Порекло презимена Грабеж

16. фебруара 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Драго Грабеж

  Мој прадедеа Давид Грабеж у Д.Рамиће код Кључа дошао је из Трескавца садашња општина Г.Рибник пред саму анексију Аустрије над Босном. Незнам одакле су Грабежи дошли у Трескавац јер сви славе св.Николу. На овим просторима изворно има презиме Грабеж у Пецики општина М.Град и Стројицама у општини Шипово стим што ови задњи славе Јовандан. Даље незнам ништа јер грабежи у Црвенки воде поријекло са ових крајева. Волео би да сазнам више, одакле су дошли на ово подрчје и које су имали презиме раније

  • Петар Грабеж

   Поздрав Драго!
   Моји су поријеклом оз Трескавца, имам и велико породично стабло али твог предка Давида тамо нема, замолио бих те да ми се јавиш да употпунимо ту информацију.
   Поздрав из Растоке код Трескавца!

  • Snezana Grabez Karanovic

   Postovani, moj deda je David Grabez iz D. Ramica kod Kljuca. S obzirom da Vas ne poznajem i nikad nisam cula da mi iz Ramica imamo rodjake u Crvenki, molim Vas da mi kazete kad ste se odselili iz D.Ramica i ko su vam najblizi srodnici. Unapred hvala.

   • Миле Грабеж

    Поздрав Снежана, мој чукундјед Давид Грабеж из Доњих Рајића. Тамо је дошао са четири сина: Јово, мој прадјед, Марко, Сава и Иле. Јово је имао девет кћери и два сина Гојка, мог дједа, и Јову, Марко је имао сина Марка, Сава само једну ћерку Јеку, а Иле је имао шест синова и не знам колико ћерки, синови су му Нико, Симо, Душан, који је погинуо млад, Бошко, страдао у другом свјетском рату , као и Миле, не могу да сјетим имена шестог. Гојко, Марко и Нико су живјели у Рамићима до 1995. Године

 2. Milos Grabez

  moj deda je ou treskavca opstina g.ribnik u drodstvu sam sa trifkom grabezom .Svi Grabezi su poreklom iz RS

  mi iz treskavca slavimo svetog nikolu

  ne grabezi su oduvek sa treskavca i planine dimitor

 3. Слободан Зрнић

  Грабежи на попису 1991. године (за градове нема података)

  Доња Слатина – 3
  Доњи Рамићи – 11
  Доњи Рибник – 1
  Растока – 30 (Никољдан)
  Саница – 2

  Горња Пецка – 30 (Јовањдан)
  Подоругла – 5 (Јовањдан?)

  Марићка – 23 (Никољдан и Стевањдан)

 4. Vladimir Miloša Grabež

  Svi mi Grabeži smo iz Treskavca a dobili smo prezime tako što je naš predak Miloš ubio turskog bega Filipovića koji pokušao da naplati harač! Miloš ga je ubio i pobegao na Polom koji iznad Treskavca! Slavimo Svetog Nikolu! ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA!

  • Петар Грабеж

   Поздрав Владимире,
   За тај податак нисам знао, само знам да су се по предању Грабежи доселили у Трескавац из Пецке и да су се раније презивали Босиљчић. Замолио бих те да смном ступиш у контакт да размјенимо податке везане за наше поријекло.
   Поздрав из Растоке код Трескавца!