Порекло презимена Егарић

17. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Ljubo Egerić

    Poštovani!
    Već duže vreme tragam za svojim poreklom, prezimena, Egar, Egarić, Egerić. Pouzdano znam da prvi naš predak je došao u Selo, Riđevšticu, opština Trstenik. U, 15 – 16-om veku u reci, Srebrenici, ispirane su velike količine zlata i srebra, gde se i prerađivalo. Ovo je po predanju, ali i mnogo toponima ukazuju na to. Kao izvore informacija osim predanja koristio sa i rane monografije, ali to je sve novijeg datuma. Obziro da ne živim odavno u Riđevštici, izgubio sam iz vida jedno staro groblje, odavno se tu niko ne kopa a to mesto se zove Staro Selo, što ukazuje da Riđevštica je nastala od tog sela. Svi Egerići, gde god bili, poreklom su iz Riđevštice. Ima više poznatih ličnosti, među njima je najistaknutiji, Akademik, Miroslav Egerić, živi u Novom Sadu. Inače svi su pravoslavne veroispovesti i slave slavu, Sv. Jovan krstitelj, slavi se 20-og januara. kroz moje istraživanje došao sam do, 17-og veka. U napred hvala na pomoći.

    • Nikola

      Postovani Ljubo,
      Istrazivao sam malo sa devojkom, ona se isto preziva Egeric, i rekla mi je da postoji i verzija prezimena Ageric(iz popisa iz 186? u okolini Trstenika, takodje mi je rekla da je preslo iz Egaric u Egeric negde pocetkom 20og veka, tako da je sasvim moguce da je pretrpelo jos neku promenu, zbog rata ili lakseg izgovora (promena samoglasnika A u E)… npr), moja pretpostavka se oslanja malo na vase istrazivanje. Buduci da su radili u rudnicima, mozda su dobili prezime po metalu koji su kopali. Periodni znak za srebro je Ag, koje mi cesto citamo Age. Naravno ovo je samo hipoteticki, ali mozda nesto i znaci.

      • Бранко Тодоровић

        Из књиге Поджупска села трстеничког краја:

        Егерићи

        Једна од прво досељених фамилија су преци Егерића. Није се поуздано дошло да ли су староседеоци, ни места одакле су досељени. Највероватније из Црне Горе. Реч Егерићи асоцира на егаре, род војске у Руској војсци. Постојао је и пук извиђача– ловаца, егара. Постоји и место Егари у Мађарској. Постоји могућност да су отуда досељени. До поузданог податка није се дошло. Али рано се појављују називи потеса “Егарске ливаде” или “Стеванове ливаде”, што говори о раном присуству ове фамилије. Све до 20. века презивали су се Јегарићи и Егарићи. Први који се помињу на овом простору су Стеван и Илија.

        Ово је све што сам успео наћи. Било би добро да се јавите на наш форум, можда ће неко од колега из тог краја више знати. Ово је линк ка форуму: poreklo.rs/forum/.

  2. Питање

    Поштовани,

    скоро је у Београду наступала пијанисткиња Марта Аргерич. Врло је по звучности слично презимену Егерић, а потиче из Каталоније. Да ли мислите да постоји могућност да је ово презиме на ове просторе дошло управо са Иберског полуострва (Каталоније), могуће, посредством каталонских плаћеника који су служили на српском двору (били су стационирани у Дубровачко републици)? Такође, чуо сам и за једну верзију да је презиме Егерић на ове просторе “донесено” посредством саксонских рудара (Саса) који су радили на ископавању руде сребра на овим просторима. Свакако ово звучи као фантазија, али лаички гледано, има логике…