Đuzić

17. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Bojan

    Poreklo prezimena Djuzic potice sa Kosovo, tacnije selo Mogila. Krsna Slava sv.Djordje 16 November. Djuzic zive u Jagodini( Trnava, Dragocvet, Kovacevac) Smederevu, Kragujevcu. Jedna porodica zivi u Skopje.

    • Vojislav

      Prvi svjetski rat (1914-1918)

      Na početku 1. svjetskog rata Banija je bila u sastavu Austro Ugarske odnosno Hrvatske na strani sila osovine. Mnogi su mobilizirani i poslani na istočni front gdje su se masovno predavali Rusiji kao sili Atante te se preko Rumunije kao dobrovoljci na strani Srbije uključivali u završne borbe. Mnogo dobrovoljaca dolazi iz Amerike koja se priključila Atanti 1917. godine. Među dobrovoljcima sa Banije u 1. svjetskom ratu nalazimo:
       Đurić Ilije Đuro, rođen 07. Jun.1895. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. Nije služio vojni rok. U rezervne trupe srpske vojske stupio 1.Sep.1918. godine dolaskom iz Amerike.
       Đurić Ilije Đuro – Mlađi, rođen u selu Vrpolje, Dvor na Uni. Služio vojni rok 3 mjeseca. U redove srpske vojske stupio 1.Aug.1918. godine dolaskom iz Amerike.
       Đurić Stevana Lazo „Beko“, srpski dobrovoljac, predsjednik općine, (Donji Javoranj 1869. – Javoranj? 1945.) Dva razreda gimnazije završio u Petrinji. Bio je poznat domaćin i napredan poljoprvrednik. U Velikom ratu mobiliziran u austrugarsku vojsku i upućen na Ruski front. Nakon zarobljavanja stupio u srpsku dobrovoljačku diviziju. Učestvovao u proboju Solunskog fronta i borbama do oslobođenja zemlje. Odlikovan je za za ratne zasluge. U međuratnom periodu kao ugledan seljan, u četiri mandata biran je za predsjednika općine Donji Javoranj. Politički je pripadao i kandidovao se na listi JRZ-e (Jugoslavenska Radikalna Zajednica). Bio je u nadzornom odboru Srpske štedionice u Dvoru osnovane 1907. godine. Lazara nalazimo i na listi paralamentarnih izbora 1938. godine. U opštini Javoranj na izborima je pobjedila lista Sime Pribičevića SDK (Seljačko Demokratska Koalicija) sa 557 glasova dok prtukandidat Đurić Lazar ispred JRZ dobio je 245 glasova. Nakon okupacije zemlje i uspostave NDH, aktivno je učestvovao u NOP-u. Uhvaćen je u selu od strane ustaša i zajedno sa ženom, sinom i snahom ubijen na Čiknjljinoj strani. Dopunjeno sa građom od: Krnjaić , Smoljnović , Radojčić .
       Đurić Petra Milić, rođen 03.Apr.1897. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. Nije služio vojni rok. U srpske dobrovoljačke jedinice stupio 01.Maj.1917. godine dolaskom iz Amerike. Kao dobrovolj1ac umjesto zemlje od Ministarstva financija KJ, dobio je 50.000 dinara.
       Đurić Nikola, rođen 1880. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. U srpske dobrovoljačke jedinice stupio 07.Mar.1916. godine. Umro od zadobijenih rana u borbama kod Garandže kao borac Drugog pješadijskog puka.
       Đurić Mile Pavao, rođen u selu Gage, Dvor na Uni. Drugih podataka nema.
       Đurić M Petar, rođen 20.Apr.1893. godine u selu Javnica, Dvor na Uni. U rezervne trupe srpske vojske stupio 30.Aug.1917. godine dolaskom iz Amerike.
       Đurić Mihajla Petar, rođen 23.Maj.1878. godine u selu Javoranj, Dvor na Uni. Nije služio vojni rok. U operativne trupe srpske vojske stupio 23.Sep,1918. godine dolaskom iz Amerike. Kao borac – dobrovoljac od Ministranstva financija KJ, dobio je 50.000 dinara umjesto zemlje.
       Đurić Stanko, rođen 1877. godine u selu Leskovac, Dvor na Uni. Postoje podatci da je kao dobrovoljac raspoređen u Peti pješadijski puk.
       Đurić Stevo, rođen 1877 godine u selu Leskovac, Dvor na Uni. Postoje podatci da je kao dobrovoljac raspoređen u Peti pješadijski puk, u neboračku četu.
       Đurić Velizar, pješadijski kapetan 1 klase postavljen je za ađuntanta komandanta Prve srpske dobrovoljačke divizije. Odlikovan je rumunskim Krstom sa natpisom „DOBRUDŽA“.
       Đurić Ilija, vitez Karađorđeve zvezde,nije upisan na Džakulinom popisu, (Donji Javoranj, 1876 – Donji Javoranj 1938) . Nakon završene osnovne škole preko Privrednika upućen u Novi Sad (vidi Đurić Ilija Petrov u popisu pitomaca Privrednika) U Velikom ratu iz austrugarske vojske stupio u redove srpskih dobrovoljaca. Za pokazanu hrabrost u borbi odlikovan vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde. Živio u Javornju i bavio se zemljoradnjom .

      Kraljevina Jugoslavija (1918-1941)

      U Zbirci naučnih i publicističkih radova općine Dvor na Uni iz perioda Kraljevine Jugoslavije, nalazimo:
       Đurić Dragan (Francuz), ( Donji Javoranj 1914 – Pančevo 1981). Nakon osnovne škole postaje pitomac „Privrednika“ . Od 1937, do 1940. godine komunistički uticaj sve je veći u dvorskom kraju kroz ogranak „Seljačkoh kola“ SDS i lijevom krilu „Hrvatske seljačke stranke“ HSS, Dragan se spominje među aktivistima. Đurić Dragana je Krnjaić uvrstio u „Leksikon Srba Banije“ ; ilegalac, političar i privrednik, koristeći sljedeće izvore. , . Član KPJ od 1939. godine i aktivno učestvuje u pripremama i organizaciji otpora fašizmu, stvorio je ilegalnu organizaciju koja je djelovala na okupiranom podrčju. Godine 1943, pod konspirativnim imenom „Francuz“ dolazi u Pančevo i postaje glavni organizator akcija otpora u Južnom Banatu. Kraj rata dočekao je u operativnim jedinicama NOB-e na dužnosti komesara bataljona u 5. Vojvođanskoj brigadi. Suprostavio se formiranju zemljoradničkih zadruga zbog čega je isključen iz KPJ i sa porodicom izbačen iz stana. Odležao je i 10 mjeseci zatvora. Zaposlio se u staklorezačkom poduzeću „Staklopan“ kao običan radink, te nakon godina dobrog rada postaje direktor tog preduzeća i tu je ostao do penzije.