Gutalj

16. februar 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miroslav Gutalj

    Kako je nastalo moje prezime Gutalj

    • Ojler

      Gutalji sa područja Glasinca odnosno Romanije koji slave Jovanjdan imaju predanje da su njihovi stari nekada davno došli iz Pive na neko brdo između Prače i Rogatice. To brdo se navodno zvalo Guta pa su po njemu dobili i prezime. Sa ovog brda su se kasnije odselili y Praču, a zatim iz nje raseljavali u druga mesta. Navode da su pre dobijanja ovog prezimena nosili prezime Jovović, koje su doneli iz Pive.

      Lično mislim da bi se moglo raditi i o nadimačkom prezimenu. Gutavcima ili gutaljima su se nazivali ljudi koji su bolovali od tuberkuloze vratnih žlezda, bolesti koja se između ostalog ispoljava otocima po vratu (gutama). Moguće je da je neki vaš daleki predak bolovao od ove nekada česte bolesti, te je dobio nadimak koji je njegovim potomcima ostao kao prezime. Takvih primera u našem narodu ima mnogo, da je iz određene fizičke osobine nastajao nadimak, koji je kasnije prerastao u prezime.