Poreklo prezimena Erac

17. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. pex

    Oni su poreklom iz Bosne.
    Ima ih dosta po Kraljevu.

  2. Kremanac

    Udovica Resimija Erac dosla je u Kremna, sa svoja tri sina ok kojih su danas prezimena Erici, Filipovici i po njoj samoj Resimici. Dosla je iz mesta kod Gatackog Polja (Hercegovina). Sva ova prezimena danas slave Djurdjevdan (Kremna, kod Uzica).

    • Valjevac

      Sava i Dimitrije su najverovatnije Rasimijini unuci.
      Njih dvojica su sa porodicama pred prvi ustanak došli u okolinu Valjeva. Sava u Sedlare na reci Jablanici a Dimitrije se naselio na reci Obnici.
      Danas nas ima više od 30 kuća u Valjevu i okolini.
      Savići i Dimitrijevići slave Đurđevdan.
      Jedan deo Savića još zovu i Srećkovići jer su se svih pet Srećkovih sinova mobilisanih 1912. vratili kući 1919. živi i zdravi.
      Od starijih ljudi iz familije sam čuo da su Erci ili Erići u Gacku bili kneževi ali nisu sigurni da li je to istina. Sigurni su da su posle Kočine krajine Erići otišli na Kremna a usput su ih Turci napali negde kod Drine i ubili dvojicu.

      • Ivan Filipović

        I moji stari su usmeno prenosili da je deo porodice otišao u Valjevo ili okolinu Valjeva i da nam je to bliska familija

    • Ivan Filipović

      S tim da postoji usmeno predanje da iako slavimo SV.Georgija, da smo nekada slavili Sv.Pantelejmona pa je u bežanijama promenjena slava da nas ne bi turci našli po slavi.

  3. Milica

    Erci danas zive u mestu Rudno kod Studenice, inace dosta njih se preselilo u Kraljevo.

  4. bogomira erac

    pozdravljeni,
    moj otac ljubomir erac se rodio godine 1911 u selu plavci, usce na ibru.
    moj ded se zvao vojina erac, ziveo je u selu plavci. moja baba se zvala jakovljevic iz brvenika. moji rodjaci su negde u bujanovcu, kraljevu , uscu i….
    kad sam imala 15 godina sam bila u posjeti u selu plavci i se najvise secam mesta sahrane familije erac i veselic.
    zalela bi saznati vise o mome rodu erac i tako moju djecu i vnuke upoznati sa koreninama i historiju.
    zahvaljujem se vam za novosti i vas pozdravljam
    bogomira erac

    • Boban

      Postovanje Bogomirka,

      Slucajno sam naisao na Vas post, raspitao se o imenima koje ste naveli (Ljubomir Erac, Vojin Erac) u selu Plavci i zamolili su me da stupe u kontakt sa Vama.

    • Milan Erac

      Postovana Bogomirka,

      Vas brat od strica Mihaila, Milan Erac, video je Vas komentar i voleo bi sto pre da stupi u kontakt sa Vama, povodom izrade porodicnog stabla i upoznavanja, jer je u potrazi za Vama vec 50 godina. Kontakt telefon i mail su +381642807997, +38132352777 [email protected]

      Srdacan pozdrav

    • Milan Erac

      Postovana Bogomirka,

      Vas brat od strica Mihaila, Milan Erac, video je Vas komentar i voleo bi sto pre da stupi u kontakt sa Vama, povodom izrade porodicnog stabla i upoznavanja, jer je u potrazi za Vama vec 50 godina. Kontakt telefon i mail su +381642807997, +38132352777 [email protected]

      Srdacan pozdrav

  5. milovan erac

    Heraci su, u Srbiji, postali Eraci, jer se H izgubilo. I danas se ponegde ka`e leb, umesto hleb i Ercegovina, umesto Hercegovina, tako je Herac postao Erac, ali je ostao do danas stamen kamen, pravoslavni krstonosac i bogonosac kako to i stoji na jednom od grbova Vladislavi}a.
    Srpski etnolo{ki zbornik Srpske akademije nauka, Odeqewa dru{tvenih nauka posve}eno etnolo{koj gra|i o [umadincima iz 1951. godine, na 11. strani donosi: “U selu Radovawu su Erci”… Sela “Bani~ina i Rakinac su u [umadiji, jer u govoru ‘zanose po erski'”. Pi{u}i o stanovnicima sela Botuwe (str. 26) i familiji Petrovi} stoji: “predak do{ao ‘ozgo iz Erske’, od Novog Pazara.” O jeziku moravsko-{umadijske zone oko Palanke (str. 90) stoji da su mnogi doseqenici zadr`ali svoj jezik naro~ito oni koji `ive “u zasebnom delu sela, kao na primer stanovni{tvo Bugarske Male u Velikoj Plani, Bugari Erskog kraja u Pridvorici” i “Ersko Selo je bilo tako|e do Medne” (str. 71). Tu se o~igledno radi o pre|a{wim stanovnicima “Erske, od Novog Pazara”, a nikako o Heracima, Hercegovcima, potomcima kneza Heraka Vladislavi}a.