Guteša

16. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nikola

    Poreklom smo iz Like(Gračaca, Bruvna)
    Sve Guteše slave Svetog Nikolu
    Ima nas u Banatu, Bačkoj…
    Od poznatih je Radmila Guteša. Jugoslovenska i srpska filmska glumica
    Ilija Guteša je bio srpski trgovac, političar, dobrotvor (Izvor Vikipedija)

  2. Žarko Obradović

    Da dopunim Nikoline reči. Guteše se prema Kljajeviću, pominju kod Konjevrata (Šibenik – Knin), još 1616. godine. Iz Dalmacije su došli u Liku negde oko 1658. g. Stjepan Pavičić ih u svom delu o seobama i naseljima u Lici, pominje kao srpske naseljenike kod Otočca. Kljajević Kaže da su potekli iz roda Radakovića. 1915. g. ima ih 20 kuća u Lici, najviše oko Bruvna (18 k) te po jedna kuća kod Gospića i Škara (Otočca). Kod Bruvna su imali svoj zaseok na Cerovcu Bruvanjskom gde su im prve komšije bile Pokrajci. Nešto istočnije od njih bili su i zaseoci Čubrila i Bulja. Guteše su nekada imali rođačke veze sa Obradovićima iz Klapavica, zvanima “Simurdići”. Guteša ima naseljenih u Bačkom Gračacu kod Odžaka. Jedna moja tetka (pokojna) Nada od Obradovića iz Dolova, udata je bila za Nikolu Gutešu.

    • Lazar

      Vaši podaci su vrlo pouzdani i slažu se sa mojim saznanjima.
      Naravno Guteša ima svuda po Srbiji ali najviše u Vojvodini i Bgd.

  3. Lazar

    Guteše gotovo sve koliko nas ima potičemo iz Bruvanjskog Cerovca , zaseoka Bruvna. Raselili smo se po celoj Vaseljeni . Ima nas u Vršcu i Plandištu i okolnim selima, deo Guteša je otišao u Banatsko Karađorđevo i Zrenjanin, deo je otišao u Bački Gračac, Odžake i Novi Sad. Dosta Guteša ima u Beogradu i Zemunu i okolnim mestima (Šimanovci i dr). I ima Guteša gotovo po celoj Srbiji . U Kumodražu kod Bgd ima Guteševića koji kažu da im se pradeda prezivao Guteša i da su iz Like. Guteša je bilo u Zagrebu i tamo su bili zapaženi kao učeni i imućni ljudi ….