Poreklo prezimena Dedić

16. februar 2012.

komentara: 73

PIŠE: mr Slavomir Dedić

Ovo je prilog koji se odnosi isključivo na Dediće iz Bukovačkih salaša kod Sombora. Bukovački salaši su ušorena grupa salaša udaljeni oko 6 km od Sombora. Od 15 somborskih salaša ovo su najveći. Bukovački salaši imaju železničku stanicu na pravcu Sombor-Bogojevo-Vinkovci. Na stanici piše “Bukovački salaši”. Prvi Dedić u Somboru (Sava) registrovan je oko 1740. godine. Od onda do danas prema crkvenim i gradskim matičnim knjigama, u Somboru je rođeno oko 420 muških Dedića.

U “Srpskoj porodičnoj enciklopediji” (knjiga br. 7.) dati su sledeći podaci o nekim od tih Dedića:

Dedić Gradimir (1965.), diplomirani ekonomista, radi kao profesor u Ekonomskoj školi u Somboru. Rano se počeo baviti rvanjem. 1982. bio prvak Jugoslavije u seniorskoj kategoriji, a  na Mediteranskim igrama u Latakiji (1987.) osvojio bronzanu medalju.

Dedić Milivoj (1924-2012), lekar, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, šef Katedre za radiologiju i  upravnik Instituta za radiologiju Kliničke bolnice Medicinskog fakulteta. Poginuo u saobraćajnoj nesreći 2012. godine.

Dedić Sergej (1911-2000), oficir Kraljevine Jugoslavije, pilot. Po izbijanju rata 1941. godine  prekomandovan u Grčku, a kasnije u Libiju. Tokom rata leteo u sastavu Britanskog RAF-a kao izviđač i u pratnji brodskih konvoja i bombardera na Mediteranu. Posle rata se nije hteo vratiti u Jugoslaviju. Umro u Australiji.

Dedić Slavomir (1942.), autor ovog priloga,  diplomirani ekonomista, magistar,  programer i dobrotovor. Odmah po donošenju Zakona o preduzećima 1989. godine osnovao prvu privatnu firmu u Somboru (ne računajući sitne trgovačke radnje). Firma se bavi projektovanjem i programiranjem informacionih sistema i do danas (2017.) nije imala prekida u radu. Dao značajne donacije za izgradnju Hirurškog bloka u sklopu Opšte bolnice u Somboru (1988.),  zatim za objavljivanje drugog izdanja “Istorije srpskog naroda” (1994.) itd. Od Fondacije solidarnosti Srbije, Beograd, dobio 2002. godine zahvalnicu za “humanitarni rad” u Fondaciji. Za rad od značaja za istoriju Sombora, dobio 2006. godine  Zahvalnicu opštine Sombor, a povodom 13. novembra dana ulaska Srpske vojske u Sombor 1918. godine.

Dedić Spasoje (1849-1940), završio Učiteljsku školu u Somboru. Kao član družine “Venac” pripremio bukvar za osnovne škole u Srbiji 1869. godine. Umro kao učitelj u Dalju (danas Hrvatska).

Dedić Stojan (1888-1959), lekar, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sin Spasoja Dedića. Osnivač ili jedan od osnivača Interne “B” klinike u Beogradu. Pred rat napisao je knjigu “Devojka bez predrasuda” koja je odmah po ulasku nemačke vojske u Beograd povučena iz Biblioteke. (Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” u Beogradu). Autor ovoga priloga je ipak uspeo da dođe do te knjige i da je pročita. Moje mišljenje je da je ta knjiga zabranjena jer se iz nje moglo zaključiti koji su to nemački špijunski centri bili u Beogradu neposredno pred rat.  Stojan nije prihvatio ni novu vlast posle 1944. godine ali je nastavio da radi.  Posle rata napisao je knjigu “Kazamati Titove Jugoslavije” koje je objavljena u Parizu. Stradao je nesrećnim slučajem (?) 1959. godine tako što je “propao” u tunel za lift.

Pored ovih Dedića pobrojanih u pomenutoj enciklopediji, pomenuću još neke druge Bukovačke Dediće:

Dedić Jugoslav (1964.),  diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, kao statičar za noseće konstrukcije angažovan na sanaciji mnogih instalacija oštećenih u agresiji NATO pakta na Srbiju (Naftna industrija u Pančevu, Rafinerija u Novom Sadu itd.)  projektant tzv “medijske kocke” u  “Kombank areni”, najvećoj sportskoj hali u Evropi (25000 m2). Kocka je teška 10 tona, visi na sredini hale na 17 metara iznad poda.

Dedić Žarko (1892-1925), zemljoradnik, 1916. godine prešao iz austrougarske vojske u Prvu srpsku dobrovoljačku diviziju. U prvoj borbi na Dobrudži, avgusta 1916. sa Bugarima, teško je ranjen te mu je amputirana noga. Za vreme rata boravio po raznim bolnicama, a posle rata se vratio u Bukovačke salaše, gde je otvorio trgovačku radnju ali je od posledica ranjavanja umro već 1925. godine. Njegova ćerka Jelena završila je Učiteljsku školu i udala se za svog školskog druga Nemca – Fridriha Erlemana (Frica). Odmah po okupaciji Fric je postao nemački oficir ali u civilnoj službi u Vrbasu. Za vreme rata Jelena je u njihovoj kući krila komunističke ilegalce o čemu njen muž nije imao pojma. Kada su oktobra 1944. godine svi Nemci poslušali svoju vojnu komandu i krenuli u izbeglištvo, Jelena je tada rekla svome mužu za ono šta se dešavalo tokom rata. Fric se tek tada uplašio.(“Jelena, Jelena. Da se to otkrilo za vreme rata, izgubili bi smo oboje glavu!”) Pošto ni Fric tokom rata nije imao nekih neprijateljskih istupa, oni su ostali u Jugoslaviji, a nova vlast je i Jeleni i Fricu odmah obezbedila zaposlenje.

DedićDavid (1920-1985), pre rata zemljoradnik, posle rata završio Političku školu u Subotici i kurs za VKV radnika (vozač), kasnije Upravnik Ekonomije Zemljoradničke zadruge u Bukovačkim salašima, odbornik, zatim Predsednik opštine (gradonačelnik). U penziju otišao sa mesta Potpredsednika opštine Sombor. David je otac autora ovog priloga.

Dedić Milorad (1963.), završio Pravni fakultet u Novom Sadu, radio u Somboru kao sudija, danas sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Dedić Slobodan (1946.), lekar, primarijus, načelnik Neuropsijatrijskog odeljenja Opšte bolnice u Somboru, danas penzioner.

Dedić Kosta(1952.), lekar, specijalista oralne hirurgije u Opštoj bolnici u Somboru, danas penzioner.

Dedić Gruja (1914-1973), fizički radnik,  odmah po okupaciji (16. aprila 1941. !) odnet u Nemačku na rad. Radio kao zarobljenik na raznim poljoprivrednim gazdinstvima. Iz Nemačke se vratio januara 1944. godine i odmah se uključio u ilegalni rad. Dobio status borca Narodnooslobodilačkog rata. Ubrzo postaje odbornik, pa poslanik u Pokrajinskoj skupštini Vojvodine. Tri puta biran za gradonačelnika Sombora, a u penziju odlazi sa mesta direktora Vodoprivrednog preduzeća “Panonija”. Kao gradonačelnik u najtežim danima posle rata, postao vrlo pouparan kod svih stanovnika Sombora (bez obzira na nacionalnost), tako da jedna ulica u naselju “Nova Selenča” u Somboru nosi njegovo ime.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (73)

Odgovorite

73 komentara

  1. Dragan Dedić

    Pretpostavka je da su Dedići potomci “dede” što je naziv koji se u davnim vremenima koristio za “glavu”, odnosno starešinu, ili visokog dvorskog službenika (dvorjanin, dostojanstvenik?) pa su njegovi potomci bili “dedići”. U regrutnim spiskovima rimskih legija sa područja Hercegovine se pojavljuju Dedići. Krsna slava svih Dedića je Vrbica, odnosno voskresenje Lazara četvorodnevnog. Dedića ima u Dalmaciji, Hercegovini (Popovo Polje), Crnoj Gori (Kuči, Brskuti, Veselinovići) na KiM, na jugu (Medveđa) i na severu (Sombor). Ima i dosta muslimana Dedića. Postoje mesta “Dedić(i)” (koja su meni poznata) u Crnoj Gori, u Bosni i u Bačkoj (Austrougarske karte i karte iz vremena SFRJ). Poznati su kantautor Arsenije Dedić i voditeljka Vesna Dedić.

  2. Slavomir Dedić

    U vezi Dedića želim svakako da pomenem i Milutina Dedića, srpskog akademskog slikara, istoričara umetnosti i putopisca. Milutin je rođen 1935. godine u Šibeniku, a od početka studija 1957. godina pa do danas živi u Beogradu. Izuzetno je plodan pisac, putopisac i slikar. Po njegovoj slici manastira Hilandar štampana je poštanska marka povodom 800 godina Hilandara. Autor je nekoliko knjiga i feljtona objavljenih u dnevnoj štampi. Sastavio 40 ukoričenih knjiga, koje broje oko deset hiljada stranica, ispunjenih zapisima, a sa četiri hiljade portreta i tri hiljade crteža. U posebnim blokovima su još dve hiljade radova većeg formata i u koloru. Detaljnije na Vikipediji.

  3. Svetozar Dedic

    Vjerovatno bi vecina zeljela da smo od istih,no zasigurno nas povezuje samo prezime,i to je za mene mnogo,bez obzira na vjeroispovijest.Svima Dedicima svu srecu.

  4. Moje djevojacko prezime je Dedic.Rodena sam u Slavonskom Brodu,kao i moj djed Spasoje Dedic.Njegov djed je bio Spasoje Dedic ucitelj iz Dalja.Otac i majka moga djeda su se zvali Milivoj i Danica.Ja sada zivim u Australiji.

  5. Inace,sjecam se da su rodaci iz Sombora dolazili kod djeda i bake neposredno prije ovog zadnjeg rata prvi put,jer su saznali za nas praveci rodoslovno stablo.Nisam sigurna,ali mislim da je jedan od njih dvojice bio gospodin Slavomir Dedic.Obecali smo da cemo doci u Sombor,ali uskoro je poceo rat.Ponosim se svojim pretcima.

  6. I eto sjecam se Prvog srpskog kuvara sa posvetom:Mom unuku Spasoju Dedicu.I knjige koju je mom cukun djedu posvetio Branko Radicevic.A ja sam sada daleko.Na drugoj strani zemaljske kugle .Kao i jefan od predaka :U Australiji. ETO Istorija se ponavlja.Nije vazno gdje si,nego da znas svoje korijene.GENI SU CUDO

  7. Slavomir Dedić

    Poštovana g. Gordana,
    da, tačno je, vašu porodicu posetio je pre 30-tak godina Vladimir Dedić i dr Kosta Dedić. Od njih sam dobio neke podatke o vašem pretku Spasoju Dediću, učitelju u Dalju. Spasoje je sa prvom suprugom Katarinom imao četvoro dece: Borivoja, Vidosava, Vladislava i Milivoja. Sa drugom suprugom Milkom imao je dvoje dece: Dragutina i Stojana. Stojan je onaj lekar koji je napred pomenut. Vaš predak Spasoje (učitelj) je za vreme dok je išao u Učiteljsku školu u Somboru bio član Družine “Venac” koja je uz rukovodstvo Đorđa Natoševića napisala bukvar za Srbiju, Crnu Goru i Srbe u Austro-Ugarskoj. Iz knjige “Hronologija 1804-204” (Beograd, 2004., str. 10.) pouzdano se može utvrditi da je bukvar za Srbiju u čijem pripremanju je učestvovao i Spasoje, bio u upotrebi u Srbiji 1868/69 godine. Ministar prosvete Srbije nagradio je Družinu sa 50 dukata. Bukvar se može videti u Pedagoškom muzeju u Beogradu i Biblioteci grada Beograda. Podaci o Spasoju Dediću mogu se naći i u knjizi “200 godina obrazovanja učitelja u Somboru 1778-1978” (Sombor 1978., str. 207.) Inače, rodoslove svih Dedića koji su napred nabrojani, napravio sam ja i to je sa kratkom pričom o svakom ovom Dediću objavljeno u knjizi “Sombor u prohujalom vremenu”. Knjiga je objavljena 2004. godine. Mogu vas takođe obavestiti da ćerka i sin Sergeja Dedića (pilot) žive takođe u Australiji. Ćerka je ovoga leta bila u Somboru i jedan dan bili su moji gosti. Ako i Vas put nanese u Srbiju, rado ću vas primiti u goste. E-adresu Sergijine ćerke Teodore imam pa Vam je ako želite, mogu poslati.

  8. Slavomir Dedić

    Gospođo Gordana,
    zaboravio sam u prethodnom tekstu da kažem da sam istražujući podatke za rodoslov Dedića našao i sliku Spasoja Dedića (učitelja). To je bila velika uramljena slika približno 40 h 40 sm. Našao sam je u prostorijama Vatrogasnog doma u Dalju koji je usled ratnih dejstava 1992 – 1995 bio oštećen, a slika je bila na podu u jednoj hrpi stakla, polomljenog nameštaja i drugih stvari. Sliku sam poklonio Vladimiru Dediću, a objavio sam je u pomenutoj knjizi “Sombor u prohujalom vremenu”.

  9. Slavomir Dedić

    Poruka za administratora portala. Još jedna mala ispravka zbog nepreciznosti. Drugo dete Spasojevo bilo je žensko i trebao sam napisati Vidosavu, a ne Vidosava. Ovlašćujem administratora portala da ovu grešku ispravi, pa ova moja ispravka nije ni potrebna.

  10. Postovani gospodine Slavomiru.neizmjerno sam Vam zahvalna na Vasem odgovoru.Inace ja sam najstarija unuka Spasoja iMarzene Dedic.Baka je bila Cehinja porijeklom ,ali vecinu toga sto sam zaznala o porijeklu Dedica ,bilo je od nje.Puno vremena sam provela s njima.