Poreklo prezimena Ivković

18. februar 2012.

komentara: 143

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (143)

Odgovorite

143 komentara

  1. Familije-prezimena Ivković, po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ivković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Mirosaljci
    -Barajevo
    -Barzilovica
    -Baćevać
    -Vranić
    -Guncate
    -Sakulje
    -Sokolovo
    -Darosava
    -Progoreoci

    • VLADIMIR IVKOVIC

      Zaboravio si da jednu trecinu čibutkovice cine ivkovici, a cibutkovica se granici sa barzilovicom. Ja sam jedan od njih. Moj pradeda se zvao Vojislav, i sa prvom zenom Natalijom je imao troje dece. Dva sina, mog dedu Dragoslava i njegovog brata Radomira i jednu cerku. Kada je pradeda otisao u nemacko zarobljenistvo 1941 jer su ga nemci zarobili dok je cuvao neku zgradu u vreocima, bio je u uniformi kraljeve vojske, ta njihova sestra se udala u okolini Obrenovca , pa neznamo kako se zove.Moj deda je imao dva sina Tomislava koji je poginuo u 22 godini i mog oca Rada. Ja imam sestru Ivanu.Radomir je imao cerku Milenu koja je umrla u 56 godini, i ima sina milijana. Kad se vratio iz zarobljenistva, pradeda se ozenio sa Vukosavom i dobio sina Dragisu.Poznajem rodjake i pds Radomira i od Dragise, jedino od te sestre sto se udala u okolinu obrenovca nikog ne poznajem. Ako neko od njih prepozna ovo sto sam ja pisao neka napise ovde, voleo bih da ih upoznam. Pozdav od VLADE.

  2. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Ivković.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ivković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Mirosaljci
    -Barajevo
    -Barzilovica
    -Baćevać
    -Vranić
    -Guncate
    -Sakulje
    -Sokolovo
    -Darosava
    -Progoreoci

    P.S. Pretdhodni moj komentar (i ovo P.S.) izbrisati, greška u naslovu.

  3. BELLA

    Da li neko zna poreklo i vezu porodice Ivković iz Splita/Bjelovara sa ostalim Ivkovićima? Za njih znam da su bili pravoslavni.

    • Rade Ivkovic

      Mislim da bi bilo veoma dobro ,ako imate neku legend da podijelimo.Smatram da ste dio nase
      velike porodice, mnogo stare I vazne u ovom dijelu Evrope.Ostavio sam DNK naseg starijeg
      sina na portal. Ako imate vas pomoci te meni da pokusam da povezem neke legend, te da
      budemo blizi istini, vezano za ovo prezime I porodicu.MI smo u Hercegovini od 10 ili 11 vijeka..
      Puno pozdrava R
      adoslav P Ivkovic.

  4. Familije-prezimena Ivković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Korman
    -Markovac
    -Rakinac, Cigani-Romi
    -Lapovo, Cigani-Romi.

  5. Aleksa

    Pozdrav svima, moja porodica je iz Smederevske Palanke, i tu smo od oko 1870. od kako se Petar Ivkovic doselio iz okoline Surdulice i Vranja. Petar se ozenio cerkom svog gazde, i ostao u toj kuci u Palanci. Mislim da slavu nije menjao. Inace slavimo Đurđic 16.11. Toliko znam…ukoliko neko zna nesto vise o Ivkovicima oko Surdulice koji slave istu slavu, hvala mu mnogo.

    • Marko

      Ja sam iz Vranja. Otac od mog cukundede je bio Dzika Ivkovic, mutavdzija iz Vranja i rodjen je negde oko1840 godine. Njegov sin (moj cukundeda) se zvao Kosta Ivkovic 1865-1960. Mi inace slavimo Arandjelovdan i nismo menjali slavu.

      • Saša

        Moji su iz okoline vršnjake banje selo iznosi pradeda voja imao je petoro dece dva sina još i mog dedu peru i ćerke dobila olga i savka

      • Sasa

        Moji su iz okoline vranjske banje selo izmno pradeda se zvao. Voja
        Imao je dva sina josa imoj deda petar
        I tri cerke dobrila olga i savka
        Preselili su se 47 u vojvodinu selo karavukovo

    • MIhailo

      Ivkovici iz okoline Zajecara, slavimo Djurdjic. Moj otac je pronasao podatak(ne znam izvor), da smo se pod Carnojevicem dosli u Timocku Krajinu iz okoline Tetova. Pozdrav

  6. Siniša Ivković

    Moj otac Miodrag je iz sela Radljevo kod Uba. Tu ima više porodica Ivković. Po njegovoj priči, a koju mu je preneo njegov otac, naši preci su se doselili pre dvestotinak godina iz Hercegovine, okolina Nevesinja. Krsna slava nam je Sveti Jovan.

    Pozdrav svim Ivkovićima.

  7. Baja

    Pozdrav svim Ivkovicima sirom sveta.Ima nas i u okolini Loznice,krsna slava nam je 12 oktobra Miholjdan.Od mojih sam slusao da smo poreklom iz Hercegovine i da smo se doselili davno ovde.Po prici prvi je stigao Aleksa Ivkovic kome i dan danas na dan mrtvih(Zadusnice)palimo svece.Kazu da je trgovao stokom i da je bio dosta bogat covek za to vreme,kupio je zemlju u selu Joseva pokraj Loznice gde i danas zivimo ima nas tri kuce.

  8. Vladan Ivković

    Ja sam testirao DNK na 37 markera i ispostavilo se da pripadam haplovrsti R1a, tj. R-M512 Z280 CTS3402-. Nemojte me pitati da vam objasnim šta to tačno znači.
    To je, uslovno rečeno, ”istočnoslovenska” haplovrsta južnobaltičke struje.
    Zanimljivo je da su mi, među dosad testiranim, najbliži srodnici Šarenci-Kresojevići porijeklom iz gatačko-bilećkog kraja, koji slave Lazarevdan. Kad kažem najbliži srodnici, to znači da je velika vjerovatnoća da imamo zajedničnog muškog pretka unazad 600-800 godina.
    Kad bi se testiralo još Ivkovića koji znaju da su porijeklom iz Hercegovine, slika bi bila potpunija.

    • Rade Ivkvoic

      Nas stariji sin zivi u USA Colorado i uradio je DNK. Oni to rade drugacije, ne u znakovima nego u procentima. Dakle, pripadamo haplogroup M17 nastalom prije 12000-19000 god
      u centralnoj Aziji ili juznoj Aziji, tzv Indo-Evropska jezicna grupa naroda.
      Nas DNK u poslednjih 100-10000 god. u procentima izgleda ovako:
      48% Istocno Evropski, predjeli rijeke Dunav, Crnog Mora, Baltickog Mora, rijeke Volge te Uralskih planina, znaci Rusi, Poljaci, Cesi, Slovaci i Nijemci.
      21% Juzno Evropski tj. podrucja Mediterana, Grcko i Rimsko carstvo.
      17% Zapadna i centralna Evropa. Sjeverna Spanija, sjeverna Italija, Francuska, Holandija, Svajcarska, Austrija i NJemacka.
      06% Dijo Mediterana, Crno More i Kaspijsko Jezero.
      05% Ponovo Mediteran (sjeveroistok), Persijski Zaliv, Crveno More i Kaspijsko. Racuna se prije 60000 god. kada se racuna da se izaslo iz Afrike u te predjele Azije.
      03%Jevrejke dijaspore iz Skandinavije.
      Kao i Vladan, ja ne znam sta to znaci. Volio bih da mi neko pomogne da to prevedem na tih 37 znakova, pa da uporedim sa vama.
      Ja sam iz D Dreznja i zivim za sada u Kanadi poslednjh 20 god.
      Puno pozdrava Radoslav P Ivkovic sa porodicom.

      • Vladan Ivković

        Rade,
        Postoje razna testiranja i nisu sva validna, tj. neki samo presipaju iz šupljeg u prazno. Grupa M17 je u drugačijoj nomenklaturi grupa R1a1a, ista ona kojoj ja pripadam. Ti procenti, po mom razumijevanju genetske genealogije, nisu relevantni, jer se testira ipsilon hromozom kojeg imaju samo muškarci. Znači, ti ga naslijediš od oca, on od svog, i tako hiljadama godina unazad. Uticaji majčinih, babinih, prababinih gena u ovom smislu nisu bitni, jer one ne nose taj hromozom. Ako testiraš genetsko porijeklo po ženskoj liniji, onda se to radi na mitohondrijskoj DNK, i ima drugi sistem označavanja. Ja to nisam radio.
        Znači, koliko ja razumijem, nema nikakvih procenata, jer si potomak samo jednog čovjeka koji je sve u ipsilon hromozomu naslijedio od samo jednog čovjeka i tako unazad. Sto posto si jedna haplogupa po očevoj liniji i sto posto neka druga po majčinoj. Te haplogupe se granaju zbog mutacija na markerima ipsilon hromozoma koji tvoje preci nose. Otuda i različite oznake. Ti procenti su mu dati vjerovatno da mu kaže gdje se i u kolikoj mjeri ta haplogrupa rasprostire.
        Vjeruj da sam laik i ovo što ti pričam je ono što sam naučio uglavnom od ljudi koji vode ovaj vebsajt i Srpski DNK projekat (http://dnk.poreklo.rs/kontakt-3/)
        E, njima treba da se obrati tvoj sin sa zvaničnim rezultatima testiranja. Oni će znati da protumače, da ti kažu je li validno i da te smjeste na odgovarajuće mjesto u Srpskom DNK projektu (http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=R1a)
        Sve u svemu, drago mi je da bar dva testirana, tvoj sin i ja, dijelimo haplogrupu. Kad uporedimo i brojčane vrijednosti tih markera, znaćemo i koliko smo generacija otprilike udaljeni.
        Pozdrav.

  9. jovan ivkovic

    Poz ja sam iz Novog Sada moja familija je iz Prokuplja tj. Otac mi je rodjen u selu Bajcince opstina Dzigolj. Deda mi se zvao Milan, pradeda Sima, cukun deda Tanasije i Navrdeda Ivan i svi su iz tog sela. To je proverena informacija imam kuci tapije koje cuvam i odatle imam te podatke imam i cukun dedinu licnu kartu. Po prici koju sam cuo od oca je da su nasi preci dosli iz Nevesinja pre oko 300 god u Prokuplje preko Crne Gore i Kosova. I Slavimo Sv. Arndjela 21. Novembar

    • Jelena

      Poz ja sam iz Beograda, moj deda Tomislav je rodjen u Prokuplju t.j. selo Bajcince kao i moj pradeda i slavimo Slavu Sv.Arandjel 21 novembar, i znam da je deda pricao da je i moj cukundeda iz tog sela ali vise nikave informacije nemam. Ako neko zna neka piše

    • Sanja

      Jovane i Jelena, mi smo verovatno rod. Moja baba (tatina mama) je rodjena u Bajcincu, imala je nekoliko brace i sestara, Milan, Milanka, Milun, Milunka, dalje ne znam, mislim da ih je sedmoro bilo. Baba je jedina ziva od brace i sestara, ostatak familije je u Prokuplju i tom okrugu, imamo dosta brace i sestara. Jedna familija se doselila u Beograd. Pozdrav!

    • Marko

      Ja sam Marjo Boškovič moj deda je promenio prezime, a pradeda se prezivao Ivković. Otac Mlade je rođen u selu Bajčince deda se zvao Dobrica, a padeda Aksentije.

  10. Vojislav Ivkovic

    Pozdrav svim Ivkovicima.Vidim,a i znam da nas ima sirom sveta.Ja zivim u Beogradu a poreklo vodim iz Gorskog Kotara u Hrvatskoj iz sela Ponikve.U selu postoji zaseok IVKOVICI gde i dan danas zive nasi rodjaci.Svi mi slavimo Svetog Ignjatiju. (O2.O1) Nekada je selo pripadalo opstini Gornje Dubrave gde su ziveli stoprocentno Srbi,a pedesetih godina proslog veka sva srpska sela kojih ima dosta u tom kraju su pripojena opstini Ogulin zajedno i sa opstinskim mestom Gornje Dubrave.Inace sva ta sela su od nastanka bila stoprocentno nastanjena Srpskim stanovnistvom sto je i danas slucaj stim sto danas imaju jako malo stanovnika i polako odumiru.
    Inace po pisanju knjige opcina GORNJE DUBRAVE koju je izdao istorijski arhiv Karlovca 1987 godine,Srbi a samim tim i Ivkovici su naselili u te krajeve pre vise od 520 godina kao bezzemljasi i vojnici Austrougarske koji su po potrebi mogli biti mobilisani i stitili bi ausrougarsku od Turaka.Autori knjige su pronasli u Arhivama Beca i Praga priznanice koliko je koja porodica tada placala poreza tako da postoje dokazi i da se ovi podaci mogu smatrati tacnim.Inace u selu Ponikve postoji crkva sveto Preobrazenje gospodnje koja je sagradjena 1812 godine.Svake godine bez prestanka,dakle i u godinama rata na taj dan se obavljala sluzba kojoj su prisustvovali pored zitelja i mnogobrojni Srbi poreklom iz tih krajeva a sada nastanjeni po citavoj planeti.

    Jos jednom pozdrav svim IVKOVICIMA ma gde ziveli.Hvala bogu da nas ima toliko.

    • jadranka radenkovic

      I ja sam od Ivkovica. Moj pokojni otac je na sluzbi u Sinju i tamo jedno selo je bilo naseljeno Ivkovicima koji su bili kaolici ali su slavili Svetog Nikolu kao i mi. Pozdrav svim Ivkovicima ma gde btili

    • Jole Hol

      To brate Vojo, da si mi ziv i zdrav! Pozdrav Joca iz Holandije