Poreklo prezimena Erić

17. februar 2012.

komentara: 23

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Familije-prezimena Erić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Erić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Brankovina
    -Donja Bukovica
    -Vrgočanica
    -Vračević
    -Divci
    -Dupljaj
    -Tolić
    -Tupanjci

  2. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Erić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    -Cvetovac
    -Venčane
    -Vreoci
    -Baljevac
    -Barajevo
    -Leskovac
    -Cvetovac

    Ostale podatke porodica Erić odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta, koji su postavljeni ili će biti uskoro postavljeni.

  3. Familije-prezimena Erić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Donja Triješnjica
    -Draksin
    -Donja Bukovica
    -Carina
    -Donja Bukovica (Jankovići)
    -Grčić
    -Mokra Gora

  4. Familije-prezimena Erić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Resnik
    -Donja Rača
    -Maršić
    -Gradac

  5. Nikola

    Prezime Ergić se pominje u Dalmaciji tacnije u selu Raducic kod Knina,mada po predanju kazu da su doselili negdje iz Bosne.Najvise Ergica do 1991 god.zivelo je u selu Gacelezi kod Sibenika,oni su negdje 1970 godine doselili iz Raducica u Gaceleze gdje je do izbijanja rata 90-ih zivelo oko 60-ak familija koke su sada razasute po citavom svetu a najmanje u Gacelezima gdje je ostalo 10-ak uglavnom starih ljudi.Njihova slava je Sveti Arandjel 21.11.

  6. Ispravka gornjeg navoda greskom je upisano da su Ergici iz Raducica u Gaceleze dosli 1970 godine radi se o permutaciji tacan podatak je da su doselili u Gaceleze 1770 godine i do 1991 godine u selu ih je sa stalnim mjestom boravka bilo 139 clana koji su bili rasporedjeni u 46 domacinstva sa prezimenom Ergic.Ergici kojima nije mesto prebivanja bilo u Gacelezima a pripadali su Ergicima iz Gaceleza do 1991 godine bilo je ukupno 100 koji su bili rasporedjeni u 27 domacinstava,sto ukupno iznosi 239 zitelja sa prezimenom Ergic.Sa mijestom prebivanja van sela situacije je sledeca
    Vodice-15,Sibenik-18,Split-13,Donji Miholjac-4,Beograd-7,Skoplje-4,Stanisic-6,Zagreb-11,Slavonski Brod-6,Podgorica-4,Knin-4,Geteborg-4,Frimantl wa-3,SAD-5.U selu Gacelezima poslije 1991 godine ostalo je 15 zitelja mahom starijih.Vrlo mali broj se vratio dok su kuce vecini obnovljene,ali ne onolike kolike su bile vec dalako manje i skromnije,koje sluze uglavnom da se dodje godisnje jednom ili dva puta na godisnji odmori da se obidju oni koji su ostali u selu,a koji su jos u zivotu.Slava im je SV,Arandjel 21.11.

  7. Miroslav Eric

    Prezime Erić je geografskog odnosno zavičajnog porekla… Još je Vuk Karadžić u “Srpskom Rečniku” ,kao i Jovan Cvijić u “Balkanski narodi i južnoslovenske države” obijasnili pojam Era i Hera….Dakle prezimena Herić,Erić,Hercegovac,Erceg,Ercegovčević … upućuju da dotični vode poreklo iz Hercegovine… Po sajtu forebears.io Erići su smešteni na 216 mesto po broju sa oko 4470 osoba koje nose ovo prezime u Srbiji… Isti sajt navodi da u Hrvatskoj ima 408,U Bosni i Hercegovini ima oko 1160,Crnoj Gori 131,Sloveniji 68….što znači da Erića ima oko 6500…. U Srbiji Erića ima u Mačvi,oko Kragujevca,Čačka,Malog Zvornika,Velike Plane,Gornjeg Milanovca… Ono što je meni poznato,U BiH znam da ih ima oko Zvornika i u Popovima,oko Travnika,zatim u Tumarama kod Tuzle,u Crnoj Gori oko Nikšića,na sajtu actacroatica.com navodi se da ih u Hrvatskoj ima u okolini Valpova,Osjeku,Borovu i Markušici u okolini Vukovara kao i u Zagrebu… Poznatiji Erići : Dobrica Erić pesnik,Kapitalina Erić glumica,Slađana Erić odbojkašica… Za kraj ponoviću da osobe koje nose prezime Erić ne vezuje zajedničko poreklo već kraj iz kog potiču…

    • Slazem se sa Vama. Moj bivsi direktor Ekonomske Skole Mladen Eric mi je davne ´88 godine preneo ovo predanje da Eric su dobili prezime po dolasku iz Hercegovine od pre 500 godina sad mozemo reci 530godina. Eric familija se doselila u okolinu Cacka sa jedne i druge strane Zapadne Morave..jedni u Mrcajevce drugi u Zablace. Dugo je kruzila prica da nismo srodni..a mi itekako jesmo…svi muskarci crnomanjasti, lepih crnih obrva, nos malo povijen. Krsna slava Sveti Djordje- Djurdjevdan! Pozdrav svima Nada Eric

      • Vladimir

        Po “stablu” i rodoslovu koji je pravio moj stric (inace slikar), nasa linija Erica je iz Stare Hercegovine, iz Mrkonjica (Popovo Polje), izmedju Niksica i Trebinja.
        Nekada su se prezivali Jovanovici (smatra se da je sv. Vasilije iz tih porodica), ali su prilikom seoba i bezanja od Turaka, su se naselili u Mrcajevce, gde zive vise od 400 godina. Slave sv. Georgija (Djurdjevdan), a po spisama koje je nasao, nekada su slavili Djurdjic (sto je i isto), ali su promenili zbog Turaka i raznih stvari, ali svakako je zadrzan isti svetac.
        Kako sam ga razumeo, familija smo i rodjaci sa onim Ericima koji slave ili sv. Georgija ili Djurdjic, ostali mogu biti Erici koji su isto kao i mi uzeli to prezime, ali ne vuku poreklo kao i mi (a mi smo Jovanovici iz Stare Herceogovine-sadanja CG)

  8. Miroslav Eric

    Erići iz Mačvanskog Metkovića potiču iz Popovog polja u Hercegovini,verovatno iz mesta Ravno ili nekog okolnog sela,(Trnčini,Grabov dol,Velja Međa,Čavaš) i poreklom su verovatno bili Dobroslavići,Đurići ili Kojići…Slave Mitrovdan…Doselili su se u Mačvu verovatno između 1718 i 1739… Prvi poznat Erić je bio Petar (H)Erić koji se pominje u narodnoj pesmi “Boj na salašu” koji je učestvovao u podizanju prvog srpskog ustanka… Rođen je negde oko 1760…. Njega i dva starija sina su ubili Turci,dok ostali Erići potiču od njegova dva mlađa sina Stepana i Pantelije(seoski kmet bio),ali verovatno i od potomaka jednog od starijih sinova…Moje rodoslovno stablo ide od Pantelije,sin mu Ljubinko,pa zatim Ćira,Miloš,Vitomir,Slavoljub,i živi Radovan,Miroslav i naš najmlađi član Dimitrije….

  9. gordana erić

    Poreklo prezimena moje porodice je iz Bosne, Bijeljina, Semberija, Brčko… Ali oni nisu bili odvajkada tamo, došli su od nekuda, ne zna se odakle… Verovatno iz erskog kraja (oko Užica), pred naletom Turaka, pobegli preko Drine i naselili se u okolnim selima…

    • Mikica Ilić

      Erići (Lipovica) su se doselili u Batković polovinom XIX veka iz Hercegovine. Od Erića potiču: Kneževići (Lipovica), Radići (Klis), Ilići (Greda), Ikići (Greda) i Konstantinovići. Od Konstantinovića su Mićići (Mala Obarska), Gligorići (Lipovica), Vujići (Lipovica), Jovići (Mala Obarska) i Petrovići (Lipovica).Sve ove familije slave Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

      (Semberija – etnološka monografija, Kajmaković Radmila)

  10. Eric savko

    Porijeklo mög prezimens Eric kod Derventr B i J