Poreklo prezimena Dogandžić

16. februar 2012.

komentara: 21

Prezime Dogandžić, kako piše naš saradnik Stojan Dogandžić, pripada istoimenom rodu iz Štrca u Sirinićkoj župi na Šar planini – Kosovo i Metohija. Prilog gospodina Dogandžića objavljujemo u celini:

Svi Dogandžići u Štrpcu (uključujući i one koji su promenili prezime: Kostadinovići, Jakovljevići, Ilići, Ristići) slave Svetog Nikolu 19. decembra. Dogandžića od roda u Štrpcu ima i u Gračanici, Beogradu, Novom Sadu, Smederevu … Dogandžići u Donjoj Gušterici u opštini Lipljan su takođe od našeg roda.

Po kazivanju, Dogandžići su se u Štrpce doselili u 19. veku iz Pologa (okolina Tetova) nakon što su poubijali ”aramije” koji su ih maltretirali ”u svojoj kući”. Iz straha od osvete pokupili su stoku i najosnovnije stvari i krenuli preko vrhova Šar planine. Izgleda da su se odvojili, jer je veća grupa krenula ka Kosovskoj kotlini i stigla u Donju Guštericu, a druga manja grupa stigla u Sirinićku župu u Štrpce.

Ovo verovatno nije slučajnost jer je Gušterica u opštini Lipljan u srednjem veku bila sokolarski posed (Dogandže ili Dogandžije su u prevodu sokolari) pa nije isključeno da su se vratili onamo gde su nekad živeli. Dogandžići u Štrpcu imaju kolektivno pamćenje da su nekad bili moćni i bogati, te i danas i najsiromasniji od nas imaju visoko mišljenje o sebi. Danas su Dogandžići uglavnom vrlo obrazovani i ima ih na visokim pozicijama. Najpoznatiji Dogandžići iz Štrpca su: prof. dr Stanoje Dogandžić, njegov sin prof. dr Aleksandar Dogandžić. Na lokalu ima dosta poznatih Dogandžića.  I u Novom Sadu i Smederevu ima pozntatih (uspešnih) Dogandžića.

Nadam se da sam Vam pomogao, a takođe se nadam da ću preko Vas kompletirati delove koji nedostaju (kako su Dogandžići stigli u Polog).

Unapred zahvalan

Stojadin Dogandžić, Štrpce

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. Goran

    Dogandžići iz sela Svrke kod Peći su iz Brskova,gde su živeli Sasi rudari.U blizini Brskova ima livada gde je bila Brskovska carina,ili dogana.Livada se zvala Doganjica,a tu su radili vojnici-carinici,dogandžije.Dogandžije su kontrolisale ulaz-izlaz robe i trgovaca nemaju nikakve veze sa Sokolovima.Dogana je stara romanska reč za carinu.

  2. Goran

    I ovi Dogandžići iz Svrka kod Peći su iz okoline Prizrena moguće iz Sredačke župe ili Sirinićke.Kod Prizrena su bili dvorovi Cara Dušana gde je bilo mnogo Sokolara,Dogandžija,a u 15,16veku mnogi su Srbi sa Kosova i od Prizrena bežali u Severnu Albaniju odatle u Kuče.Posle su odatle iz Kuča otišli za Peć,i na Kosovo.Kod Prizrena je bila i Granica Srbije i Vizantije,gde su bili i Germanski Graničari,Varjazi

  3. Sasanka Kapetanovic

    Dogandzici Kapetanovici u Donjoj Gusterici su starosedeoci vekovima.Sokolari izuzetno.pismeni ljudi.Ja sam i Donje Gusterice