Порекло презимена Живановић

17. фебруар 2012.

коментара: 139

Средином 18. века петорица браће, од којих је један био Живан, доселила се из Никшићке жупе у Шумадију. Живан се настанио у околини Ваљева, где се задржао и део његових потомака, који су се по њему прозвали Живановићи.
У селу Осеченица, између Ваљева и Дивчибара, односно заселак у којем живе, у народу је познат као Живановића брдо. На том простору и данас има десетак породица, Живанових потомака. Остали живе у Ваљеву, Београду, Мионици и другим местима.
Крсна слава ове фамилије је Свети Лука.
Велимир Михајловић у књизи “Српски презименик” наводи да је презиме Живановић веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју.
Поштовани, ако имате још неке информације о Живановићима пошаљите нам свој прилог, односно све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).
Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.
Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.
Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (139)

Одговорите

139 коментара

  1. David Živanović

    Da li neko zna nesto o Živanovićima iz mesta Korenita kod Loznice.Moj pradeda se zvao Dimitrije,ima sina Miletu(mog dedu)koji zivi u mestu Krivaja kod Sapca.Moj deda ima dva sina Miroslava i Dragutina(Beli).Dragutin je moj cica zivi u Sapcu i ima dva sina Mateju i Luku.Moj otac je Miroslav i mi zivimo u Kragujevcu mesto Stragari tu smo se doselili jer je moj otac svestenik i on ima nas cetvoro mene Anu Nikolinu i Dimitrija.Bio bih zahvalan ako bi mi neko vese rekao o mojoj grani Zivanovica.

  2. Anastasija

    Pozdrav Živanovići. Devojački sam se prezivala Živanović pa želim da podelim sa vama šta sam uspela saznati o prezimenu. Živela sam u selu Braničevu kod Velikog Gradišta. Slava Đurđic.
    Moj otac je Zoran Živanović rođen 1975. godine, deda Živorad rođen 1945. godine, pradeda Miodrag rođen 1920. godine, čukundeda Kosta rođen 1900. godine, navrndeda Dragutin rođen 1874. Od pradede do navrndede svi su sahranjeni u istom selu.
    Prema priži mog dede Živorada prezime je nastalo od Živana koji je došao sa nekoliko braće.
    Prema drugoj priči mog dede Živorada, ranije pre toga smo se prezivali Stokić.

    Ako se neko pronašao ili zna neko više nek mi se slobodno javi na mail: [email protected].
    Hvala unapred i srećno!

  3. М.Ж.

    Поздрав Живановићи!
    У околини Шапца, у Штитару , Живановићи су староседеоци ,славе св. Пантелејмона. Према предањима, па и некој архивској грађи,презивали су се Ђокић и воде порекло из Црне Горе.

  4. Dejan Živanović

    Da li neko zna nesto o Živanovićima iz sela Ljutice. Moj deda se zove Ivan, njegov otac se zvao Mladen, a Mladenov otac Ivko. Niko se nije selio od njih svi su ostali tu i nasledjivali imanje, Kada sam pitao dedu jednom od koga potičemo on je rekao da potičemo od nekog Živana. Naša krsna slava je sveti Nikola, ako neko nesto zna slobodno neka piše. Unapred Hvala

  5. Зоран Живановић

    Поштовани, први пут сам се јавио пре седам година, јер у насловном тексту је наведен мој директни предак Живан. У међувремену сам прелистао одређен број публикација, али највећ помак у сазнавању порекла сам добио захваљујући једном дивном господину – Александру Суботићу, који је урадио родослов за цео крај села Осеченица подно Дивчибара.
    На моју велику радост сам добио комплет родолсов заједно са Живаном, коме на жалост не знам годину рођења и смрти нити годину када се доселио у Србију.
    Дивна ствар је да знам за његове потомке када су рођени, из којих породица потичу супруге, чак и ко су били кумови на венчању (све из црквених књига).
    Предпостављам да се Живан доселио почетком 19 века из Никшићке Жупе, славимо Светог Луку. Даље наводим његове потомке:
    • Лука 1827-1887
    • Паун 1857-1925
    • Стојадин 1880-1908
    • Божидар 1903-1985
    • Сретен 1939
    • Зоран 1966
    • Михајло 2001
    Покушавам да сазнам порекло и лозу предака пре Живана и замолио бих вас за помоћ. Нашао сам на неке податке, али ништа конкретно и усмерења у више праваца.
    Оно што сам записао је следеће:
    Потомци досељеног Грба (седми бератски кнез у браству Радуловића-Радоњића) Грбовићи: Никола, Милован, Радован и протојереј Стеван, као кнежеви и војводе свога краја храбро су се борили у оба устанка; сад од њих имају у Мратишићу три имућне и угледне куће. Од Никшића, које су Грбовићи населили по селима у подгорини Маљена, сада има: преко 30 кућа Лукића (Никића) и Рисимића у Буковцу, Пепељевцу, Толићима и Радобићу, 50 кућа Живановића, Вујића и др. у Осеченици,
    Порекло становништва и оснивање села.
    Осеченица има велику прошлост. И она се налази у списку села округа ваљевског из 1737. године под готово истоветним називом са данашњим именом. У селу нема старих породица, за које се не би знало да су досељене. За време аустријске окупације у селу су биле свега 4 породице и за њих се држи да су основале село – Војиновићи, Пејићи, Вујићи и Рашевићи.
    -Вујићи, Живановићи, Рулићи, Митрићи и Јешићи: После Војина доселили су се баш пред 2. аустријски рат два рођена брата Вуја и Пеја, који су у сродству са Никићима и Лучићима у Буковцу и Грбовићима у Мратишићу. Од Вује су Вујићи а од Пеје свега једна кућа, и онда, па и данас никад више од једне мушке главе у кући. Пеја је на 50 година после свог доласка због немања више мушких потомака довео из Жупе два своја синовца Живана и Јелесија (прозваног Рула), те су Живановићи потомци Живанови а Рулови: Рулићи, Митрићи и Јешићи. Сви се данас у селу зову Вујићи и Живановићи и славе Лучиндан.

    Надам се да можете да ми помогнете да откријем порекло Живана и његове претке.
    Срдачан поздрав,
    Зоран Живановић

    • Anastasija

      Poštovani na odličnom ste tragu.
      Naime našla sam vas na sajtu MyHeritage i temeljno potvrdila nešto.
      Živan je imao Luku.
      Luka je imao Pauna.
      Paun je imao Milojka a Milojko je moj čukundeda koji je 1915. poginuo u Solunu, žena mu se zvala Anica a sin Kosta za koga zasigurno znam da je rodjen u mom selu Braničevu.

      Pozdrav

  6. Dusica Živanović Mitrovic

    U selu Siljevica Opština Rekovac, takodje ima familija Živanović.. A Takodje i selu Dobroselica…
    U Siljevica se slavi krsna slava
    Sv. JOVAN KRSTITELJ

  7. Biljama

    Selo Jabucje kod Lajkovca, vec peta generacija Zivanovica. Krsna slava Sveti Jovan Krstitelj. Zna se samo da su Angelina i Branislav imali sinove Milutina, Miloja,Vukasina,Zivotu, Dragoslava i Zivka i cerku Zlatiju. Dragoslav se udavio 1967 u Kolubari, ima sinove Rada i Milijana i cerku veru, svi imaju svoje potomke.Zivko sinove Milana i Boska, Vukasin sina Vladana,Miloje Radoslava i Radoslavku,Milutin Sretena i Ziku i cerku Micu,Zivota Dusana,Ruzu i Nevenu, Svi imaju decu pa i unucad. Ima jos nekoliko kuca Zivanovica ali se ne smatraju rodbinom.

  8. Živanović Obren

    imali iko od živanovića da slavi sv.Stefana

    • Zoran Živanović

      Zovem se Zoran Živanović iz sela Braničevo, krsna slava Djurdjevdan tj Djudjica.
      Moj otac Živorad 1945.
      Moj deda Miodrag 1920.
      Moj pradeda Kosta 1900.
      Za čukundedu se priča da se zvao Milojko ali nije sigurno koji je poginuo na Solunu 1915.

      Ako neko ima više informacija o Živanovićima i pronalazi se ovde neka se javi, hvala!

    • Лазар Живановић

      Да има. Моји славе Светог Стефана, док моји баба и деда славе Светог ахрангела Михајла. Ја потичем од Живановића из Поцерине(живим у Слепчевићу у близини Шапца). Са бабине стране потичем од Митрашиновића. Поздрав!

    • Obren Živanović

      Imam ja odakle ste vi

  9. Dragana Fragner rodj. Zivanovic

    Pozdrav Zivanovici,
    moje devojachko prezime je Zivanovic, od oca Dragoljuba, dede Grujice iz sela Kovachevac kod Mladenovca. Rodjena sam 01.05.1959. u Beogradu. Kako mi je otac umro kada sam imala 2 god, jako malo znam o svom poreklu sa ocheve strane. Odlazila sam kod dede Grujice na 2 slave: Djurdjevdan i Djurdjic. Ako iko ishta zna o tom kraju, molim vas javite mi se na [email protected]

  10. Andjelija

    Dobar dan, ja sam rodjena Zivanovic. Moj tata je iz sela Slavkovica kod Ljiga. Slavimo Đjurdjic. Moja sestra i ja pokusavamo da napravimo porodicno stablo. Medjutim, znamo samo 6 generacija, naime:
    Bio je neki Živan, predpostavlja se da je on imao Ljubomira koji je poginuo na Solunu i sahranjen je na Kajmakčalanu, on je imao Marka(izmedju ostalog ali on je bitan za nasu kucu), Marko je imao deda Životu, deda Života je imao mog dedu Dragoljuba(Dragana) i onda je on imao mog tatu Militina koji je kasnije imao mene i moje 2 sestre.
    Ukuloko neko nesto zna, molim vas, javite se. Mnogo bi nam znacilo.