Poreklo prezimena Ivezić

18. februar 2012.

komentara: 29

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. Radoslav

    Pozdrav svim Ivezicima. Moji su iz jednog sela nedaleko od Zlatara, zove se Aljinovici, pravoslavci smo i slavimo Nikoljdan. Po nekim mojim saznanjima rekao bih da smo tu dosli iz Kolasina. Bilo bi mi drago da pomognem u ovom istrazivanju a i naravno da upoznam rodjake. Pozdrav.

    • Miloš Ivezić

      Po mojim saznanjima Ivezić slave Svetog Luku, dolaze iz Crne gore, ne znam tačno odakle, postoji selo Ivezići negdje u blizini Prijepolja CG
      Pozdrav svima

  2. Martin

    U knjizi ,Milomira Popovića ,, Letopis Leskova” na 18str. napisano je:,, Ivezići su starinom Crnogorci. Živeli su u Hazanama pa su ih krajem 19. veka begovi Ćorovići naselili u Suvi do( kod Tutina). Početkom 20 veka 1910. i 1911. godine pokušao je Bejtaga Suktović-aga da ih otera sa imanja, u čemu ne uspeva. Celo pleme se odselilo u okolinu Kreljeva i Kragujevca.” Ovo važi samo za one Iveziće čiji su preci živeli na područiju Tutina i Novog Pazara. Slavim Đurđic kao i većina mojih rođaka.U mojoj porodici postoji verovanje da su Ivezići potekli od Ivelje trgovca iz Skadra, po priči imao je tri sina, svaki sin je odabrao gde će da živi, jedan je ostao u Skadru ( najstariji, sa njegove potomke se veruje da su albanizovni početkom 17. veka), drugi sin otišao je u Dlamaciju ,a treći na sever Crne Gore( verujemo da smo njegovi potomci). Dolazim iz sela Dragosinjci kod Kraljeva.

  3. srdjan

    moze mi neko pomoci da nadjem juliju ivezic mislim da zivi u splitu

  4. srdjan

    treba mi hitno je bio bi zahvalan

  5. srdjan

    moze li neko da mi kaze o tomislavu ivezicu ima cerku anu koja bi htela da upozna rodbinu ona zivi na ekvatoru

  6. Ivana Ivazic

    Pozdrav svim Ivezicima , mi smo iz sela Azane ( sjever Crne Gore).
    Slušala sam price da je moj pradjed Mladjen posjecivao rodjake u Suvi do koji su se prethodno u toku rata preselili tamo.