Порекло презимена Игњатовић

18. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Фамилије-презимена Игњатовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Игњатовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Берковац
    -Доња Буковица
    -Гуњица
    -Горњи Мушић
    -Клинци
    -Стрмна Гора
    -Тубравић

    • Igor ignjatovic

      Otac Djordje,deda Tikomir. Govorijo mi otac da je njegov deda se doselijo iz Niksica i doneo ikonu svetog Vasilija velikog i kandilo koju slavu i dan dans slavimo. Govorijo je isto da poticemo od paradede Ignjata Deda i tata su rodjeni u Velikoj Plani i sahranjeni. Da isto da se neki brat dedin prekrstijo tj uzeo drugo prezime Ciric. Pa bih voleo ako bi mogla neka informacija opsirnije? Hvala!

  2. Verica

    Девојачко презиме моје мајке Новке било је Игњатовић. Њен отац Антоније је био рођен 1988 године, а његов отац , мој прадеда,се звао Милоје. Живели су у Рипњу (код Београда) и славили светог Николу. Били су изузетно честита породица. Антоније је имао сина Владислава који је погинуо у рату и кцер Новку )моју мајку). Мој деда је имао још два брата, Илију и Обрада. Илија је имао сина Радована који је умро и иза њега су остале кћери. Обрад је имао синове Пантелију, Димитрија и Јанићија. Пантелија је умро, његов син Момир погинуо у рату, остале кћери. Јанићије је имао сина Татомира, а он синове Радомира и Златомира. Златомир није имао деце, а Радомир има два сина који су једини наследници презимена Игњатовић од покојног Милоја.

    Иначе, у Рипњу има још Игњатовића. Било би ми интересантно да сазнам више о пореклу овог презимена.

  3. Milica Ignjatovic

    Moj otac Zarko Ignjatović je iz Mušića kod Mionice.Njegov otac je Života Ignjatovic.
    Volela bih da saznam više o poreklu svog prezimena

  4. Војислав Ананић

    ИГЊАТОВИЋ (п). у Сливљу (Гацко). Поријеклом су из Комана у Црној Гори, одакле су и доселили у Сливља (59:329). Према казивању Миленка Игњатовића из Сливља раније су се звали Црногорци. Ново презиме узели су по свом дједу Игњату који је живио 110 година. Славе Никољдан.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Sara I.

    Ja sam imala dedu rodjenog 1903. godina u Selevcu. Nazalost nisam ga upoznala mnogo pre mene je preminuo. Nekih desetak kuca postojale su u Selevcu sa nasim prezimenom. Koliko je pričao mami, prezime je uzeto od njegovog nekog cukundede Ignjata. Ali ne znamo odakle je bio Ignjat i kako se izvorno prezivao. Moguce je da je to taj iz Crne Gore. Mada bih volela vise da znam.

  6. Igor ignjatovic

    Otac Djordje,deda Tikomir. Govorijo mi otac da je njegov deda se doselijo iz Niksica i doneo ikonu svetog Vasilija velikog i kandilo koju slavu i dan dans slavimo. Govorijo je isto da poticemo od paradede Ignjata Deda i tata su rodjeni u Velikoj Plani i sahranjeni. Da isto da se neki brat dedin prekrstijo tj uzeo drugo prezime Ciric. Pa bih voleo ako bi mogla neka informacija opsirnije? Hvala!

  7. Katarina

    U 18. veku su se moji preci naselili u okolini Mladenovca. Bila du to tri brata Gliša, Luka i Steva, po kojima mi danas nosimo prezimena. Doselili su iz Sjenice ili sela Korito, ne znam tacno. Prezivali su se Ignjatovic i Krsna Slava nam je Sveti Luka. Nadam se da cu sa vama saznati nesto vise o svojim pretcima.

  8. Časlav Sašo Ignjatović

    Pa možda bi se dalo više razumeti ovo prezime po svetom Ignjatiju – bogonoscu iz TROJE koja se je prvo zvala “ILIJA” -Napisana je i knjiga Ilijada. Prva srpska slava u novoj godini 02..01. Sveti Ignjatije. IGNACIUS -BOG OGNJA”VATRE” još iz dualističnih verovanja recimo “zaraotusrtre” gde neprestano čuvaju oganj više od 3000 godina pred jednom pećinom sve do danas itd…

  9. Časlav Sašo Ignjatović

    Biljka IGNATIJA je je najuspešnija u zdravljenju protiv žalosti, IGNIS KALDA je proizvod it Ignatije.

  10. Miroslav Ignjatović

    Ignjatović, selo Osipaonica kod Smedereva , došli u 19 veku iz Bele Crkve pa ih seljani zovu Belčići. Slave Svetog Trifuna,krsna slava (14.februar). Razmnožili se i ima ih u Smederevo, Smederevskoj Palanci, Užicama, Užičkoj Požegi, Sisku, u Vićenci(Italija), u Parizu i Klišiju (Francuska), u Berlinu (Nemačka), u Bazelu (Švajcarska), u Pragu (Češka), na Martiniku I Gvadalupe… Svi slave istu slavu Sv. Trifun (Tripuna, Trivuna) …