Poreklo prezimena Đoković

17. februar 2012.

komentara: 27

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĐOKOVIĆI

(u Timaru)

Vode porijeklo iz sela Čeperja u Zatarju, pa su imali nadimak Čeperci, po mjestu iz koga su se doselili. U Timar se doselio Obrad Đokov oko 1865. godine, pa se po Đoku prozvaše Đokovići.

Od ovog bratstva je bio čuven Obrad, koji se istakao kao hrabar borac u NOR-u; nalazio se u jedinicama NOV-a pljevaljskog kraja. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Slave Jovanjdan zimski.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. milanka djokovic

    Moj pradeda Ranko Đoković se doselio za vreme Milosa Obrenovica iz okoline
    Niksica iz sela Jasenovo Polje u okolinu Cacka u selo Ostra
    ĐOKOVIC BORISAV

    • Milan Đoković

      Koja Vam je sada slava?
      Mi iz Jasenovog polja slavimo Aranđelovdan, kao svi Čevljani.

    • Postovanje, jel zna neko nesto o Djokovicima iz sela Loret ili Dobrinja, tako nesto mi je ostalo u secanju. Prababa i pradeda su se doselili u Donje Trbusane pored Cacka. Slava je Djurdjic. Baba se zvala Milunka, pradeda sam zaboravila. To je sve sto znam o Djokovicima starijim. Znam da ih ima po Banatu.

  2. Familije-prezimena Đoković, po mestima življenja. Prema knjizi Radomira Ilića “O ljubićskim selima”.

    -Donja Trepča
    -Lađevci
    -Ostra
    -Prislonica

  3. R.Đoković

    ,,U Timar se doselio Obrad Đokov oko 1865. godine, pa se po Đoku prozvaše Đokovići” – ovaj dio teksta nije tačan, a evo i zašto:

    1) teško je povjerovati da se ime Obrad ponavlja najmanje 3 puta, ali takođe postoji priča da je Đokoviće u Čeperje doselio neki Obrad Đokov i to oko 1800, što vašu priču pomjera 65 godina unazad.

    2) u sukobima i hajdučijama oko Pljevalja (1800-1866) spominju se i Đokovići – vjerovatno se misli na Čeperce, a to nije u skladu sa vašom pričom

    3) Takođe se zna da je baba Baja Pivljanina rođena (oko 1810-1815) Đoković iz Čeperja, a udala se 1832 . godine. Što potvrđuje moju priču.

    4) Za ovog ,,Obrada” (drugog po redu) kog navodite u tekstu, nemamo nikakve pisane dokaze o njegovom postojanju. S druge strane, postoje tačni pisani dokumenti koji govore o desetinama drugih Đokovića iz Timara i Čeperja iz tog vremena… Što ponovo potvrđuje moju priču.

    i naravno, Obrad (Milisavov) Đoković je bio partizan… i taj dio priče je tačan.

  4. Familije-prezimenalovi Đoković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Gornje Jarušice
    -Erdeč
    -Bošnjane
    -Gradac
    -Grošnica
    -Trešnjevak
    -Dragobraća
    -Markovac

  5. Novica Đoković

    Familija Đoković, od polovine 19 veka živi i u selu Donja Šatornja.Početkom 20 bilo je 4 domaćinstva.Sada u selu stalno žive dva domaćinstva.Ostali su se razišli za poslom i boljim životom.Kažu da su tu došli sa Karađorđem pred 1 ustanak, negde od Sjenice.
    Ako neko zna neke detalje, neka me obavesti.

    • Aleksa

      Moji Đokovići su se takođe po određenim knjigama doselili sa Karađorđem negde od Sjenice u selo Ugrinovci nekadašnjeg Kačerskog sreza, današnja opština Gorni Milanovac. Uspeo sam da pratim poreklo do početka 19 veka, ali nisam siguran da li su došli u ove krajeve sa prezimenom Đoković ili su ga promenili kad su došli?

    • Sasa Djokovic

      Nasa familija Djokovici su sa Javora. Tacnije Smiljevac

  6. Jasmina

    Da li neko zna Iz kog sela iz opštine Gornji Milanovac potiču Đokovići koji slave sv Đorđa? Hvala unapred

    • Aleksa

      Moji Đokovići su se takođe po određenim knjigama doselili sa Karađorđem negde od Sjenice. Uspeo sam da pratim poreklo do početka 19 veka, ali nisam siguran da li su došli u ove krajeve sa prezimenom Đoković ili su ga promenili kad su došli?
      Slava Đurđevdan. Opština Gornji Milanovac, selo Ugrinovci. Koincidencija? 🙂

    • Marija

      Zdravo, moji rodjaci poticu iz sela Grabovica i sela Zagradje(opstina Gornji Milanovac).

    • Postovanje, moj pokojni deda ziveo je u Donjim Trbusanima, slava Djurdjic.

  7. Vojislav Ananić

    Đokovići u Jasenovu Polju (Gornje Polje kod Nikšića) potiču od Damjanovića i rod su sa Dumnićima, Đikanovićima, Musićima, Rakojevićima i Todorovićima. Radojica je imao sina Šaka zvanog Šain, a on je imao sina Đoka po kome se potomci prezivaju. Đoko Šainov je imao sinove: Radojicu, Jova, Šćepana i Beća (Drago). Radojica Đokov je imao tri sina: Janka, Mirka i Mikonju (Milinko). Jovo Đokov je imao sina Raka. Šćepan Đokov je imao sinove: Perovana, Novicu, Neđeljka i Radivoja. Bećo (Drago) Đokov je imao sinove Čala i Pušelju. Đokovića ima odseljenih u Nikšić, Beograd, Podgoricu, Bar, Kraljevo, Šabac, Niš, Ulcinj, Kraljevo, Njemačku, Kanadu i drugdje. Slave Aranđelovdan.

    Izvor: Željko Ostojić, Ozrinići, Novi Sada, 2017.

  8. Marko Đoković

    Ima Đokovića i u Goraždu u Bosni, zna li neko izvor kada su tamo dosli tacno?

  9. P. Djokovic

    Djokovici iz Zupe Niksicke (selo Jugovici) slave sv Luku (naravno jer zive u blizini srednjevekovnog manastira sv Luke 13.vek). Ranije su se prezivali Vojvodic. Prezime je promenjeno po mom racunu pre sest generacija – dakle pre oko 200 godina a mozda i ranije. Uzrok uobicajen, zbog borbi sa Turcima. Deo starih porodica odselio u Rusiju, a deo ostao sa promenjenim prezimenom. Danas zive u Zupi N. Niksicu, Podgorici , na Primorju, u Beogradu, ima ih i u Hrvatskoj.

  10. Nebojša Babić

    Đokovići iz Župe su Trebješani, Vojvodići, dakle rod plemena Nikšića.

    Što se tiče slave Sveti Luka, koja je slava celog plemena, pitanje je da li je ona uzeta po manastiru u Župi ili je doneta iz Krtola gde postoji crkva Svetog Luke i predanje da je rodonačelnik plemena Nikša po ovoj crkvi uzeo da slavi Lučindan.

    Što se tiče starosti prezimena, mislim da je procena od 200 godina dobra. Vojvodići su se iselili iz Trebjese krajem 18. veka (Druga razura Trebjese), a povratnici u matični kraj (konkretno Župu) su počeli da se vraćaju početkom 19 veka. Pretpostavljam da je u pitanju bio čovek imenom Đoko Vojvodić, te da su njegovi sinovi poneli prezime Đoković.

    • P. Djokovic

      Hvala na dopuni komentara. To i jesu zapravo cinjenice, dokumentovane su donekle u knjizi “Kazivanje starih Trebjesana” – vrlo zanimljiva knjiga pisana jos starim pravopisom. Djoko Vojvodic je i doselio iz razorene Trebjese u zupu i po njemu i jeste prezime. Poznata su i bar trojica njegovih predaka (Jovan – Dimitrije – Drakul koliko sam ja od starih cuo), a gde su tacno u Trebjesi ziveli to ne znam.