

    Pozzz. Pročitan.i zelim da se ukljucim.
    Ja sam iz Jandrica koji su iz Velike Žuljevice kod Novog Grada i sto znam po pričama je da su tri brata dosla u Zuljevicu jedan odselio za Dubicu navodno zbog kuge koja je harala ovim područjem, i ovi sto ostadoše nemaju navodno krvno srodstvo NS dva groblja se sahranjuju a po nekim spisima koja se nalaze u Dubrovniku ima zapisano da smo u srodstvu i da se zbog kuge odrodili

  9. Jovan Jandric

    Pozdrav svima,

    Ja sam Jovan Jandric.Rodjen sam u Beogradu 1979.Moji su svi iz Glamoca i koliko sam uspeo da saznam, a to je do mog cukun dede svi su iz Glamoca.Otac mi je Milenko,Pokojni deda Mihajlo,pradeda Jovan i ono sto sam najdalje saznao cukundeda je Toma.O njemu jako malo znam.Pradeda Jovan ( po kome sam i dobio ime ) rodjen je 1900, a poginuo 1969.Inace i ako sam rodjen u Beogradu, detinjstvo sam cesto provodio u Glamocu jer mi je i majka odande.
    Bio bih vam jako zahvalan ako bi neko imao sire stablo u kome bih mozda mogao da pronadjem i svoje, dalje od pokojnog cukundede Tome.

  10. Milorad Bogdanović

    Koja je slava tvoji JAndrića?

    • Jovan Jandric

      Pozdrav Milorade,

      slava nam je sveti Nikola.

      • Milorad Bogdanović

        Jovane, pitanje sam postavio zato što se u Šematizmu mitropolije d/b za 1882. godinu, na prostoru Glamoča, u parohiji Vagan, spominje prezime Jandrić koji slave Nikoljdan.
        Tada, pod prezimenom Andrić, koji isto slave Nikoljdan, spominju se u parohiji varoš Glamoč i Glavice kod Glamoča.

        Zato, kad pratiš svoje prezime, moraš imati na umu i ovo drugo prezime, jer vremenom je dolazilo do promjene prezimena zbog nečije namjerne ili nenamjerne greške.

        Želim vam sreću, zdravlje i veselje, da vam podari Nova 2017. godina.