Порекло презимена Ђуришић

17. фебруар 2012.

коментара: 20

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂУРИШИЋИ (живе у Тушињи)

Представљају једно од најстаријих дробњачких братстава и не знају које су презиме донијели приликом досељења у Дробњак, нити од када се презивају садашњим презименом. Према насељењу у околини Боана и насељеном земљишту, претпоставл»а се да су били бројни.

Ђуришићи на Боану, Петровићи на Луци у Шаранцима, Вукојевићи у Тушињи, Васовићи у Пољима код Мојковца и Саравеље, које су некад давно иселиле, потичу од заједничког претка. Не зна се када су се раздвојили, али се претпоставља да је то било веома давно.

Крајем 18. вијека била је само једна кућа Ђуришића и то Нешкова, јер су се остали раселили. Нешко је имао синове Тома, Вучка и Стевана.

Од Ђуришића су Дробњаци који живе у Врбици код Пљеваља.

Славе Ђурђевдан, раније су прислуживали Аранђеловдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (20)

Одговорите

20 коментара

  1. Milos

    Zdravo Svima ,

    Ima Djurisica u Crmnici selo Zabes , slavimo Sv Nikolu , prije 450 godina smo se naselili na ovim prostorima.
    Nasi stari po predanju su govorili da smo dosli iz Decana.

  2. Aleksandar Đurišić

    Moj deda je Đurišić iz Botoša u banatu kod Zrenjanina. A pradeda je bio kovač, još stoji njegova kovana ograda oko groblja u Botošu. Raspitivali se kod popa ali on nije iz mjesta pa nam ništa nije znao reći o poreklu Đurišića. Ja i brat smo jedini iz naše linije od pradeda, rođeni i živimo u Puli. Voljeli bi saznati o poreklu đurišića tamo i uopšte.

  3. Tisa

    Đurišića ima u Čurugu blizu Novog Sada u Vojvodini, poreklo tačno ne znaju ali slave Lazarevu Subotu tačnije Vrbicu kao krsnu slavu.