Порекло презимена Ђуришић

17. фебруар 2012.

коментара: 20

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂУРИШИЋИ (живе у Тушињи)

Представљају једно од најстаријих дробњачких братстава и не знају које су презиме донијели приликом досељења у Дробњак, нити од када се презивају садашњим презименом. Према насељењу у околини Боана и насељеном земљишту, претпоставл»а се да су били бројни.

Ђуришићи на Боану, Петровићи на Луци у Шаранцима, Вукојевићи у Тушињи, Васовићи у Пољима код Мојковца и Саравеље, које су некад давно иселиле, потичу од заједничког претка. Не зна се када су се раздвојили, али се претпоставља да је то било веома давно.

Крајем 18. вијека била је само једна кућа Ђуришића и то Нешкова, јер су се остали раселили. Нешко је имао синове Тома, Вучка и Стевана.

Од Ђуришића су Дробњаци који живе у Врбици код Пљеваља.

Славе Ђурђевдан, раније су прислуживали Аранђеловдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. milovan đurišić

    Đurišića najviše ima na području Polimlja Andrijevica,Berane(Polica,Tmušiće..)

  2. milovan đurišić

    U selu Tmušiću,srez Polički,opština Berane ima šest kuća Đurišića sa dosta potomaka koji su se raselili na više strana.Otišli su u Beograd,Novi Sad,Zrenjanin, Sopot, Mladenovac,Bijelo Polje,Podgoricu i druge krajeve…

  3. Slobodan djurisic

    Djurisica ima i u mojkovcu!!!

  4. Slobodan djurisic

    Dali moze da se organizujemo i da napravimo jedan skup djurisica?kontak tel:0041 79 252 99 14

  5. biljana djurisic

    Ima nas i u Tomasevu kod Bjelog Polja.
    Pozdrav

  6. ljubomir kjrišan

    Đurišića ima i u selu Botošu kod Zrenjanina.
    Pozdrav Milovanu-penzioneru

  7. Mina

    Ima Đurišića koji su poreklom sa Paraca, Lješanska Nahija. I slave slavu Svetu Petku.

  8. Дарко Ђуришић

    Поштовање свима, мој прадеда (Љубомир Ђуришић) се преселио из околине Берана у Пећ двадесетих година прошлог века. Пре пар година сам пронашао његово писмо намењено брату пешадиском поручнику Миливоју Ђуришићу написано 1924 год. ако ико зна ко би могао да буде Миливој или претпоставља да му је рођак нека ми се обрати на маил ако жели наравно.

    Дарко Ђуришић [email protected]

  9. IMA Djurisica i kod Panceva , slave sv. Nikolu

    • Djurisici iz Panceva vuku korene svi iz Starceva … To se nadovezujem na moju pricu. I svi smo od jednog pra pra oca . Za dvesta godina jako puno porodica ima u starcevu i pancevu. Ali na zalost ne vrsimo godisnje skupove. Ali svi se poznajemo medjusobno naravno.

  10. Ja sam iz Starceva mesto kod panceva . U selu koliko ja znam je dosla jedna porodica djurisica iz okoline pljevalja. Krajem 18 veka tacnije 1780 i neke mozda i 10 god kasnije. Ali sada u selu nas ima preko 30porodica i mozda toliko i u pancevu . Cela jna ulica na pocetku sela su sve kuce djurisica . Dosta se gasi jel imali su zenske dece ali ne damo se. Zna mo ko smo i odakle smo ali i vise bih voleo da znam. I da. Svi slavimo sv nikolu. U kuci je ikona stara skoro 150god ali stric mi prica da je vila jos starija ikona sv Djordja . Ali sta je sa tom ikonom. Msm da je nestala.. ako neko zeli da se javi ostavio sam mejl. Hvala. [email protected]

    • Горан

      Постоји и мишљење да је баш Радул Ђуришић,Ђуришин син имао надимак Медоња јер је из села Краље Горњи Васојевићи,са осталим Васојевићима био побегао од насиља и паљевине Хадуверди паше 18веку.Тад су Васојевићи побегли у матицу Лијеву Ријеку,и једни у Медун.Радул Ђуришић је дуго становао код Медуна па кад је одатле отишао у Полицу,село Тмушић,тамо га прозову Медоња по Медуну где је живео,од њега један син Медоњић.Други његов син по Радуловом оцу назван Ђурко од њега потомци Ђурковићи.