Poreklo prezimena Ivezić

18. februar 2012.

komentara: 29

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. sinisa

    zna li neko poreklo prezimena ivezic?

  2. Moja porodica je iz blizine Konjica selo Pokojiste na obali Jablanickog jezera, u selu su ziveli samo Ivezivi pravoslavci i Jozici katolici.Po pricama starina dosli smo iz Nevesinja u Pokojiste. a mojim istrazivanjem Ivezici su iz plemena Kuci iz C,Gore!Tj snegde sa severa C.Gore ili ti Stare Hercegovine !

  3. Fiki

    Ivezici ili kako je prije 350 godina bilo Iveza poticu iz Grude, prvo su bili katolici pa ih sad ima i pravoslavaca.

  4. Marko Ivezic

    Poštovani, jako davno sam pronašao neki “rodoslov” koji je moj deda pisao. Kako je došao do podataka ne znam, ali mislim da vredi istražiti. Verujem da imate više izvora od mene. Elem, moj deda Radoje Ivezić je došao u Kladovo ’30-ih god prošlog veka. Pre toga je živeo u selu Lepenac kod Brusa. Njegov otac Marko je sa svojim roditeljima tu došao iz Crne Gore. Odakle, toga se ne sećam. Ono što mi je ostalo upečatljivo je podatak da je neki pra-predak imao trojicu sinova Jevtu, Ivezu i trećeg kojem se ne sećam imena. Oni su sa područja današnje Albanije došli u Crnu Goru i tamo su nastale porodice Jevtić i Ivezić. Ne sećam se ni da li su živeli na istom prostoru… Znam da u CG postoji selo Lepenac, pa mi deluje verovatno da su “moji” Ivezići odande. Krsna slava mog dede je Nikoljdan. Ja svakako nastavljam istraživanje, ali bih voleo da čujem i još neku stranu.
    Hvala!

  5. Joksim

    Sudeći po slavi Sv.Nikoli, Ivezići su od plemena Kuči. U Crnoj Gori, se nije mijenjala krsna slava, bez velike nužde, kao u drugim srpskim krajevima. Marko predlažem da uradite dnk test po muškoj liniji. Bliži se 14. septembar Srpski DNK Dan. Možete da ostvarite popust. Prijave za testiranje šaljite na: [email protected]
    Pozdrav!

  6. Nataša

    Poštovanje.I ja sam od Ivezića .Moj deda Božidar Ivezić doselio se iz Suvog Dola(Tutin) u Kraljevo.Slavimo Djurdjic

  7. Jovica

    Moj deda se zvao Perko Ivezic i on se doslio u Kraljevo(selo Dragosinjci) iz Suvog Dola (Tutin).

  8. nataša

    Jovice,moji su se doselili u Metikoše.Ja sam ćerka pokojnog Milorada Mike Ivezića.

  9. Miloš Ivezić

    Od oca Miladina (Suvi Do, Dragosinjci, Trstenik), dede Alekse (Suvi Do, Dragosinjci), pradede Antonoja (Suvi Do), čukundede Stefana (Azane_Berane)…

    • Poštovani Ivezići,
      Upravo završavam Monografiju Suvog Dola pa bi bilo dobro da mi pomognete nekim informacijama vezanim za Iveziće. Veliki pozdrav (FACEBOOK: Dušan Popović- Serbian bagpipes).

    • Vesko ivezic

      Pozdrav Miloše,čitam tvoj komentar,pa smatram da treba da ti se javim,jer sam i ja iz Sela AZANE kod Berana,otac mi je Marko Ivezic,Djed mi je Bozidar,pradjed Mladjen,Čukun djed se zvao Marko,javi mi se na broj 069 532 223,ili na fejsbuk profilu

  10. Vojislav Ananić

    IVEZIĆ (p). u Božanovićima (Nevesinje), Trebinju i Mostaru. Ivezići su porijeklom “Petkovići od Trebinja”. Doselili su u Božanoviće oko 1700. godine. Slave Lučindan (59:219). Ivezići i Iveze su, vjerovatno, porodice istog porijekla.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.