Poreklo prezimena Grabež

16. februar 2012.

komentara: 14

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Drago Grabež

    Moj pradedea David Grabež u D.Ramiće kod Ključa došao je iz Treskavca sadašnja opština G.Ribnik pred samu aneksiju Austrije nad Bosnom. Neznam odakle su Grabeži došli u Treskavac jer svi slave sv.Nikolu. Na ovim prostorima izvorno ima prezime Grabež u Peciki opština M.Grad i Strojicama u opštini Šipovo stim što ovi zadnji slave Jovandan. Dalje neznam ništa jer grabeži u Crvenki vode porijeklo sa ovih krajeva. Voleo bi da saznam više, odakle su došli na ovo podrčje i koje su imali prezime ranije

    • Petar Grabež

      Pozdrav Drago!
      Moji su porijeklom oz Treskavca, imam i veliko porodično stablo ali tvog predka Davida tamo nema, zamolio bih te da mi se javiš da upotpunimo tu informaciju.
      Pozdrav iz Rastoke kod Treskavca!

    • Snezana Grabez Karanovic

      Postovani, moj deda je David Grabez iz D. Ramica kod Kljuca. S obzirom da Vas ne poznajem i nikad nisam cula da mi iz Ramica imamo rodjake u Crvenki, molim Vas da mi kazete kad ste se odselili iz D.Ramica i ko su vam najblizi srodnici. Unapred hvala.

      • Mile Grabež

        Pozdrav Snežana, moj čukundjed David Grabež iz Donjih Rajića. Tamo je došao sa četiri sina: Jovo, moj pradjed, Marko, Sava i Ile. Jovo je imao devet kćeri i dva sina Gojka, mog djeda, i Jovu, Marko je imao sina Marka, Sava samo jednu ćerku Jeku, a Ile je imao šest sinova i ne znam koliko ćerki, sinovi su mu Niko, Simo, Dušan, koji je poginuo mlad, Boško, stradao u drugom svjetskom ratu , kao i Mile, ne mogu da sjetim imena šestog. Gojko, Marko i Niko su živjeli u Ramićima do 1995. Godine

  2. Milos Grabez

    moj deda je ou treskavca opstina g.ribnik u drodstvu sam sa trifkom grabezom .Svi Grabezi su poreklom iz RS

    mi iz treskavca slavimo svetog nikolu

    ne grabezi su oduvek sa treskavca i planine dimitor

  3. Slobodan Zrnić

    Grabeži na popisu 1991. godine (za gradove nema podataka)

    Donja Slatina – 3
    Donji Ramići – 11
    Donji Ribnik – 1
    Rastoka – 30 (Nikoljdan)
    Sanica – 2

    Gornja Pecka – 30 (Jovanjdan)
    Podorugla – 5 (Jovanjdan?)

    Marićka – 23 (Nikoljdan i Stevanjdan)

  4. Vladimir Miloša Grabež

    Svi mi Grabeži smo iz Treskavca a dobili smo prezime tako što je naš predak Miloš ubio turskog bega Filipovića koji pokušao da naplati harač! Miloš ga je ubio i pobegao na Polom koji iznad Treskavca! Slavimo Svetog Nikolu! ŽIVELA REPUBLIKA SRPSKA!

    • Petar Grabež

      Pozdrav Vladimire,
      Za taj podatak nisam znao, samo znam da su se po predanju Grabeži doselili u Treskavac iz Pecke i da su se ranije prezivali Bosiljčić. Zamolio bih te da smnom stupiš u kontakt da razmjenimo podatke vezane za naše porijeklo.
      Pozdrav iz Rastoke kod Treskavca!

  5. Draženko

    Pogledajte moj profil na instagramu
    d_grabez