Poreklo prezimena Dugalić

16. februar 2012.

komentara: 4

Porodice sa prezimenom Dugalić poreklom su iz okoline manastira Studenica i Žiča. Kako piše naša saradnica Jelena (dev. Dugalić), Dugalića danas ima najviše u Kraljevu, ali i u ostalim delovima Srbije.

“Na osnovu usmenih predanja, Dugalići su živeli u Nevesinju (Hercegovina) pre nego što su došli u okolinu manastira Studenica i Žiča. Bili su zanatlije, ali i školovani ljudi. Prezime Dugalić je i nastalo otuda što im je glavni zanat bio izrada buradi, pa je po onim udužnim letvama koje čine bure, a koje se zovu Duge, formirano prezime. Dugalići su većinom i visoki ljudi, pa i to neki povezuju sa prezimenom”, piše Jelena.

Dugalića danas ima i u bivšim republikama SFRJ, od kojih su neki primili i druge vere (muslimani, katolici). Pretopstavlja se da su se asimilovali.

KRSNA SLAVA: Svi Dugalići slave Lazarevu subotu (Vrbicu).

POZNATI: Glumac Nebojša Dugalić (rođen je u Kraljevu); generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić (rođen u Studenici).

_______

O poreklu Dugalića dobili smo i ovaj prilog:

Dugalići su poreklom iz Hercegovine iz okoline Stoca. Danas tamo postoje i toponimi Dugalića mahala, Dugalića Kosa… koji se nalaze u selu Donja Poplat.
Dugalići su od starina, vekove unazad bili familija koja se bavila kamenorestvom i klesanjem. Kao čuvene hercegovačke majstore u Srbiju ih je doveo još Stevan Nemanja i nastanio ih u okolini velikih bogomolja. Tako i dan danas u okolini manastira Studenice i Žiče postoje imanja čiji su vlasnici Dugalići ali i naselja sa porodicima Dugalića.
Dugalići koji su ostali u Hercegovini primili su islam i ta loza je dala čak dva vezira u otomanskom carstvu.
Dugalići u Srbiji najbrojniji su u Kraljevu i Raški. I danas ima Dugalića kamenorezaca. U okolini Raške postoji i selo Dugalići.
U Slavoniji takođe postoje Dugalići. Oni pripadaju katoličkoj konfesiji i takođe su poreklom Hercegovci.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. LJuba

    Ja sam Gasovic,ali po pricama,staro prezime je Dugalic.Promenili su prezime za vreme Turaka, jer su ubili nekog Turcina. Slavimo Lazarevu subotu.

  2. Ena

    Nema u Slavoniji Dugalića već u Zapadnon Sremu. Od te loze je deo pokatoličen ranije za vreme M. Terezijje. Moj deda je bio oženjen pravoslavkom Sofijom Lilić. Ali, posle 2 sv. rata u familiju su ušla 2 zeta i 1 snaja katolici, iz tih brakova, pilutanska deca su postala Hrvati… Tako su Hrvari nastali, prisilnim pokatoličenjem, neka svako kopa po korenima. Uostalom svako bira šta će biti, ostati ili postati. Ali, nemogice je se odreći, a tvrditi da su to drugi uradili.

  3. Ja Sam Dugalic I poreklom iz sijekovca okolina bos.brod . Dugalic familija se doselila u ovu okolinu oko 1750 godine .poreklo je iz hercegovine mjesto koje se zvalo duge tako da su se zvali dugalic

  4. Vladimir D.

    Poznati su Narodni heroji Dušan Dugalić i Momčilo Dugalić…… Predstavnici dve familije….. U osnovi Radičelo je bilo prvi prostor gde su se naselili po dolasku iz Hercegovine……. Kasnije, deo familije prelaze u okolinu Kraljeva….. Dva Dugalića iz Kamenice, podno Goča se pominju 1837. na spisku stočnog popisa…… Jedna familija se naseljava u okolini Ljiga……. U Hrvatskoj , jedna porodica završava u Slavoniji i primaju katoličanstvo…… Ranas jedan od Dugalića je Rektor ili tako nešto na Teološkom Sveučilištu u Sisku… Da, oni iz Hercegovine primaju islam…… Čuo sam od dede da je spominjao Dugalića Do u hercegovini, ali ga nisam našao…… Od Strica sam čuo da zapisi o seobama iz Hercegovine postoje u nekoj crkvi SPC kod Trebinja, (iznad Dubrovnika), gde se čuvaju…..