Порекло презимена Грубач

16. фебруар 2012.

коментара: 12

Презиме Грубач потиче из Херцеговине, места Ораховац (Ластва, Требиње). Тамо су се, према “Херцеговачким презименима” Риста Милићевића, населиле породице из Цуца у Црној Гори. У сродству су са Бабићима, Кривокапићима, Петровићима, Средановићима у Клобуку. Сматра се да је презиме настало од личног имена Грубач које се, у средњем веку, помиње у Попову пољу и жупи Драчевица. У Ораховцу се налази 27 породица са “секундарним презименима” : Беловићи, Брњили, Николићи, Радовићи, Симовићи. Предак “седам породица Брњила” доселио се из Конавала. Носио је минђушу (брњицу) на једном уву. Према предању, пореклом је од Кривокапића из Цуца. О њему је сачувано предање: Бо је, наводно, слуга код Петра Првог на Цетињу. У некој свађи убио је друга, а затим побегао у Конавле. Када су Грубачи у Конавлима куповали пиће за славу, он их замоли да га поведу са собом јер им је рођак. Грубачи су му испунили жељу. Славе Јовањдан, а прислужују Никољдан, пролетњи.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ: Момчило Грубач, професор Правног факултета

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Dejan

    Zovem se Dejan Grubac i poticem iz zaseoka Grubaci iz Imljana,opstina Knezevo (Skender Vakuf) u Republici Srpskoj,a po nekom usmenom predanju tu smo dosli iz Hercegovine u 18 veku i slavimo Svetog Stefana. U crkvenim knjigama bi trebalo da se nalazi koje porodice su dosle u Imljane i iz kog kraja,ali nisam imao pristup njima. Voleo bih kada bi jos neko mogao da napise nesto o poreklu ovog Srpskog prezimena.

    • Небојша Новаковић

      Грубачи су најстарији род у Имљанима.

      Очигледно је дошло до промене славе, с обзиром да су неки од Грубача почетком 20. века почели да славе Св. Јована.

      Једна велика група српских породица у подножју Влашића, у крају који се зове Имљани, слави св. Симеона Богопримца. Милан Карановић је давно писао о томе. Верује се да би могли бити пореклом од Лужана (Црна Гора).

      За ову крсну славу карактеристична је изузетно велика концентрација у средњој Босни уз ширење према Дервенти.

      Грубача је било у Пиви. Ови Грубачи су досељени из Дробњака и славе Ђурђевдан.

      Ваши Грубачи су највероватније пореклом из Херцеговине.

      С обзиром да у нашој бази већ имамо генетске резултате Дробњака и Пивљана, саветујем днк анализу.

    • Branko Grubac

      Poštovani Dejane,

      Moje ime je Branko Grubač. Moj otac se zove Slobodan. Mi smo rodjeni i odrasli u Srbiji. Ali moj deda, Slavko je poreklom iz Imljana. Porodica Grubač. Takođe slavimo Sv. Stefana.

      Ovo je moja email adresa: [email protected]

      Srdačan pozdrav

      Branko

  2. Небојша Новаковић

    Занимљиво да се у Шематизму за 1882. год. у Имљанима јавља само презиме Грубачевић. Слава – Св Симеон Богопримац.

  3. Војислав Ананић

    ГРУБАЧ (п). у Ораховцу (Ластва, Требиње). Према предању, доселили су у Ораховац из Цуца у Црној Гори. У сродству су са Бабићима. Кривокапићима, Петровићима и Средановићима у Клобуку. Сматра се да је презиме настало од личног имена Грубач које се, у средњем вијеку, помиње у Попову пољу и жупи Драчевица. У Ораховцу се налази 27 породица са “секундарним презименима”: Беловићи, Брњили, Николићи, Радовићи, Симовићи. Предак “седам породица Брњила” доселио је из Конавала. Носио је минђушу (брњицу) на једном уву. Према предању поријеклом је од Кривокапића из Цуца. О њему је сачувано ово предање: Био је, наводно, слуга код Петра 1. на Цетињу. У некој свађи убио је друга, а затим побјегао у Конавле. Када су Грубачи из Ораховца куповали у Конавлима пиће за славу, он их замоли да га поведу са собом јер им је рођак. Грубачи су му испунили жељу. Славе Јовањдан, а прислужују Никољдан, прољетни (64:479,480).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Bojan Grubac

    Pozdrav, ja sam Bojan Grubac. Poticem iz sela Biocic kod Drnisa. Mi slavimo Sv. Luku a vecina ostalih Grubaca iz sela slavi Sv Djordja. Inace moja haplogrupa je E-L241 (E1b1b1a1b6). Kom plemenu ova haplogrupa potice? hvala unapred

    • Слободан Зрнић

      E-L241 је доста широк појам, са много тестираних Срба, па се не може рећи ништа на основу тога. Послаћу вам приватну поруку.

  5. vladimir Grubac

    Ja sam Vladimir Grubac i ucen sam od mojih predaka da nase prezime ima veliku tezinu i obavezu.Prvi put se spominjemo u istoriji kao ljudi vicnu kamenu koji su bili vidjeni kao veliki majstori.Svi smo oduvek bili izrazito visoki i prepoznatljivi po ogromnoj prirodnoj snazi i svetlim ocima.Nase postojanje moze samo da spasi obrazovanje i veliko potomstvo.Strpljiv covek je koji ume da postuje vatru a u vodi da uziva.

    • Aleksandra petkovic milunovic

      Postovanje svima… moja prabaka se zvala andja grubač sa cetinja… nazalost nikakav kontakt godinama nemamo ni sa kim.. udala se u kolasin za milunovic ljubisava imala njih 4 dece …mlada umrla… svakako pozdrav svima koji nose prezime grubač

      • Ruzica Grubac

        Andja Grubac je bila cerka Stanise Grubaca,perjanika kralja Nikole.Stanisa je sahranjen na starom groblju kod crkve na Cetinju.Posetila sam mu spomenik.
        Stanisin rodjeni brat blizanac je bio Stanko Grubac,perjanik kralja Nikole a kasnije komandant Crnogorske vojske u Niksicu.
        Ostala braca su Rade,Sava,koji su 1912 god.posli u Balkanske ratove i ostali su u Srbiji.(Kursumlija)Brat Luka je poginuo 1975 god kod Niksica ,u borbi sa Turcima,dok je brat Milo ,poginuo 1914 na planini Vojnik,u bitci sa Austro -Ugarskom vojskom,na Vucijem dolu.
        Njihov otac je Todor Grubac,popisan 1878 god sa 6 sinova,2 kcerke i suprugom Milicom rodom od Lazovica.Todorov otac je bio
        Marko Grubac.
        U Niksicu su sada unuci i praunuci Stanka Grubaca i Mila Grubaca.Porijeklom su iz Cuca-Tresnjeva.Po sacuvanim istoriskim zapisima Grubaci ( od roda GRUBACEVICI) su naseljeni po naredbi Petra I Petrovica Njegosa,20.09.1835 god na Tresnjevo.Do 1835 god.Ziveli su u Gornjem Orahuvcu kod Perasta, a onda su dobili ogromno imanje na Tresnjevu,
        Puno pozdrava
        Ruzica Grubac

  6. Vesna Grubač

    Ja sam Vesna Grubač, otac mi se zvao Dane a njegov otac Milan i majka Vasilija i poreklom su iz Imljana, mislim da su u Imljane došli z Crne Gore a slava je Sv. Simeon. Puno pozdrava svim Grubačima