Порекло презимена Дугалић

16. фебруара 2012.

коментара: 3

Породице са презименом Дугалић пореклом су из околине манастира Студеница и Жича. Како пише наша сарадница Јелена (дев. Дугалић), Дугалића данас има највише у Краљеву, али и у осталим деловима Србије.

“На основу усмених предања, Дугалићи су живели у Невесињу (Херцеговина) пре него што су дошли у околину манастира Студеница и Жича. Били су занатлије, али и школовани људи. Презиме Дугалић је и настало отуда што им је главни занат био израда буради, па је по оним удужним летвама које чине буре, а које се зову Дуге, формирано презиме. Дугалићи су већином и високи људи, па и то неки повезују са презименом”, пише Јелена.

Дугалића данас има и у бившим републикама СФРЈ, од којих су неки примили и друге вере (муслимани, католици). Претопставља се да су се асимиловали.

КРСНА СЛАВА: Сви Дугалићи славе Лазареву суботу (Врбицу).

ПОЗНАТИ: Глумац Небојша Дугалић (рођен је у Краљеву); генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић (рођен у Студеници).

_______

О пореклу Дугалића добили смо и овај прилог:

Дугалићи су пореклом из Херцеговине из околине Стоца. Данас тамо постоје и топоними Дугалића махала, Дугалића Коса… који се налазе у селу Доња Поплат.
Дугалићи су од старина, векове уназад били фамилија која се бавила каменореством и клесањем. Као чувене херцеговачке мајсторе у Србију их је довео још Стеван Немања и настанио их у околини великих богомоља. Тако и дан данас у околини манастира Студенице и Жиче постоје имања чији су власници Дугалићи али и насеља са породицима Дугалића.
Дугалићи који су остали у Херцеговини примили су ислам и та лоза је дала чак два везира у отоманском царству.
Дугалићи у Србији најбројнији су у Краљеву и Рашки. И данас има Дугалића каменорезаца. У околини Рашке постоји и село Дугалићи.
У Славонији такође постоје Дугалићи. Они припадају католичкој конфесији и такође су пореклом Херцеговци.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. LJuba

    Ja sam Gasovic,ali po pricama,staro prezime je Dugalic.Promenili su prezime za vreme Turaka, jer su ubili nekog Turcina. Slavimo Lazarevu subotu.

  2. Ena

    Nema u Slavoniji Dugalića već u Zapadnon Sremu. Od te loze je deo pokatoličen ranije za vreme M. Terezijje. Moj deda je bio oženjen pravoslavkom Sofijom Lilić. Ali, posle 2 sv. rata u familiju su ušla 2 zeta i 1 snaja katolici, iz tih brakova, pilutanska deca su postala Hrvati… Tako su Hrvari nastali, prisilnim pokatoličenjem, neka svako kopa po korenima. Uostalom svako bira šta će biti, ostati ili postati. Ali, nemogice je se odreći, a tvrditi da su to drugi uradili.

  3. Ja Sam Dugalic I poreklom iz sijekovca okolina bos.brod . Dugalic familija se doselila u ovu okolinu oko 1750 godine .poreklo je iz hercegovine mjesto koje se zvalo duge tako da su se zvali dugalic