Жарковић Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Жарковић

Жарковић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (7)

 • Милан Жарковић

  Поштовани,
  шалјем Вам неке податке о пореклу презимена Жарковић, грбу, химни и славама које породице са овим презименом славе! Да не бих сада писао, можда је најлакше да податке преузмете са сајта: http://www.zarkovici.com/. Ако Вас интересују још неки подаци, поседујем и родослов од настанка презимена 1365 године.
  с поштовањем
  Милан Жарковић

  Одговори
 • Goran

  Postovani Milane Zarkovicu..zainteresovan sam za poreklo Zarkovica…jer u Hrvatskoj u Sisku postoje Zarkovici koji su sad katolici…da li su oni stvarno katolici poreklom ili su pokatoliceni ..i ako jesu da li ima podataka kad se to dogodilo…hvala unapred

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЖАРКОВИЋ (п.м). Жарковићи (п). у Горњем Храсну (Неум), Убоску и Капавици (Љубиње), Срђевићима и Бодежиштима (Гацко), Крашчици (Борач), Худутском (Прозор). Према предању, потичу од кнеза Мирила из Мириловића (Билећа). У Горњем Храсну су живјели у засеоцима Влака и Гај. Године 1829. прешли су из Влаке у Гај. Неке породице су одселиле у Убоско 1882. године. Касније су се исељавали у Косовску Митровицу, Бачку и друге крајеве. Славе Јовањдан (59:276.289.293: 155:700). Жарковићи у Срђевићима, према предању, потичу од неког кнеза Жарковића који је „у вријеме Баја Пивљанина живио у Срђевићима’’. И у Крушчици су поријеклом из Срђевића, а доселили су из Луковица код Гацка (59:201, 204.322). Жарковићи у Худутском су из Горњег Храсна. Године 1895. доселили су у Јабланицу, „одатле у Дољане, затим на Јасен, па у Узоперце, а 1932. на Раму“ – у Худутско. Славе Јовањдан (79:155). Жарковићи (м), у Прењу (Дубраве, Столац). Старином су из Речица (Чапљина). Селили су у Турску, па се повратили око 1855. године, и настанили у Прењу (59:257).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
  • Vlado

   Poštovani
   Vaši Žarkovići u G. HRASNU SU OD ŽARKOVIĆA HRVATA Rkt iz sela Čvaljina općina Ravno. Zračna udaljenost od Čvaljine do G.Hrasna je cca 10km. Na Vlaku ,G.Hrasno priženio se Žarković iz Čvaljine u drugoj polovici 18 st. (iza 1750 god). Nikola Žarković iz župe Zažablje koji je bio harambaša dobio je zemlju u Popovu polju 1690 god i naselio se u Čvaljini da bi padom turaka uPopovu dobio zemlju i od Mlečana koji su kratko vladali u Popovu do 1702 god.
   Nemojte se zanositi o mitovima Žarkovića iz Mirilovića i Riđjana. U G. Hrasnu postoje pravoslavci sa Ridjana ali nei Žarkoviči. Oni su tu asimilacijom Žarkovića iz Čvaljine . Posjedujem upise župnih matica Rkt crkve od 1710 god pa dalje. Nemoj te brinuti , Crnogorski Žarkovići jesu ŽARKOEVIĆI sa Bojane koji su vremenu etimologijom prerasli u Žarkoviće. Žarkovići G. HRASNA odnosno bratstvo Žarkovića su prekopirali grb Crnogorskih Žarkoevića i stavili Žarković. Poguglajte „bratstvo Žarkovića“ pa ćete vidjeti.
   Pozdrav

   Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top