Durman

16. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Alle Duman

    Porijeklo prezimena Duman , pominje se u Istočnoj Hercegovoni u Ljubinju naselje Obzir. Odakle je i ko su nemam nikakvih informacija …

  2. vojislav ananić

    DURMO
    Porijeklo iz Anadolije

    Postoje brojna naselja koja u svom nazivu imaju u osnovi tursko lično ime Durmiš. Durmići iz Pećigrada su porijeklom iz Anadolije i na ovim prostorima su još od vremena turskih osvajanja.
    Sirađ Durmo iz Janjića kod Zenice javlja nam da u pomenutom selu danas ima oko 40 kuća Durma. Po predanju, porijeklom su iz Sarajeva, u kojem su živjela tri brata od kojih je prvi ostao u Sarajevu, drugi došao u Janjiće, a trećeg su se prva dvojica braće odrekla pa se i ne zna gdje se naselio. Znaju za postojanje prezimenjaka u Bunićkom potoku kod Sarajeva.
    Pamti se da su nekada Durme imale veliku zemlju u Janjićima, a u porodici kako nam je napisao Sirađ još od njegovog pradjeda se vodi dnevnik muških potomaka porodice Durmo. Prema tome dnevniku njihov predak, jedan od pomenute trojice braće se zvao Muharem i rođen je 1810. godine.
    U Sarajevu, u Komatinu, visoko iznad Bistrika živjela je 1841. godine porodica Saliha Durme, Muslimani. On je tada imao dva dvanaestogodišnja sina: Mustafu i Abdulaha.
    Durme iz Gornje Bioče su se iselile u Tursku, da bi se neki od njih kasnije vratili i naselili u Hadžićima i Sarajevskom polju. U ovom selu je između dva rata bilo tri kuće Durmića, koji su se smatrali “starjenicima”.
    Ovo prezime je hipokoristik od turskog ličnog imena Durmiš. Naselja čije ime ima u osnovi pomenuto lično ime (Durmiš) postoje u okolini: Maglaja (Durma, zaselak sela Ševarlija), Cazina (Durmići, zaselak sela Gradska) i Gračanice (Durmići, zaselak sela Grapska). U svim pomenutim zaseocima je u to vrijeme živjelo muslimansko stanovništvo.
    Jedan dio Pećigrada (Pounje) ima naziv Durmići i tu je između ostalih neposredno po završetku Prvog svjetskog rata bilo osam kuća Durmića. Za ove Durmiće se smatra da ulaze u red “starih kolina”, koja su porijeklom iz Anadolije, i ovdje su od “feta”, to jest turskog osvajanja ove oblasti.

    IZVOR: PORODIČNI KORIJENI, MIROSLAV NIŠKANOVIĆ
    BANJA LUKA – BEOGRAD – SARAJEVO, 2001.

  3. Saša Ž. Luković

    Vojislave možemo li molim Vas da stupimo u lični kontakt.
    S’poštovanjem
    Saša Ž. Luković

  4. vojislav ananić

    Može.
    E-mail: [email protected]