Poreklo prezimena Ijačić

18. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Radan

    Prezime Ijacic je iz Hercegovine,tacnije sa Dubravske visoravni iz sela Oplicici,opstina Capljina.Porijeklo vode najvjerovatnije od Stijacica iz okoline Trebinja,ali su dolaskom na podrucje Dubrava postali Ijacici.Krsna slava je sveti Toma 19.oktobar.

  2. Vojislav Ananić

    Ijačići

    Ijačići (Srbi) žive u Opličićima, Domanovićima, Rečicama i Tasovčićima (Čapljina). “Ijačići su doseli iz Korjenića (Trebinje) od rogodice Stijačića. U selu ima staro groblje sa stećcima koje se zove Ijačićevo groblje.” Isti izvor smatra kako su Turajlići i Ijačići najstariji rodovi u Opličićima.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

  3. Vojislav Ananić

    IJAČIĆ (p). u Opličićima, Domanovićima, Rječicama i Tasovčićima (Čapljina). U Tasovčiće su “veoma davno” doselili iz Koprijenića. Porijeklom su od porodice Stijačića. U Korjenićima su imali zemlju koju im je “oteo Hadžibeg Rizvanbegović”. Jedno staro groblje u Korjenićima zove se Ijačića groblje. Slave Tomindan, a prislužuju Aranđelovdan. U Domanoviće i Rječice su došli iz Opličića u drugoj polovini 19. vijeka (59:253,254).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.