Poreklo prezimena Đurišić

17. februar 2012.

komentara: 20

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐURIŠIĆI (žive u Tušinji)

Predstavljaju jedno od najstarijih drobnjačkih bratstava i ne znaju koje su prezime donijeli prilikom doseljenja u Drobnjak, niti od kada se prezivaju sadašnjim prezimenom. Prema naseljenju u okolini Boana i naseljenom zemljištu, pretpostavl»a se da su bili brojni.

Đurišići na Boanu, Petrovići na Luci u Šarancima, Vukojevići u Tušinji, Vasovići u Poljima kod Mojkovca i Saravelje, koje su nekad davno iselile, potiču od zajedničkog pretka. Ne zna se kada su se razdvojili, ali se pretpostavlja da je to bilo veoma davno.

Krajem 18. vijeka bila je samo jedna kuća Đurišića i to Neškova, jer su se ostali raselili. Neško je imao sinove Toma, Vučka i Stevana.

Od Đurišića su Drobnjaci koji žive u Vrbici kod Pljevalja.

Slave Đurđevdan, ranije su prisluživali Aranđelovdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. milovan đurišić

    Đurišića najviše ima na području Polimlja Andrijevica,Berane(Polica,Tmušiće..)

  2. milovan đurišić

    U selu Tmušiću,srez Polički,opština Berane ima šest kuća Đurišića sa dosta potomaka koji su se raselili na više strana.Otišli su u Beograd,Novi Sad,Zrenjanin, Sopot, Mladenovac,Bijelo Polje,Podgoricu i druge krajeve…

  3. Slobodan djurisic

    Djurisica ima i u mojkovcu!!!

  4. Slobodan djurisic

    Dali moze da se organizujemo i da napravimo jedan skup djurisica?kontak tel:0041 79 252 99 14

  5. biljana djurisic

    Ima nas i u Tomasevu kod Bjelog Polja.
    Pozdrav

  6. ljubomir kjrišan

    Đurišića ima i u selu Botošu kod Zrenjanina.
    Pozdrav Milovanu-penzioneru

  7. Mina

    Ima Đurišića koji su poreklom sa Paraca, Lješanska Nahija. I slave slavu Svetu Petku.

  8. Darko Đurišić

    Poštovanje svima, moj pradeda (Ljubomir Đurišić) se preselio iz okoline Berana u Peć dvadesetih godina prošlog veka. Pre par godina sam pronašao njegovo pismo namenjeno bratu pešadiskom poručniku Milivoju Đurišiću napisano 1924 god. ako iko zna ko bi mogao da bude Milivoj ili pretpostavlja da mu je rođak neka mi se obrati na mail ako želi naravno.

    Darko Đurišić [email protected]

  9. IMA Djurisica i kod Panceva , slave sv. Nikolu

    • Djurisici iz Panceva vuku korene svi iz Starceva … To se nadovezujem na moju pricu. I svi smo od jednog pra pra oca . Za dvesta godina jako puno porodica ima u starcevu i pancevu. Ali na zalost ne vrsimo godisnje skupove. Ali svi se poznajemo medjusobno naravno.

  10. Ja sam iz Starceva mesto kod panceva . U selu koliko ja znam je dosla jedna porodica djurisica iz okoline pljevalja. Krajem 18 veka tacnije 1780 i neke mozda i 10 god kasnije. Ali sada u selu nas ima preko 30porodica i mozda toliko i u pancevu . Cela jna ulica na pocetku sela su sve kuce djurisica . Dosta se gasi jel imali su zenske dece ali ne damo se. Zna mo ko smo i odakle smo ali i vise bih voleo da znam. I da. Svi slavimo sv nikolu. U kuci je ikona stara skoro 150god ali stric mi prica da je vila jos starija ikona sv Djordja . Ali sta je sa tom ikonom. Msm da je nestala.. ako neko zeli da se javi ostavio sam mejl. Hvala. [email protected]

    • Goran

      Postoji i mišljenje da je baš Radul Đurišić,Đurišin sin imao nadimak Medonja jer je iz sela Kralje Gornji Vasojevići,sa ostalim Vasojevićima bio pobegao od nasilja i paljevine Haduverdi paše 18veku.Tad su Vasojevići pobegli u maticu Lijevu Rijeku,i jedni u Medun.Radul Đurišić je dugo stanovao kod Meduna pa kad je odatle otišao u Policu,selo Tmušić,tamo ga prozovu Medonja po Medunu gde je živeo,od njega jedan sin Medonjić.Drugi njegov sin po Radulovom ocu nazvan Đurko od njega potomci Đurkovići.