Poreklo prezimena Zimonjić

17. februar 2012.

komentara: 36

Prezime Zimonjić se pominje u Garevoj (Gacko). Kako se navodi u knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena”, Zimonjići su u Gacko, prema jednom predanju, doselili iz Šaranca kod Šavnika, a po drugom iz Kobilj Dola  kod Cetinja.

Prezime je nastalo od nadimka “Zimonja”, kojeg je dobio neki njihov predak. Jedno vreme su živeli u bivšem gatačkom selu Obješenik, gde se doselio otac vojvode Bogdana Zimonjića, “pobegavši od nikšićkog zuluma pod Alipašino okrilje”. Četiri godine posle  pogibije Smail-age, Zimonjići su se iz Obješenika vratili u Garevu.

Krsna slava im je Lazareva subota.

Miloš Slijepčević daje zanimljiv podatak o Zimonjićima, koji navodi da je sredinom 18. veka bio paroh samoborske crkve, kaluđer i knez Jovan Zimonjić. On se raskaluđerio i oženio u Samoboru. “Od njega su svi Zimonjići, među kojima i vojvoda Bogdan”. Jovan Zimonjić se dosta bavio obnavljanjem crkava, a poginuo je od nekog umobolnika obnavljajući manastir Pivu. Tamo mu se nalazi i grob.

Vojvoda Bogdan Zimonjić (1813-1909) je jedan od najpoznatijih izdanaka ove porodice. O njemu je francuski putopisac Ogist Melan napisao sledeće:

“To je u isti mah vojnik i krstaš, sveštenik i vojskovođa, pop i vojvoda; to je u isto vreme nacionalni bard, koji peva, uz pratnju gusala, stare junačke pesme, srpske i slovenske. Visokog stasa, fizionomije koja uliva poverenje, crne grade, prošarane srebrenastim vlasima. On nosi bogat oklop ukrašen srebrnim tokama, prsluk bogat, zlatom vezen, o bedru mu visi veličanstven turski jatagan, polukružnog oblika, koji je on oteo nekom paši. To je čovek blag i ljubazan, koji je kao srpskopravoslavni sveštenik, dobio izvesno obrazovanje. Ima manira i vodi računa o formalnostima, govori pomalo italijanski, voli da raspravlja o nauci i filozofiji. Vodeći ovoga velikog ratnika na njegovom malom vrancu, čovek bi rekao da je umakao sa nekog drugog sveta, da je to duh iz onih dalekih vremena kada su narodi i njihovi gospodari, obuzeti svetim nemirom, obučeni u svoje najsjajnije svečane odore, marširali, u metežu, da osvoje Jerusalim”.

Iz ove porodice je i teniser Nenad Zimonjić. Njegova porodica je poreklom iz Hercegovine, naseljena u selo Vučkovica kod Kragujevca. Slave Aranđelovdan.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (36)

Odgovorite

36 komentara

  1. Grgur

    Zanimljiva je ova verzija o poreklu Zimonjića od kneza Arsena Kneževića.I Kneževići u svim izvorima navode Zimonjiće kao svoj ogranak,ali kao najstarijeg pretka navode Mihajla Vlastelinovića – Šarca.S druge strane J.Erdeljanović u “Stara Crna Gora“navodi istu verziju kao vi gore,ali ne tako detaljno.Predlažem da otvorite ovu temu i prebacite na “Kneževići“.

  2. Nemanja

    Procitao sam vas tekst . Zeleo bih da pitam da li mozda mozete da mi posaljete ceo rodoslov Vojvode Bogdana Zimonjica, posto je moj cukun deda ozenio rodjenu sestru vojvode Bogdana.Slavimo Djurdjicu a poreklo mi je iz Gacka. Hvala unapred

  3. zoran

    Vrlo interesantno , da li mozda neko zna nesto o Trifunu Zimonjicu rodjen u Srbiji negde oko 1878.god. Ko mu je bio otac i ko mu je bio deda. Zanima me puno , ja sam od Zimonjica. Hvala unapred.

  4. Borivoj Radinovic

    Dragi Zimonjići,
    koji ste porijeklom iz Crne Gore,da vam pomognem oko detalja za Crnu Goru.Za doba vladavine gospodara Ivana Crnojevića,njegov vojni zapovjednik je bio vojvoda Zimonja.Iza sela Grbavci(12km daleko od Podgorice),ispred početka sela,na sjevero-istočnoj strani na brijegu su ostaci grada Divana,gdje je boravio Ivan Crnojević.Kada su Turci krajem 15v.osvojili taj dio,prešli su da žive kod Cetinja (dio pripadnika porodice vojvode Zimonje).Kad su stigli u Hercegovinu,preuzeli su prezime Zimonjići po svom pretku vojvodi.
    Srdačan pozdrav,
    Borivoj Radinović(čiji je pra-pra-…predak vojvoda Zimonjić)

  5. nikola

    Moji preci su Zimonje a poticu iz okoline Rijeke Crnojevic a blizi preci su ziveli u Kordunu. Smatram
    da su se doselili u Kordun za vreme selidbe srba u vreme Arsenija Carnojevica. Sve informacije
    o doselenju Srba prezimena Zimonja u Kordun me veoma interesuju i trebaju za pisanje rodoslova.
    Unapred zahvaljjujem.

  6. Sladjana Skocajic

    Poštovani,
    Da li u podacima o porodičnom stablu vojvode Bogdana Zimonjića, postoje podaci i o kćerima jer je pradeda mog supruga Tomo A. Bratić, sveštenik i etnolog bio zet vojvode Bogdana a mi se nemožemo usaglasiti da li mu se supruga tj. kćer Bogdanova zvala Jelena ili Jovanka. Hvala puno.

    • Bratić

      Prema podacima kojima ja raspolažem ćerka vojvode Bogdana koja se udala za sveštenika i etnologa Toma Bratića zvala se Jelena. Pozdrav.

  7. Mladen

    Pozdrav,interesuje me da li neko zna odakle su doselile Zimonje u selo Jelićka u okolini Banjaluke i Prijedora,krsna slava nam.je Sv.Jovan Krstitelj.

    Mozete poslati i na email [email protected]

  8. Andrija klacar

    Klacari iz Boljanjica kod Plevlja i Klacari iz Pala su po legendi
    Zimonjici iz Gackoga.Na Boljanice su došla 2 brata Bogdan i Petar negde oko 1815 godine a malo kasnije Petar je produžio za Pale.U porodičnom groblju Klacara kod Pala postoje spomenici od Petra i njegovih potomaka.Ja sam 5 koljeno od Petra a rođen sam 1945 godine.Krsna slava Klacara je Sveti. Đorđe što nije kod Zimonjica.Molim vas da ako nešto znate o tome objavite.Unapred se zahvaljujem .

  9. Vojislav Ananić

    ZIMONJIĆ (p), u Garevoj (Gacko). Prema jednom predanju, doselili su iz Šaranaca kod Šavnika, a po drugom iz Kobilj Dola (Cetinje). Prezime je nastalo od nadimka “Zimonja” kojeg je dobio neki njihov predak. Jedno vrijeme su živjeli u bivšem gatačkom selu Obješenik, gdje se bio doselio otac vojvode Bogdana Zimonjića, “pobjegavši od nikšićkog zuluma pod Alipašino okrilje”. Četiri godine poslije pogibije Smail-age, Zimonjići su se iz Obješenika vratili u Garevu. Slave Lazarevu Subotu (59:197,208). Vrlo zanimljiv. fizički i intelektualni, portret Bogdana Zimonjića (1813- 1909). neosporno najčuvenijeg izdanka ove porodice, dao je francuski putopisac Ogist Melan: ” … To je u isti mah vojnik i krstaš, sveštenik i vojskovođa, pop i vojvoda; to je u isto vrijeme nacionalni bard, koji pjeva, uz pratnju gusala, stare junačke pjesme, srpske i slovenske. Visokog stasa, fizionomije koja ulijeva povjerenje. Zimonjić se pojavljuje u logoru kao jedan od onih legendarnih junaka iz krstaških ratova, jedan Tankred ili jedan Gođfrid. Zimonjić je visokog stasa, crna brada, prošarana srebrastim vlasima, pokriva mu prsa. On nosi bogat oklop (koporan) ukrašen srebrnim tokama, prsluk bogat, zlatom vezen. O bedru mu visi veličanstven turski jatagan, polukružnog oblika, koji je on oteo nekom paši. To je čovjek blag i ljubazan, koji je, kao srpskopravoslavni sveštenik, dobio izvjesno obrazovanje. Ima manira i vodi računa o formalnostima. Govori pomalo italijanski, voli da raspravlja o nauci i filozofiji. Videći ovoga velikog ratnika na njegovom malom vrancu, čovjek bi rekao da je umakao s nekog drugog svijeta, da je to duh iz onih dalekih vremena kada su narodi i njihovi gospodari, obuzeti svetim nemirom, obučeni u svoje najsjajnije svečane odore, marširali, u metežu, da osvoje Jerusalim” (242:279). Zanimljiv podatak o Zimonjićima pruža nam i Miloš Đ. Slijepčević koji kaže da je, sredinom 18. vijeka, bio paroh samoborske crkve kaluđer i knez Jovan Zimonjić. Jovan se raskaluđerio i oženio u Samoboru. Od njega su “svi Zimonjići, među kojima i vojvoda Bogdan”. Ovaj knez i bivši kaluđer imao je “berat za obnavljanje crkava”. Poginuo je od “nekog umobolnika” obnavljajući manastir Pivu. Tamo mu se nalazi i grob (222:17). Zimonjića ima nastanjenih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Petar

    Možete li mi pomoći od koje linije vode poreklo Zimonjići iz Vitanovca? Prema mojim informacijama prvi Zimonjić koji je došao u Vitanovac zvao se Radosav. Njegova linija iz koje ja potičem je sledeća: Milovan, pa Trifun, pa Vlastimir, pa Radosav pa njegovi sinovi Bogdan, Milovan i Srećko i na kraju ja, Petar, kao Srećkov sin. Pišite ako nešto znate. Interesuje me koliko je ta linija bliska Vojvodi Bogdanu Zimonjiću. Hvala.

    • Dragan Jakovljević

      Andrija poštovanje,
      kao što sam detaljno opisao u komentarima gde se govori o poreklu porodice Klačar, moji Jakovljevići, ranije Jakovovići, prema porodičnom predanju isto vode poreklo od Zimonjića, pa dalje od Klačara. Drago mi je što sam video ovo što ste ovde postavili vi i tamo gde se govori o poreklu Klačara neki vaš rodjak jer to se u najvećoj meri poklapa i potvrdjuje celu priču koja se u mojoj porodici prenosila i za šta smo nalazili tragove i na drugi način. Prema toj priči dva mlada brata Zimonjića su bežeći od osvete Turaka pobegli od Gareva kod Gackog negde u drugoj polovini 18 veka i došli najpre u Krće gde su proizvodili kao i u Hercegovini kreč-klak pa ih stoga i prozvaše Klačari, a potom kada su ih i tamo Turci otkrili bežali u Bobovo, tj. zaselak Zasada kome su dali ime i odakle su i danas moji Jakovljevići i još nekoliko porodica koje kasnije postaše od jednog od njih- kažu da se zvao Milić. Drugi, koji se po predanju zvao Jakša se sa familijom kasnije odselio iz Bobova i oni su govorili da se vratio u Hercegovinu, a da je sa njima pošao i najstariji unuk Jakšinog brata Milića-Dragutin koji je po očevom imenu dobio prezime Danilović i sa Klačarima otišao iz Bobova, navodno u Hercegovinu. Obzirom da je taj Jakša kao mlad stigao u Bobovo u drugoj polovini 18 veka, realno je da su upravo njegovi sinovi mogli biti Bogdan i Petar o kojima vi govorite da su stigli na Boljaniće a jedan od njih potom produžio na Pale i da je i otac možda bio sa njima pa su moji Bobovci zato govorili da je ovaj otišao natrag u zavičaj, ili zaista i jeste otišao nazad pa sinovi posle ponovo došli u Crnu Goru. To objašnjava i otkud su neki od Klačara (sin tog Bogdana ako sam tamo dobro razumeo vašeg rodjaka gde piše o tome da je imao petoricu sinova) posle završili u Krću gde su verovatno već i pre toga bili kao deca. Čitavu lozu tog drugog brata Milića koji je ostao u Bobovu imamo “složenu” i moj otac je napravio porodično stablo, a o Klačarima znamo samo ovo što sam naveo. Obzirom da za mog pradedu znamo da je rodjen 1872. godine, da izmedju njega i tog Milića i Jakše Klačara koji su po predanju stigli u Bobovo imamo još 3 generacije za koje znamo da su rodjene tamo i imajući u vidu podatke koje vi iznosite da su 1815 vaši stigli na Boljaniće kao i da se i svi ostali detalji poprilično poklapaju po pričama obe porodice, logično je dakle da je taj Jakša (Zimonjić pa Klačar)onaj od koga je potekla Vaša porodica, a brat mu Milić onaj od koga je moja. Pogledajte šta sam tamo pisao i o drugim stvarima koje ukazuju da ova priča skroz ima osnova. Inače, nama je svima krsna slava Sv. Djordje, a i Zimonjići ne slave svi Lazarevu subotu već neki i Djurdjevdan. Veliki pozdrav, naveo sam tamo gde sam pisao o Klačarima i moj mail pa mi se javite ako imate još koji podatak, bilo bi ih interesantno uporediti.