Ђузић

17. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Bojan

    Poreklo prezimena Djuzic potice sa Kosovo, tacnije selo Mogila. Krsna Slava sv.Djordje 16 November. Djuzic zive u Jagodini( Trnava, Dragocvet, Kovacevac) Smederevu, Kragujevcu. Jedna porodica zivi u Skopje.

    • Војислав

      Први свјетски рат (1914-1918)

      На почетку 1. свјетског рата Банија је била у саставу Аустро Угарске односно Хрватске на страни сила осовине. Многи су мобилизирани и послани на источни фронт гдје су се масовно предавали Русији као сили Атанте те се преко Румуније као добровољци на страни Србије укључивали у завршне борбе. Много добровољаца долази из Америке која се прикључила Атанти 1917. године. Међу добровољцима са Баније у 1. свјетском рату налазимо:
       Ђурић Илије Ђуро, рођен 07. Јун.1895. године у селу Јаворањ, Двор на Уни. Није служио војни рок. У резервне трупе српске војске ступио 1.Сеп.1918. године доласком из Америке.
       Ђурић Илије Ђуро – Млађи, рођен у селу Врпоље, Двор на Уни. Служио војни рок 3 мјесеца. У редове српске војске ступио 1.Ауг.1918. године доласком из Америке.
       Ђурић Стевана Лазо „Беко“, српски добровољац, предсједник опћине, (Доњи Јаворањ 1869. – Јаворањ? 1945.) Два разреда гимназије завршио у Петрињи. Био је познат домаћин и напредан пољопрвредник. У Великом рату мобилизиран у аустругарску војску и упућен на Руски фронт. Након заробљавања ступио у српску добровољачку дивизију. Учествовао у пробоју Солунског фронта и борбама до ослобођења земље. Одликован је за за ратне заслуге. У међуратном периоду као угледан сељан, у четири мандата биран је за предсједника опћине Доњи Јаворањ. Политички је припадао и кандидовао се на листи ЈРЗ-е (Југославенска Радикална Заједница). Био је у надзорном одбору Српске штедионице у Двору основане 1907. године. Лазара налазимо и на листи параламентарних избора 1938. године. У општини Јаворањ на изборима је побједила листа Симе Прибичевића СДК (Сељачко Демократска Коалиција) са 557 гласова док пртукандидат Ђурић Лазар испред ЈРЗ добио је 245 гласова. Након окупације земље и успоставе НДХ, активно је учествовао у НОП-у. Ухваћен је у селу од стране усташа и заједно са женом, сином и снахом убијен на Чикњљиној страни. Допуњено са грађом од: Крњаић , Смољновић , Радојчић .
       Ђурић Петра Милић, рођен 03.Апр.1897. године у селу Јаворањ, Двор на Уни. Није служио војни рок. У српске добровољачке јединице ступио 01.Мај.1917. године доласком из Америке. Као добровољ1ац умјесто земље од Министарства финанција КЈ, добио је 50.000 динара.
       Ђурић Никола, рођен 1880. године у селу Јаворањ, Двор на Уни. У српске добровољачке јединице ступио 07.Мар.1916. године. Умро од задобијених рана у борбама код Гаранџе као борац Другог пјешадијског пука.
       Ђурић Миле Павао, рођен у селу Гаге, Двор на Уни. Других података нема.
       Ђурић М Петар, рођен 20.Апр.1893. године у селу Јавница, Двор на Уни. У резервне трупе српске војске ступио 30.Ауг.1917. године доласком из Америке.
       Ђурић Михајла Петар, рођен 23.Мај.1878. године у селу Јаворањ, Двор на Уни. Није служио војни рок. У оперативне трупе српске војске ступио 23.Сеп,1918. године доласком из Америке. Као борац – добровољац од Министранства финанција КЈ, добио је 50.000 динара умјесто земље.
       Ђурић Станко, рођен 1877. године у селу Лесковац, Двор на Уни. Постоје податци да је као добровољац распоређен у Пети пјешадијски пук.
       Ђурић Стево, рођен 1877 године у селу Лесковац, Двор на Уни. Постоје податци да је као добровољац распоређен у Пети пјешадијски пук, у неборачку чету.
       Ђурић Велизар, пјешадијски капетан 1 класе постављен је за ађунтанта команданта Прве српске добровољачке дивизије. Одликован је румунским Крстом са натписом „DOBRUDŽA“.
       Ђурић Илија, витез Карађорђеве звезде,није уписан на Џакулином попису, (Доњи Јаворањ, 1876 – Доњи Јаворањ 1938) . Након завршене основне школе преко Привредника упућен у Нови Сад (види Ђурић Илија Петров у попису питомаца Привредника) У Великом рату из аустругарске војске ступио у редове српских добровољаца. За показану храброст у борби одликован војничким орденом Карађорђеве звезде. Живио у Јаворњу и бавио се земљорадњом .

      Краљевина Југославија (1918-1941)

      У Збирци научних и публицистичких радова опћине Двор на Уни из периода Краљевине Југославије, налазимо:
       Ђурић Драган (Француз), ( Доњи Јаворањ 1914 – Панчево 1981). Након основне школе постаје питомац „Привредника“ . Од 1937, до 1940. године комунистички утицај све је већи у дворском крају кроз огранак „Сељачкох кола“ СДС и лијевом крилу „Хрватске сељачке странке“ ХСС, Драган се спомиње међу активистима. Ђурић Драгана је Крњаић уврстио у „Лексикон Срба Баније“ ; илегалац, политичар и привредник, користећи сљедеће изворе. , . Члан КПЈ од 1939. године и активно учествује у припремама и организацији отпора фашизму, створио је илегалну организацију која је дјеловала на окупираном подрчју. Године 1943, под конспиративним именом „Француз“ долази у Панчево и постаје главни организатор акција отпора у Јужном Банату. Крај рата дочекао је у оперативним јединицама НОБ-е на дужности комесара батаљона у 5. Војвођанској бригади. Супроставио се формирању земљорадничких задруга због чега је искључен из КПЈ и са породицом избачен из стана. Одлежао је и 10 мјесеци затвора. Запослио се у стаклорезачком подузећу „Стаклопан“ као обичан радинк, те након година доброг рада постаје директор тог предузећа и ту је остао до пензије.