Порекло презимена Ерић

17. фебруар 2012.

коментара: 23

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Фамилије-презимена Ерић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Ерић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бранковина
    -Доња Буковица
    -Вргочаница
    -Врачевић
    -Дивци
    -Дупљај
    -Толић
    -Тупањци

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Ерић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    -Цветовац
    -Венчане
    -Вреоци
    -Баљевац
    -Барајево
    -Лесковац
    -Цветовац

    Остале податке породица Ерић одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

  3. Фамилије-презимена Ерић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Доња Тријешњица
    -Драксин
    -Доња Буковица
    -Царина
    -Доња Буковица (Јанковићи)
    -Грчић
    -Мокра Гора

  4. Фамилије-презимена Ерић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Ресник
    -Доња Рача
    -Маршић
    -Градац

  5. Nikola

    Prezime Ergić se pominje u Dalmaciji tacnije u selu Raducic kod Knina,mada po predanju kazu da su doselili negdje iz Bosne.Najvise Ergica do 1991 god.zivelo je u selu Gacelezi kod Sibenika,oni su negdje 1970 godine doselili iz Raducica u Gaceleze gdje je do izbijanja rata 90-ih zivelo oko 60-ak familija koke su sada razasute po citavom svetu a najmanje u Gacelezima gdje je ostalo 10-ak uglavnom starih ljudi.Njihova slava je Sveti Arandjel 21.11.

  6. Ispravka gornjeg navoda greskom je upisano da su Ergici iz Raducica u Gaceleze dosli 1970 godine radi se o permutaciji tacan podatak je da su doselili u Gaceleze 1770 godine i do 1991 godine u selu ih je sa stalnim mjestom boravka bilo 139 clana koji su bili rasporedjeni u 46 domacinstva sa prezimenom Ergic.Ergici kojima nije mesto prebivanja bilo u Gacelezima a pripadali su Ergicima iz Gaceleza do 1991 godine bilo je ukupno 100 koji su bili rasporedjeni u 27 domacinstava,sto ukupno iznosi 239 zitelja sa prezimenom Ergic.Sa mijestom prebivanja van sela situacije je sledeca
    Vodice-15,Sibenik-18,Split-13,Donji Miholjac-4,Beograd-7,Skoplje-4,Stanisic-6,Zagreb-11,Slavonski Brod-6,Podgorica-4,Knin-4,Geteborg-4,Frimantl wa-3,SAD-5.U selu Gacelezima poslije 1991 godine ostalo je 15 zitelja mahom starijih.Vrlo mali broj se vratio dok su kuce vecini obnovljene,ali ne onolike kolike su bile vec dalako manje i skromnije,koje sluze uglavnom da se dodje godisnje jednom ili dva puta na godisnji odmori da se obidju oni koji su ostali u selu,a koji su jos u zivotu.Slava im je SV,Arandjel 21.11.

  7. Miroslav Eric

    Презиме Ерић је географског односно завичајног порекла… Још је Вук Караџић у “Српском Речнику” ,као и Јован Цвијић у “Балкански народи и јужнословенске државе” обијаснили појам Ера и Хера….Дакле презимена Херић,Ерић,Херцеговац,Ерцег,Ерцеговчевић … упућују да дотични воде порекло из Херцеговине… По сајту forebears.io Ерићи су смештени на 216 место по броју са око 4470 особа које носе ово презиме у Србији… Исти сајт наводи да у Хрватској има 408,У Босни и Херцеговини има око 1160,Црној Гори 131,Словенији 68….што значи да Ерића има око 6500…. У Србији Ерића има у Мачви,око Крагујевца,Чачка,Малог Зворника,Велике Плане,Горњег Милановца… Оно што је мени познато,У БиХ знам да их има око Зворника и у Поповима,око Травника,затим у Тумарама код Тузле,у Црној Гори око Никшића,на сајту actacroatica.com наводи се да их у Хрватској има у околини Валпова,Осјеку,Борову и Маркушици у околини Вуковара као и у Загребу… Познатији Ерићи : Добрица Ерић песник,Капиталина Ерић глумица,Слађана Ерић одбојкашица… За крај поновићу да особе које носе презиме Ерић не везује заједничко порекло већ крај из ког потичу…

    • Slazem se sa Vama. Moj bivsi direktor Ekonomske Skole Mladen Eric mi je davne ´88 godine preneo ovo predanje da Eric su dobili prezime po dolasku iz Hercegovine od pre 500 godina sad mozemo reci 530godina. Eric familija se doselila u okolinu Cacka sa jedne i druge strane Zapadne Morave..jedni u Mrcajevce drugi u Zablace. Dugo je kruzila prica da nismo srodni..a mi itekako jesmo…svi muskarci crnomanjasti, lepih crnih obrva, nos malo povijen. Krsna slava Sveti Djordje- Djurdjevdan! Pozdrav svima Nada Eric

      • Vladimir

        Po “stablu” i rodoslovu koji je pravio moj stric (inace slikar), nasa linija Erica je iz Stare Hercegovine, iz Mrkonjica (Popovo Polje), izmedju Niksica i Trebinja.
        Nekada su se prezivali Jovanovici (smatra se da je sv. Vasilije iz tih porodica), ali su prilikom seoba i bezanja od Turaka, su se naselili u Mrcajevce, gde zive vise od 400 godina. Slave sv. Georgija (Djurdjevdan), a po spisama koje je nasao, nekada su slavili Djurdjic (sto je i isto), ali su promenili zbog Turaka i raznih stvari, ali svakako je zadrzan isti svetac.
        Kako sam ga razumeo, familija smo i rodjaci sa onim Ericima koji slave ili sv. Georgija ili Djurdjic, ostali mogu biti Erici koji su isto kao i mi uzeli to prezime, ali ne vuku poreklo kao i mi (a mi smo Jovanovici iz Stare Herceogovine-sadanja CG)

  8. Miroslav Eric

    Ерићи из Мачванског Метковића потичу из Поповог поља у Херцеговини,вероватно из места Равно или неког околног села,(Трнчини,Грабов дол,Веља Међа,Чаваш) и пореклом су вероватно били Доброславићи,Ђурићи или Којићи…Славе Митровдан…Доселили су се у Мачву вероватно између 1718 и 1739… Први познат Ерић је био Петар (Х)Ерић који се помиње у народној песми “Бој на салашу” који је учествовао у подизању првог српског устанка… Рођен је негде око 1760…. Њега и два старија сина су убили Турци,док остали Ерићи потичу од његова два млађа сина Степана и Пантелије(сеоски кмет био),али вероватно и од потомака једног од старијих синова…Моје родословно стабло иде од Пантелије,син му Љубинко,па затим Ћира,Милош,Витомир,Славољуб,и живи Радован,Мирослав и наш најмлађи члан Димитрије….

  9. gordana erić

    Poreklo prezimena moje porodice je iz Bosne, Bijeljina, Semberija, Brčko… Ali oni nisu bili odvajkada tamo, došli su od nekuda, ne zna se odakle… Verovatno iz erskog kraja (oko Užica), pred naletom Turaka, pobegli preko Drine i naselili se u okolnim selima…

    • Mikica Ilić

      Ерићи (Липовица) су се доселили у Батковић половином XIX века из Херцеговине. Од Ерића потичу: Кнежевићи (Липовица), Радићи (Клис), Илићи (Греда), Икићи (Греда) и Константиновићи. Од Константиновића су Мићићи (Мала Обарска), Глигорићи (Липовица), Вујићи (Липовица), Јовићи (Мала Обарска) и Петровићи (Липовица).Све ове фамилије славе Светог архиђакона и првомученика Стефана.

      (Семберија – етнолошка монографија, Кајмаковић Радмила)

  10. Eric savko

    Porijeklo mög prezimens Eric kod Derventr B i J