Poreklo prezimena Đoković

17. februar 2012.

komentara: 27

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐOKOVIĆI

(u Timaru)

Vode porijeklo iz sela Čeperja u Zatarju, pa su imali nadimak Čeperci, po mjestu iz koga su se doselili. U Timar se doselio Obrad Đokov oko 1865. godine, pa se po Đoku prozvaše Đokovići.

Od ovog bratstva je bio čuven Obrad, koji se istakao kao hrabar borac u NOR-u; nalazio se u jedinicama NOV-a pljevaljskog kraja. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Slave Jovanjdan zimski.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. Đoković

    Zna li neko nešto o Đokovićima iz Smederevske Palanke, slave Svetog Nikolu?

  2. Milan Đoković

    Đokovići u Jasenovom polju kod Nikšića. Porijeklom smo iz Križevog dola, Čevo, opština Cetinje, Crna Gora. Godine 1730 u Jasenovo polje stigao je predak Đokovića – Radojica. Radojica je imao sina Šaka (Šain), a on Đoka po kojem smo dobili i prezime. Rod smo sa porodicama iz Nikšića – Musići, Dumnići, Todorovići, Rakojevići, Đikanovići (Gaševići).
    Najpoznatiji član našeg bratstva je Novak Đoković.
    Brojanje pasova:
    Radojica (doselio oko 1730. g.)
    Šako
    Đoko
    Šćepan
    Marko
    Perovan
    Šćepan
    Slobodan
    Milan (rođ. 1992 g.)

  3. MilicaĐoković

    Moj pokojni deda Božidar Đoković poreklom je iz Užica od oca (Rade) i majke(Ilinke) Đoković. Znam samo priču da su bila tri brata Đokovića u CG, te da je jedan ostao dole, drugi otišao u Užice, a treći u Valjevo (igrom slučaja upoznala sam u srednjoj školi rođaku čiji je deda Luka Đoković poginu na motoru) Slava nam je Sv Jovana 20.januar.