Poreklo prezimena Žilić

17. februar 2012.

komentara: 27

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (27)

Odgovorite

27 komentara

  1. zilic

    Ja sam rodom iz Josavice – opstina Petrinja (Banija*) Hrvatska. Krsna slava mi je Djurdjevdan. Interesuje me odakle smo dosli u Hrvatsku,jer je moj deda pricao da su njegovi iz Jabuke.

  2. Vladimir

    Prezime Žilić je jako retko u Srba. Najveći broj Žilića su hrvatskog porekla oko90%, a ima i muslimana. Najbrojnija familija kako je već naveo moj dalji rođak potiče iz opštine Petrinja(Banija)Hrvatska. Takođe slavim Đurđevdan kao krsnu slavu. Moj deda je rodom od Žirovca, selo Niševići(Banija).
    Tokom dugog niza godina familija Žilić se rasula po celom svetu i bivšoj SFRJ, a neki su ostali u Hrvatskoj.Stigli su čak i do Amerike u periodu oko prvog svetskog rata. Ogranak moje porodice, uključujući i mene, živi u Beogradu.
    U Beogradu smo već starosedeoci jer je moj deda došao u Bg još davne 1921g sa 13 godina.
    Nažalost nisam uspeo da saznam tačno poreklo familije Žilić i kako smo se obreli u Hrvatskoj, a poluproverene priče ne želim da iznosim.

  3. Goran

    Ja sam iz sela Martinci kod Sremske Mitrovice i oduvek me je zanimalo poreklo mog prezimena Žilić. Ono je poprilicno cesto prezime u mom selu, a ima ga i u Sr. Mitrovici. Cuo sam da dosta Žilića ima u Hrvatskoj, ali katolicke veroispovesti. Takodje sam cuo da ima i muslimana koji se tako prezivaju. Ja slavim Djurdjevdan kao krsnu slavu. Poprilicno znam predaka unazad, sve sam to cuo od mog dede. Otac Miroslav, deda Sava, pradeda Vojin, cukundeda Sava, i cukundedin otac Damjan. Unazad vise ne znam, deda Damjan je, po pricama, rodjen negde krajem 19. veka oko 1880.-te godine. Voleo bih da mi se neko javi ko zna nesto vise, odakle je se porodica Žilić nastanila u Sremu i da razmenim sa nekim misljenja i informacije.

  4. Branko Todorović

    U knjizi Vlastela Ilirskog grbovnika Srđan Rudić iznosi mogućnost da su zapravo srednjovekovni Žilići (Xilich, Žilić) predstavljeni u Ilirskom grbovniku pod prezimenom Šićь. (Navedeno delo, str. 241)

    Aleksandar Solovjev i Sima Ćirković imaju drugačije mišljenje i smatraju da se radi o poljičkoj porodici Šišić koja se spominje u spisku plemstva 1778. godine. (Isto)

    Prezime Šilić spominje se 1735. godine u Biogradu na Moru. (Amos Rube Filipi, Biogradsko-vransko primorje u doba Mletačko-Turskih ratova s osvrtom na povijest naseljenja, Povijest Varne, JAZU, Zadar, 1971, str. 560)

  5. Jurica

    Ja sam hrvat zilic iz dalmacije. Drago vas upoznati. Velika vecina zilica su iz sredisnje bosne. Doselili su kao katolici u dalmaciju i liku. Znam da ih ima puno muslimana istog prezimena. Neki su bjezali od osmanlija, drugi preuzeli islam. Ima zilica srba u srbiji u uzicama i u kikindi. Ali naravno i u beogradu. Ali vecina su hrvati ili bosnjaci. Pozdrav iz zadra.

  6. Milorad Bogdanović

    Žilići, pravoslavne vjere, spominju se u Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu u parohiji Dobrun i Višegrad u protoprezviteratu višegradskom, slave Nikoljdan.

    Takođe, u Slavoniji, u Šematizmu eparhije pakračke za 1898, spominje se ovo prezime u parohiji Smoljanocvi, protoprezviterat treštenovački, slava Nikoljdan. U ovoj parohiji nalazila se crkva sv. oca Nikolaja, podignuta 1760 godine a Matice crkvene se vode od 1778 godine. Parohiju čine sela: Bratuljevci, Velika, Vrhovci, Kantarovci, Klisa, Kunovci, Nježić, Ozdakovci, Oljasi, Perenci, Poljanska, Svrzigaće i Toranj.

  7. Momir Zilic

    Ja se prezivam Zilic i poreklom sam iz jednog prelepog sela kod Dvora na Uni-Buinjski Rijecani…Slavim slavu Djurdjevdan…Pozdrav svim BANINCIMA

  8. Vladimir

    Nisam znao da ima toliko Žilića u SM? Gorane, pošto i ti spominješ Đurđevdan kao i Momir očigledno je da postoji neka familijarna veza koja nije slučajna jer je česta. E sad otkud deo familije u Sr.Mitrovici…
    Da li postoji mogućnost da su Žilići koji slave Đurđevdan i oni koji slave Nikoljdan potpuno različite familije?
    Jurice, prezime Žilić nije toliko retko kod Hrvata Katolika posebno u Dalmaciji. Mislim da ih ima dosta i u Splitu, Zadru itd. U Ukrajini ima dosta Žiliča. Možda postoji neka veza? Treba takođe znati da su se Žilići sa Banije vremenom naseljavali u Petrinju i Sisak tako da ih ima i tamo. Postoji li neko svedočanstvo korena naziva (imena) Žilić?

    • MILENA

      Ja se prezivam Žilić i potičem sa Banije, znam da je najvuše Žilića bilo naseljeno
      u Petrinji od kuda potiče i moja porodica a moji su se preselilili u opštinu Hrvatska
      Kostajnica i deo porodice u Baffalo-Kanada gde je živeo moji pradeda i brat moga
      dede, i sa tim delom porodice nemam nikakav kontakt. Moja porodica takodje slavi
      đurđevdan. Sve što sam čula o poreklu da su u hrvatsku došli iz Hercegovine.
      Ako neko ima druga saznanja volela bi da se javi.

  9. Nihad

    I ja se prezivam Žilić.Moje porijeklo je iz okoline Sarajeva, podnožje planine Visočice) blizu Bjelašnice.Musliman sam.Malo sam istraživao inašao sam da se djed moga djeda (dakle moj pra-pra djed) zvao Ibrahim i da je živio oko 1850.godine u istom selu.
    Ima jedna meni interesantna stvar koje se sjećam iz djetinjstva.Naime u vrijeme pravoslavnog Božića nana je pravila kolače povodom praznika koga je
    nazivala BOZGUN.Ovo mi niko nije umio objasniti.Inače mojih Žilića ima kod Kiseljaka( Kaćuni), kod Olova, kod Goražda i svi su muslimani.Upoznao sam i katolika iz okoline Konjica.
    Nisam uspio da saznam kako su dospijeli u ovo zabačeno planinsko selogdje život bio jako surov i težak,a volio bih to da znam.
    Pozdrav svim Žilićima

    • Branko Todorović

      Mula Mustafa Ševki Bašeskija u svom Ljetopisu (1746-1804), navodi nazive za hrišćanske praznike koji su korišćeni od strane muslimana, pa tako spominje i Bozgun (Božić), Jurjevo (Đurđevdan), Vidov-gun (Vidovdan), Petrov-gun (Petrovdan), Kasum (Mitrovdan), Alidjun (Ilindan)… ovi nazivi se tako često nalaze i u kadijskim sidžilima, kada računaju vreme i datiraju neke događaje.

      Ako se tako nešto obeležavalo u krugu porodice, onda je verovatno reč o tradicijama nasleđenim iz preislamskog perioda, što takođe nije retkost u etnografskim izvorima. Tu postoje i one porodice što su prividno prešle na islam, a u tajnosti ostajali hrišćani, a neki su se samo suzdržavali od radova i sličnog kad bi se proslavljao neki od velikih hrićanskih praznika.

      Uzajamnog poštovanja svetitelja ima i među katolicima i pravoslavnim, u nekim selima na primer katolici ne rade poljse poslove na pravoslavnog Svetog Iliju, pošto je verovanje narodno da rad u polju na taj dan Sveti Ilija kažnjava munjom, pa se stvarno dešavalo da grom udari i popali sena, štale i slično (realno, oko svetog Ilije, to je 2. avgust, gotovo svake godine zagrmi, dan tamo dan ovamo, opet kako narod kaže, “Sveti Ilija ne zna kad je tačno njegov dan, pa nekad zagrmi i 30. jula ili 4. avgusta). U nekim čak i muslimanskim selima, koja su na dodiru s pravoslavnim, poštovao se Sveti Ilija u tom smislu – nije se radilo ništa u polju.

  10. Dragojlo

    Svi Zilici su srbi pravoslavne vjere osim onih ciji su predci promjenili vjeru a slave krsnu slavu Djrdjevdan!!!U Zirovcu nije bilo Zilica.Zilici su jedno selo na podrucju dvora a odatle su se raseljavali iz raznih potreba dalje. Pisani tragovi govore da su tu preko 700 godina a dosli su iz sela POTPEC sa sjevera Crne Gore i doselili se u Dalmaciju i na Baniju.Zilici muslimani su presli u islam ,treba da provjere i da se uvjere da je to tacno.