Гутеша

16. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Никола

    Пореклом смо из Лике(Грачаца, Брувна)
    Све Гутеше славе Светог Николу
    Има нас у Банату, Бачкој…
    Од познатих је Радмила Гутеша. Југословенска и српска филмска глумица
    Илија Гутеша је био српски трговац, политичар, добротвор (Извор Википедија)

  2. Žarko Obradović

    Da dopunim Nikoline reči. Guteše se prema Kljajeviću, pominju kod Konjevrata (Šibenik – Knin), još 1616. godine. Iz Dalmacije su došli u Liku negde oko 1658. g. Stjepan Pavičić ih u svom delu o seobama i naseljima u Lici, pominje kao srpske naseljenike kod Otočca. Kljajević Kaže da su potekli iz roda Radakovića. 1915. g. ima ih 20 kuća u Lici, najviše oko Bruvna (18 k) te po jedna kuća kod Gospića i Škara (Otočca). Kod Bruvna su imali svoj zaseok na Cerovcu Bruvanjskom gde su im prve komšije bile Pokrajci. Nešto istočnije od njih bili su i zaseoci Čubrila i Bulja. Guteše su nekada imali rođačke veze sa Obradovićima iz Klapavica, zvanima “Simurdići”. Guteša ima naseljenih u Bačkom Gračacu kod Odžaka. Jedna moja tetka (pokojna) Nada od Obradovića iz Dolova, udata je bila za Nikolu Gutešu.

    • Лазар

      Ваши подаци су врло поуздани и слажу се са мојим сазнањима.
      Наравно Гутеша има свуда по Србији али највише у Војводини и Бгд.

  3. Лазар

    Гутеше готово све колико нас има потичемо из Брувањског Церовца , засеока Брувна. Раселили смо се по целој Васељени . Има нас у Вршцу и Пландишту и околним селима, део Гутеша је отишао у Банатско Карађорђево и Зрењанин, део је отишао у Бачки Грачац, Оџаке и Нови Сад. Доста Гутеша има у Београду и Земуну и околним местима (Шимановци и др). И има Гутеша готово по целој Србији . У Кумодражу код Бгд има Гутешевића који кажу да им се прадеда презивао Гутеша и да су из Лике. Гутеша је било у Загребу и тамо су били запажени као учени и имућни људи ….