Жарковић

17. фебруара 2012.

коментара: 9

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. Милан Жарковић

  Поштовани,
  шалјем Вам неке податке о пореклу презимена Жарковић, грбу, химни и славама које породице са овим презименом славе! Да не бих сада писао, можда је најлакше да податке преузмете са сајта: http://www.zarkovici.com/. Ако Вас интересују још неки подаци, поседујем и родослов од настанка презимена 1365 године.
  с поштовањем
  Милан Жарковић

 2. Goran

  Postovani Milane Zarkovicu..zainteresovan sam za poreklo Zarkovica…jer u Hrvatskoj u Sisku postoje Zarkovici koji su sad katolici…da li su oni stvarno katolici poreklom ili su pokatoliceni ..i ako jesu da li ima podataka kad se to dogodilo…hvala unapred

 3. Војислав Ананић

  ЖАРКОВИЋ (п.м). Жарковићи (п). у Горњем Храсну (Неум), Убоску и Капавици (Љубиње), Срђевићима и Бодежиштима (Гацко), Крашчици (Борач), Худутском (Прозор). Према предању, потичу од кнеза Мирила из Мириловића (Билећа). У Горњем Храсну су живјели у засеоцима Влака и Гај. Године 1829. прешли су из Влаке у Гај. Неке породице су одселиле у Убоско 1882. године. Касније су се исељавали у Косовску Митровицу, Бачку и друге крајеве. Славе Јовањдан (59:276.289.293: 155:700). Жарковићи у Срђевићима, према предању, потичу од неког кнеза Жарковића који је “у вријеме Баја Пивљанина живио у Срђевићима’’. И у Крушчици су поријеклом из Срђевића, а доселили су из Луковица код Гацка (59:201, 204.322). Жарковићи у Худутском су из Горњег Храсна. Године 1895. доселили су у Јабланицу, “одатле у Дољане, затим на Јасен, па у Узоперце, а 1932. на Раму” – у Худутско. Славе Јовањдан (79:155). Жарковићи (м), у Прењу (Дубраве, Столац). Старином су из Речица (Чапљина). Селили су у Турску, па се повратили око 1855. године, и настанили у Прењу (59:257).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  • Vlado

   Poštovani
   Vaši Žarkovići u G. HRASNU SU OD ŽARKOVIĆA HRVATA Rkt iz sela Čvaljina općina Ravno. Zračna udaljenost od Čvaljine do G.Hrasna je cca 10km. Na Vlaku ,G.Hrasno priženio se Žarković iz Čvaljine u drugoj polovici 18 st. (iza 1750 god). Nikola Žarković iz župe Zažablje koji je bio harambaša dobio je zemlju u Popovu polju 1690 god i naselio se u Čvaljini da bi padom turaka uPopovu dobio zemlju i od Mlečana koji su kratko vladali u Popovu do 1702 god.
   Nemojte se zanositi o mitovima Žarkovića iz Mirilovića i Riđjana. U G. Hrasnu postoje pravoslavci sa Ridjana ali nei Žarkoviči. Oni su tu asimilacijom Žarkovića iz Čvaljine . Posjedujem upise župnih matica Rkt crkve od 1710 god pa dalje. Nemoj te brinuti , Crnogorski Žarkovići jesu ŽARKOEVIĆI sa Bojane koji su vremenu etimologijom prerasli u Žarkoviće. Žarkovići G. HRASNA odnosno bratstvo Žarkovića su prekopirali grb Crnogorskih Žarkoevića i stavili Žarković. Poguglajte “bratstvo Žarkovića” pa ćete vidjeti.
   Pozdrav

 4. Никола Жарковић

  Поздрав,
  ја сам Никола Жарковић, из Београда. Отац Радован(†), такође из Београда. Оно што знам о пореклу јесте:
  Деда – Милутин Жарковић(†) (1900. годиште), из села Крушчица у Херцеговини.
  Баба – Цвијета Зиројевић(†) (1910. годиште), из села Пресједовац у Херцеговини.
  Крсна слава је Св. Никола – Никољдан.

  О пореклу знам да су се негде између првог (1918.-1928.) или другог (1928. – 1938.) таласа миграција, по указу Краљевине СХС одн. Краљевине Југославије настанили на Космету као колонисти, тачније у Урошевцу. Ту бивају до II рата, када беже у Крушевац, а потом након рата, бивају настањени у Београду, по указу ДФЈ, на посед војвођанскиј немаца.

  Не знам да ли Епархија Захумско-Херцеговачка можда има неке списе (црквене књиге и сл.) по којима бих могао да испратим порекло по бабиној и дединој страни, видећемо на пролеће. А опет, можда некоме буде значило, па се испостави да имам неки род у Херцеговини.

  Поздрав!