Poreklo prezimena Grubač

16. februar 2012.

komentara: 12

Prezime Grubač potiče iz Hercegovine, mesta Orahovac (Lastva, Trebinje). Tamo su se, prema “Hercegovačkim prezimenima” Rista Milićevića, naselile porodice iz Cuca u Crnoj Gori. U srodstvu su sa Babićima, Krivokapićima, Petrovićima, Sredanovićima u Klobuku. Smatra se da je prezime nastalo od ličnog imena Grubač koje se, u srednjem veku, pominje u Popovu polju i župi Dračevica. U Orahovcu se nalazi 27 porodica sa “sekundarnim prezimenima” : Belovići, Brnjili, Nikolići, Radovići, Simovići. Predak “sedam porodica Brnjila” doselio se iz Konavala. Nosio je minđušu (brnjicu) na jednom uvu. Prema predanju, poreklom je od Krivokapića iz Cuca. O njemu je sačuvano predanje: Bo je, navodno, sluga kod Petra Prvog na Cetinju. U nekoj svađi ubio je druga, a zatim pobegao u Konavle. Kada su Grubači u Konavlima kupovali piće za slavu, on ih zamoli da ga povedu sa sobom jer im je rođak. Grubači su mu ispunili želju. Slave Jovanjdan, a prislužuju Nikoljdan, proletnji.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI: Momčilo Grubač, profesor Pravnog fakulteta

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Dejan

    Zovem se Dejan Grubac i poticem iz zaseoka Grubaci iz Imljana,opstina Knezevo (Skender Vakuf) u Republici Srpskoj,a po nekom usmenom predanju tu smo dosli iz Hercegovine u 18 veku i slavimo Svetog Stefana. U crkvenim knjigama bi trebalo da se nalazi koje porodice su dosle u Imljane i iz kog kraja,ali nisam imao pristup njima. Voleo bih kada bi jos neko mogao da napise nesto o poreklu ovog Srpskog prezimena.

    • Nebojša Novaković

      Grubači su najstariji rod u Imljanima.

      Očigledno je došlo do promene slave, s obzirom da su neki od Grubača početkom 20. veka počeli da slave Sv. Jovana.

      Jedna velika grupa srpskih porodica u podnožju Vlašića, u kraju koji se zove Imljani, slavi sv. Simeona Bogoprimca. Milan Karanović je davno pisao o tome. Veruje se da bi mogli biti poreklom od Lužana (Crna Gora).

      Za ovu krsnu slavu karakteristična je izuzetno velika koncentracija u srednjoj Bosni uz širenje prema Derventi.

      Grubača je bilo u Pivi. Ovi Grubači su doseljeni iz Drobnjaka i slave Đurđevdan.

      Vaši Grubači su najverovatnije poreklom iz Hercegovine.

      S obzirom da u našoj bazi već imamo genetske rezultate Drobnjaka i Pivljana, savetujem dnk analizu.

      • Pozdrav, ja sam Bojan Grubac. Poticem iz sela Biocic kod Drnisa. Mi slavimo Sv. Luku a vecina ostalih Grubaca iz sela slavi Sv Djordja. Inace moja haplogrupa je E-L241 (E1b1b1a1b6). Kom plemenu ova haplogrupa potice? hvala unapred

    • Branko Grubac

      Poštovani Dejane,

      Moje ime je Branko Grubač. Moj otac se zove Slobodan. Mi smo rodjeni i odrasli u Srbiji. Ali moj deda, Slavko je poreklom iz Imljana. Porodica Grubač. Takođe slavimo Sv. Stefana.

      Ovo je moja email adresa: [email protected]

      Srdačan pozdrav

      Branko

  2. Nebojša Novaković

    Zanimljivo da se u Šematizmu za 1882. god. u Imljanima javlja samo prezime Grubačević. Slava – Sv Simeon Bogoprimac.

  3. Vojislav Ananić

    GRUBAČ (p). u Orahovcu (Lastva, Trebinje). Prema predanju, doselili su u Orahovac iz Cuca u Crnoj Gori. U srodstvu su sa Babićima. Krivokapićima, Petrovićima i Sredanovićima u Klobuku. Smatra se da je prezime nastalo od ličnog imena Grubač koje se, u srednjem vijeku, pominje u Popovu polju i župi Dračevica. U Orahovcu se nalazi 27 porodica sa “sekundarnim prezimenima”: Belovići, Brnjili, Nikolići, Radovići, Simovići. Predak “sedam porodica Brnjila” doselio je iz Konavala. Nosio je minđušu (brnjicu) na jednom uvu. Prema predanju porijeklom je od Krivokapića iz Cuca. O njemu je sačuvano ovo predanje: Bio je, navodno, sluga kod Petra 1. na Cetinju. U nekoj svađi ubio je druga, a zatim pobjegao u Konavle. Kada su Grubači iz Orahovca kupovali u Konavlima piće za slavu, on ih zamoli da ga povedu sa sobom jer im je rođak. Grubači su mu ispunili želju. Slave Jovanjdan, a prislužuju Nikoljdan, proljetni (64:479,480).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Bojan Grubac

    Pozdrav, ja sam Bojan Grubac. Poticem iz sela Biocic kod Drnisa. Mi slavimo Sv. Luku a vecina ostalih Grubaca iz sela slavi Sv Djordja. Inace moja haplogrupa je E-L241 (E1b1b1a1b6). Kom plemenu ova haplogrupa potice? hvala unapred

    • Slobodan Zrnić

      E-L241 je dosta širok pojam, sa mnogo testiranih Srba, pa se ne može reći ništa na osnovu toga. Poslaću vam privatnu poruku.

  5. vladimir Grubac

    Ja sam Vladimir Grubac i ucen sam od mojih predaka da nase prezime ima veliku tezinu i obavezu.Prvi put se spominjemo u istoriji kao ljudi vicnu kamenu koji su bili vidjeni kao veliki majstori.Svi smo oduvek bili izrazito visoki i prepoznatljivi po ogromnoj prirodnoj snazi i svetlim ocima.Nase postojanje moze samo da spasi obrazovanje i veliko potomstvo.Strpljiv covek je koji ume da postuje vatru a u vodi da uziva.

    • Aleksandra petkovic milunovic

      Postovanje svima… moja prabaka se zvala andja grubač sa cetinja… nazalost nikakav kontakt godinama nemamo ni sa kim.. udala se u kolasin za milunovic ljubisava imala njih 4 dece …mlada umrla… svakako pozdrav svima koji nose prezime grubač

      • Ruzica Grubac

        Andja Grubac je bila cerka Stanise Grubaca,perjanika kralja Nikole.Stanisa je sahranjen na starom groblju kod crkve na Cetinju.Posetila sam mu spomenik.
        Stanisin rodjeni brat blizanac je bio Stanko Grubac,perjanik kralja Nikole a kasnije komandant Crnogorske vojske u Niksicu.
        Ostala braca su Rade,Sava,koji su 1912 god.posli u Balkanske ratove i ostali su u Srbiji.(Kursumlija)Brat Luka je poginuo 1975 god kod Niksica ,u borbi sa Turcima,dok je brat Milo ,poginuo 1914 na planini Vojnik,u bitci sa Austro -Ugarskom vojskom,na Vucijem dolu.
        Njihov otac je Todor Grubac,popisan 1878 god sa 6 sinova,2 kcerke i suprugom Milicom rodom od Lazovica.Todorov otac je bio
        Marko Grubac.
        U Niksicu su sada unuci i praunuci Stanka Grubaca i Mila Grubaca.Porijeklom su iz Cuca-Tresnjeva.Po sacuvanim istoriskim zapisima Grubaci ( od roda GRUBACEVICI) su naseljeni po naredbi Petra I Petrovica Njegosa,20.09.1835 god na Tresnjevo.Do 1835 god.Ziveli su u Gornjem Orahuvcu kod Perasta, a onda su dobili ogromno imanje na Tresnjevu,
        Puno pozdrava
        Ruzica Grubac

  6. Vesna Grubač

    Ja sam Vesna Grubač, otac mi se zvao Dane a njegov otac Milan i majka Vasilija i poreklom su iz Imljana, mislim da su u Imljane došli z Crne Gore a slava je Sv. Simeon. Puno pozdrava svim Grubačima