Порекло презимена Јандрић

18. фебруар 2012.

коментара: 37

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (37)

Одговорите

37 коментара

  1. Mišo (Radovan) Jandrić

    Порекло Јандрића је из околине ‘Јандрића врела’ у Далмацији, кад се погледа географска карта то врело се налази тачно на пола пута између Задра и Ријеке. Један од мојих предака је због неког прекршаја, приче су да је убио неког кмета (Млетачки или сличне нације тадашње), па се у бежанији једно време населио у Херцеговини, у околини Мостара (постоје црквене књиге, које су игром случаја тренутно у главној џамији у Мостару), да би се коначно скрасио у пределу Јањ (између Шипова и Купреса), територија општине Шипово. Он је имао више деце, између осталог и сина звани Јандро, одакле и порекло презимена Јандрић. Ту су његова три сина основали породице, један је остао у селу Попуже у центру села (мој директни предак), други је прешао на десну страну реке Јањ у Јањске отоке, а трећи је такође прешао на другу страну реке Јањ, али доста више и даље од реке. Међутим, тај трећи син се није ту добро снашао, па се после неког времена вратио на Попуже где му је брат дао део имања, који и данас припада његовим потомцима. Од тог првог сина, који је носио очево име, је порекло мог прађеда, све до мене данас. Имам и породично стабло ако коме треба, скроз урађено и проверено на доста начина и страна. Крсна слава, као и већини Срба пореклом из Далмације, је Свети Никола, као заштитник морепловаца и путника уопште.

    • Milan Jandric

      Da li mozes da mi posaljes to porodicno stablo?

    • Jelena

      Mišo,
      Moja majka Vida ima devojačko prezime Jandrić (majka joj je Mara, otac joj je Vaskrsija Jandrić, a njegov otac Jakov Jandrić iz Popuža). Ona ne zna godinu svog rodjenja jer su joj u Strojicama u matičnim knjigama izmenili datum rodjenja. Ona misli da je rodjena 1939. godine a da joj je upisana 1936. Da li postoje crkvene knjige u toj oblasti (Popuže, Strojice, Šipovo…), odnosno da li se datum rodjenja i krštenja u to vreme upisivao u crkvene knjige? Ako postoje, kako mogu da saznam kada je ona rodjena?
      Moja adresa je [email protected]

      • Бранко Тодоровић

        Јелена,

        Матичне књиге у црквама су се тада сигурно водиле, а под условом да су сачуване и да је ваша мајка крштена, требале би бити и доступне. То су питања која можете проверити у парохији ако сте близу Стројице, односно преко контакта на страницама Епархије бихаћко-петровачке, уколико нисте у близини Стројице.

        Нажалост, морам да констатујем да сам малопре видео податке за парохију Стројичку, према којима је црква страдала и у Другом светском рату и у Одбрамбено-отаџбинском рату.

        Али за сваки случај, ви проверите, ништа вас не кошта! 😉

    • Ratko Jandric

      Postovani Miso, sa mnogo interesovanja sam procitao o “nasem ” poreklu. Rodio sam se u Njemackoj, a otac mi je rodom iz Bareva (Opstina Jajce). Da li mozes da mi posaljes porodicon stablo Jandric-a? Unaprijed se zahvaljujem.

    • Nikola Jandrić

      Pozdrav svima,
      ja sam Nikola Jandrić (1988) iz Futoga. Mišo zamolio bih te da mi pošalješ tvoje porodično stablo, pošto se tvoja priča poklapa sa pričama koje sam čuo od mojih predaka. Trebalo bi da sam direktan potomak jednog od ta tri navedena brata. Naime moji preci su: otac Zdravko (1958), deda Niko (1924 – 2014 učesnik NOB-a), pradeda Mitar (1888 – 1973 učesnik Velikog rata – Solunac), čukundeda Niko i navrdeda Đurađ Jandrić po kojem su nas zvali i dalje prepoznaju kao Đurđeviće. Smatram da je Đurađ taj brat koji se odvojio i preselio (ne svojom voljom koliko mi je poznato, nego voljom bega po kazni) na drugu stranu planine gde se skućio malo iznad reke Janj (Janjskih otoka, zaseok Ćuklić). Inače krsna slava nam je Sveti Nikola. Tako da bih te zamolio da mi pošalješ porodično stablo ( na [email protected] ) koje imaš kako bi usporedili saznanja o našim precima. Pozdrav za sve Jandriće širom sveta 🙂

    • Vlada

      Pozdrav Miso, da li bi mogao da mi posaljes porodicno stablo na mail [email protected]
      Svako dobro.

    • Nenad

      Dobar dan Mišo (Radovane) Jandrić,
      zovem se Nenad Jandrić, i ja vodim poreklo iz Janja, Močioca. Moja krsna Slava je Sveti Nikola.
      Ja i zena udubilismo se u traženje naseg porodičnog stabla. Sta se tice Jandrića, došlismo najdalje do Acima i Save. Nažalost prema prikupljenim informacijama, većina crkvenih knjiga, gde mogao bih da nađem roditelje i dedove Acima i Save, uništeni su tokom ratova.
      Bio bih zahvalan ako biste mogli da mi pošaljete vase porodično stablo, moguće je da imamo zajedničkih predaka.
      Srdačan pozdrav,
      Nenad Jandrić
      [email protected]

    • Срђан Јандрић

      Поздрав Мишо, чуо сам и ја ту причу и да смо се презивали Ђурђевић. Ако ђожеш да ми пошаљеш то стабло, моји су од тог претка што је прешао у јањске отоке.
      [email protected]

    • Zoran Jandrić

      Poštovani Mišo,
      bio bih Vam zahvalan ako bi stebili u mogućnosti da mi pošaljete svoje porodično stablo.
      [email protected]

    • Aleksandar Jandric

      Miso, bio bih ti zahvalan da mi posaljes to porodicno stablo. Deda mi je rodjen 1931. U Mociocima. Krstan se zvao. Krsna slava nam je Sveti Nikola.
      Moj email je [email protected]
      Hvala

    • Dušan Jandric

      Pozdrav Miso dali bih mogao da mi pošalješ porodično stablo Jandrica.Ja sam praunuk Vaskrsije Jandrica.
      Hvala unapred.

  2. SJandric

    Bio bih ti zahvalan ako bi mi poslao porodicno stablo na adresu [email protected]

  3. Goran

    Slicnu pricu sam i ja cuo sa malim razlikama. Jedan od brace je navodno ostao u selu Ljuša a jedan je bio u Pribeljcima, gde i danas postoji zaseok u kome su uglavnom svi Jandrici. Moji baba i deda su ziveli tamo do zadnjeg rata.
    Ako mozes i meni da posaljes to stablo pa da probam da ga nadogradim.

    Srdacan pozdrav,

    Goran Jandrić

  4. Ana Jandric

    Poštovani,

    bila bih jako zahvalna ako bi bilo ko od vas mogao da mi pošalje stablo porodice Jandrić na moj email [email protected] . Moj deda Stojan Jandrić potiče iz Šipova, stvarno bi mi bilo jako drago da dodjem do ovog porodicnog stabla.

    Hvala vam i pozdrav svim Jandrićima na svetu! 🙂

  5. Milos Jandric

    Jaaandriciiiii aaaaa. hhhhh poz meni rekose da mi je pradeda iz Jajca, i da je odatle prezime. Jel moze malo o tome, zna neko nesto?

    • Милорад Богдановић

      Милоше брате драги, ово што си ти нама написао и баба гатара не би ти ништа рекла.
      Одакле си?
      Коју славу славиш или сте славили?
      Имаш ли икаквих сазнања о свом презимену и претцима својим?
      Која си генерација? Ако си млађа, пранђед ти може вити рођен и послије Првог рата.
      Овако што си ти нама написао и писмом којим си писао, од Милорада тешко да ћеш ишта ново сазнати.

  6. Milos Jandric

    knjige, spise, dokaze ko ima… ajde radite to. sve na osnov onog prvo gore napisano. ja imam skoro 100 godina stare knjige i nikome necu da ih prodam, ali o opstoj istoriji, sad ocu nesto o JANDRICIMA. sta je problem? svi to trazimo. znaci kakav mejl je_eni. jesam covek il sam mejl. U RUUUKE DA MI PREDA ZIV COVEK!!!! za pare normalno. ako li bude takav nek se javi.

  7. Милорад Богдановић

    У парохији Јелићи (Јелићка), кућа бр. 28 спомиње се 1881 године Андрић Тодор и Милица који су 18 јула добили сина Илију, а који је крштен 30.7. исте 1881, крштени кум Јосиф Ђурић из истога села.
    Јосиф је кум и Станку рођен у априлу 1884 а умро 19.10.1886, сахрањен у зецовском гробљу.
    Трећи син Тодора и Милице, Стојан, рођен 16.1.1891, крштен 20.1.1891, к. кум Симо Пуришић, води се у крштеници под презименом Јандрић.
    Свештеник који је крстио ову дјецу звао се Симеун Поповић, познати Мрачајски прото, описан у приповјетци Петра Кочића.
    Ови Андрићи-Јандрићи су стара породица овога села које више овдје нема.

  8. Goran J.

    Pozzz. Pročitan.i zelim da se ukljucim.
    Ja sam iz Jandrica koji su iz Velike Žuljevice kod Novog Grada i sto znam po pričama je da su tri brata dosla u Zuljevicu jedan odselio za Dubicu navodno zbog kuge koja je harala ovim područjem, i ovi sto ostadoše nemaju navodno krvno srodstvo NS dva groblja se sahranjuju a po nekim spisima koja se nalaze u Dubrovniku ima zapisano da smo u srodstvu i da se zbog kuge odrodili

  9. Jovan Jandric

    Pozdrav svima,

    Ja sam Jovan Jandric.Rodjen sam u Beogradu 1979.Moji su svi iz Glamoca i koliko sam uspeo da saznam, a to je do mog cukun dede svi su iz Glamoca.Otac mi je Milenko,Pokojni deda Mihajlo,pradeda Jovan i ono sto sam najdalje saznao cukundeda je Toma.O njemu jako malo znam.Pradeda Jovan ( po kome sam i dobio ime ) rodjen je 1900, a poginuo 1969.Inace i ako sam rodjen u Beogradu, detinjstvo sam cesto provodio u Glamocu jer mi je i majka odande.
    Bio bih vam jako zahvalan ako bi neko imao sire stablo u kome bih mozda mogao da pronadjem i svoje, dalje od pokojnog cukundede Tome.

  10. Милорад Богдановић

    Која је слава твоји ЈАндрића?

    • Jovan Jandric

      Pozdrav Milorade,

      slava nam je sveti Nikola.

      • Милорад Богдановић

        Јоване, питање сам поставио зато што се у Шематизму митрополије д/б за 1882. годину, на простору Гламоча, у парохији Ваган, спомиње презиме Јандрић који славе Никољдан.
        Тада, под презименом Андрић, који исто славе Никољдан, спомињу се у парохији варош Гламоч и Главице код Гламоча.

        Зато, кад пратиш своје презиме, мораш имати на уму и ово друго презиме, јер временом је долазило до промјене презимена због нечије намјерне или ненамјерне грешке.

        Желим вам срећу, здравље и весеље, да вам подари Нова 2017. година.