Порекло презимена Ивезић

18. фебруар 2012.

коментара: 29

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

  1. sinisa

    zna li neko poreklo prezimena ivezic?

  2. Moja porodica je iz blizine Konjica selo Pokojiste na obali Jablanickog jezera, u selu su ziveli samo Ivezivi pravoslavci i Jozici katolici.Po pricama starina dosli smo iz Nevesinja u Pokojiste. a mojim istrazivanjem Ivezici su iz plemena Kuci iz C,Gore!Tj snegde sa severa C.Gore ili ti Stare Hercegovine !

  3. Fiki

    Ivezici ili kako je prije 350 godina bilo Iveza poticu iz Grude, prvo su bili katolici pa ih sad ima i pravoslavaca.

  4. Marko Ivezic

    Poštovani, jako davno sam pronašao neki “rodoslov” koji je moj deda pisao. Kako je došao do podataka ne znam, ali mislim da vredi istražiti. Verujem da imate više izvora od mene. Elem, moj deda Radoje Ivezić je došao u Kladovo ’30-ih god prošlog veka. Pre toga je živeo u selu Lepenac kod Brusa. Njegov otac Marko je sa svojim roditeljima tu došao iz Crne Gore. Odakle, toga se ne sećam. Ono što mi je ostalo upečatljivo je podatak da je neki pra-predak imao trojicu sinova Jevtu, Ivezu i trećeg kojem se ne sećam imena. Oni su sa područja današnje Albanije došli u Crnu Goru i tamo su nastale porodice Jevtić i Ivezić. Ne sećam se ni da li su živeli na istom prostoru… Znam da u CG postoji selo Lepenac, pa mi deluje verovatno da su “moji” Ivezići odande. Krsna slava mog dede je Nikoljdan. Ja svakako nastavljam istraživanje, ali bih voleo da čujem i još neku stranu.
    Hvala!

  5. Јоксим

    Судећи по слави Св.Николи, Ивезићи су од племена Кучи. У Црној Гори, се није мијењала крсна слава, без велике нужде, као у другим српским крајевима. Марко предлажем да урадите днк тест по мушкој линији. Ближи се 14. септембар Српски ДНК Дан. Можете да остварите попуст. Пријаве за тестирање шаљите на: [email protected]
    Поздрав!

  6. Nataša

    Poštovanje.I ja sam od Ivezića .Moj deda Božidar Ivezić doselio se iz Suvog Dola(Tutin) u Kraljevo.Slavimo Djurdjic

  7. Jovica

    Moj deda se zvao Perko Ivezic i on se doslio u Kraljevo(selo Dragosinjci) iz Suvog Dola (Tutin).

  8. nataša

    Jovice,moji su se doselili u Metikoše.Ja sam ćerka pokojnog Milorada Mike Ivezića.

  9. Милош Ивезић

    Од оца Миладина (Суви До, Драгосињци, Трстеник), деде Алексе (Суви До, Драгосињци), прадеде Антоноја (Суви До), чукундеде Стефана (Азане_Беране)…

    • Поштовани Ивезићи,
      Управо завршавам Монографију Сувог Дола па би било добро да ми помогнете неким информацијама везаним за Ивезиће. Велики поздрав (FACEBOOK: Душан Поповић- Serbian bagpipes).

    • Vesko ivezic

      Pozdrav Miloše,čitam tvoj komentar,pa smatram da treba da ti se javim,jer sam i ja iz Sela AZANE kod Berana,otac mi je Marko Ivezic,Djed mi je Bozidar,pradjed Mladjen,Čukun djed se zvao Marko,javi mi se na broj 069 532 223,ili na fejsbuk profilu

  10. Војислав Ананић

    ИВЕЗИЋ (п). у Божановићима (Невесиње), Требињу и Мостару. Ивезићи су поријеклом “Петковићи од Требиња”. Доселили су у Божановиће око 1700. године. Славе Лучиндан (59:219). Ивезићи и Ивезе су, вјероватно, породице истог поријекла.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.