Порекло презимена Ијачић

18. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Radan

    Prezime Ijacic je iz Hercegovine,tacnije sa Dubravske visoravni iz sela Oplicici,opstina Capljina.Porijeklo vode najvjerovatnije od Stijacica iz okoline Trebinja,ali su dolaskom na podrucje Dubrava postali Ijacici.Krsna slava je sveti Toma 19.oktobar.

  2. Војислав Ананић

    Ијачићи

    Ијачићи (Срби) живе у Опличићима, Домановићима, Речицама и Тасовчићима (Чапљина). “Ијачићи су досели из Корјенића (Требиње) од рогодице Стијачића. У селу има старо гробље са стећцима које се зове Ијачићево гробље.” Исти извор сматра како су Турајлићи и Ијачићи најстарији родови у Опличићима.

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  3. Војислав Ананић

    ИЈАЧИЋ (п). у Опличићима, Домановићима, Рјечицама и Тасовчићима (Чапљина). У Тасовчиће су “веома давно” доселили из Копријенића. Поријеклом су од породице Стијачића. У Корјенићима су имали земљу коју им је “отео Хаџибег Ризванбеговић”. Једно старо гробље у Корјенићима зове се Ијачића гробље. Славе Томиндан, а прислужују Аранђеловдан. У Домановиће и Рјечице су дошли из Опличића у другој половини 19. вијека (59:253,254).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.